Doamne ajută.
Sigur că Sfântul Apostol Petru nu a lăsat nici un urmaș niciunde și nici nu este el cel mai mare între Sfinții Apostoli, aflăm din Luca 22, 24, când s-a iscat o ceartă între Apostoli, cum că cine este mai mare? Toți sunt egali. Nu există nici o dovadă că Petru e mai mare, sau Pavel, sau altul. Hristos a Cel mai mare, Piatra din capul unghiului. Nu ne putem lua după versetul "tu ești Petru și pe această piatră voi zidi Biserica Mea", ca să spunem că noi, un grup de oameni (latinii apuseni) suntem primii peste toți ceilalți, căci sunt cel puțin alte 5 versete care arată clar contrariul și-atunci ce a vrut să zică cu acel verset? Că pe această piatră, adică pe această credință, ca a lui Petru, anume puternică, de nezdruncinat, ca și a Apostolilor toți. Dar pentru că Petru se traduce piatră și pentru că Petru a fost zelot, Hristos s-a orientat către el când a lăudat credința creștină a Apostolilor și a tuturor care vor mai veni după ei, cu credință puternică.
Înainte de Marea Schismă au existat 5 mari Patriarhate:
1. Patriarhia de Antiohia
2. Patriarhia de Constantinopol
3. Patriarhia de Roma
4. Patriarhia de Alexandria
5. Patriarhia de Ierusalim
În orice ordine vreți, nu contează. Ei luau deciziile împreună, ei erau capii tuturor celorlalte Patriarhii și episcopii ale întregii creștinătăți. Se supuneau prin majoritate. Anume dacă vroiau ceva anume cu Biserica lui Hristos, stăteau și vorbeau împreună cu alți câteva sute de episcopi, întorceau problema pe toate părțile, și atenție, conduși de Duhul Sfânt Dumnezeu, luau o hotărâre. Acela era un Sfânt Sinod convocat, conform versetului: unde sunt doi sau mai mulți adunați în numele Meu, acolo voi fi și Eu cu ei. Dar unde e unul (episcopul apostat al Romei, papa) acolo e Hristos? Sigur că nu. Apoi când se lua o decizie de majoritate, cele 5 patriarhate, decideau împreună. Anume, dacă 3 din 5 aprobau decizia era aplicată pentru toată suflarea creștinească, lucru care pentru Patriarhatul de Roma, a frământat teribil și a nemulțumit peste măsură, căci Roma avea alte planuri, de cruciade, de inchiziție, lucru care din start, toate celelalte 4 Patriarhii l-au refuzat vehement.
Și-atunci a venit Schisma.
Și necredința toată care este azi în lume este datorată ereziilor romano-catolice.
Să nu fie.
Bucurii.
|