Ioanna,
Aici te-ai grăbit să judeci mai mult decât trebuie. Faptul că Biserica Ortodoxă a Răsăritului avea practici mai dure cu ereticii nu înseamnă că asta vreau și eu în ziua de azi; oricum este imposibil să se mai ajungă la așa ceva, sau oricum este foarte puțin posibil. Ceea ce vroiam să subliniez este că Biserica Ortoodxă a Răsăritului nu se juca cu astfel de secte și erezii; se practica clar anatematizarea și despărțirea Adevărului de minciună, erezie, înșelare și de orice lucrare diavolească. Faptul că Biserica Ortodoxă nu mai practică ceea ce a practicat cândva în ceea ce am spus mai sus arată clar că a avut loc o alterare a Bisericii sau a oamenilor Bisericii. Nu doar că Biserica Ortodoxă are obligația de a face lumină în materie de secte și alte erezii, dar mai mult Biserica Ortodoxă este vinovată de neanatematizarea, necondamnarea noilor secte și erezii cu care are de a face. Faptul că unii ca dumneata sau ca Laura Stifter nu înțelegeți că lucrurile au ieșit din normalitate și că Biserica Ortodoxă nu mai este ceea ce era cândva arată foarte clar că nu mai sunteți într-o comuniune reală, deplină cu Biserica Ortodoxă a Răsăritului.
Pe de altă parte, faci confuzie între libertate și libertinaj. Ceea ce numești dumneata libertate nu este decât un biet libertinaj. Libertatea se câștigă în ascultare de Hristos: "dacă păziți poruncile Mele, veți cunoaște adevărul, iar adevărul vă va face liberi". Cu alte cuvinte nu se ajunge la libertate decât prin ascultare de Hristos și de Biserică, în Hristos și în Biserică. Cei care se separă de Hristos și de Biserică în fel și fel de secte și de erezii nu mai sunt în comuniune cu Biserica, sunt în afara Bisericii, excomunicați și anatematizați. Nu există libertate în afara Bisericii și în afara ascultării de Duhul Sfânt și de Sfânta Biserică, pentru că "Duhul este adevărul". Așa că toxică este orice formă de credință care s-a despărțit de Hristos și de Biserică, ieșind de sub călăuzirea Duhului Sfânt și de sub autoritatea Sfintei Biserici a lui Dumnezeu Apostolice.
|