View Single Post
Vechi 26.01.2013, 23:33:29
Mihnea Dragomir's Avatar
Mihnea Dragomir Mihnea Dragomir is offline
Senior Member

Data înregistrării: 15.02.2010
Locație: Ținuturile Loirei, Franța
Religia: Catolic
Implicit

Citat:
În prealabil postat de N.Priceputu Vezi mesajul
Am scris despre astea nu de dragul de a-i acuza pe catolici de ceva, ci pentru că Mihnea Dragomir a afirmat că ortodocșii din Ardeal au trecut „așa, dintr-o dată”, la catolicism, recunoscând cele 12 sinoade pe care până atunci nu le recunoscuseră. Am vrut să arăt că n-au trecut chiar așa, dintr-o convingere căpătată brusc, ci că au fost „ajutați” serios în acest sens, chiar dacă ajutorul a fost din partea austriecilor, precum spui.
Domnule, eu nu am auzit de niciun episcop pe care austriecii catolici sa-l fi omorat in bataie. Insa am auzit de episcopi greco-catolici pe care romanii ortodocsi i-au omorat in bataie. Unul dintre acestia a fost episcopul parohiei mele, a carui imagine o reproduce avatarul meu.

Dv sunteti serios cand comparati presiunile austriecilor pentru ca ortodocsii sa treaca la catolicism cu presiunile romanilor pentru ca greco-catolicii sa treaca la ortodoxism ?

Eu va intreb: presupunand, de dragul ipotezei, ca Unirea a fost facuta la presiune, impotriva convingerii protopopilor ortodocsi de atunci, ca a fost o Unire de suprafata, de forma, o hartie semnata fara a adera cu inima, atunci cum se face ca niciun episcop si doar una bucata protopop, in urma unor presiuni cu mult mai inumane, au admis sa se rupa de Biserica si sa (re)devina ortodocsi ?

Citat:
eu deplâng amestecul acesta al politicului în Biserică, atât în cea catolică, cât și în cea ortodoxă.
Biserica TREBUIE sa faca politica. Nu neaparat o politica partizana, dar o politica trebuie sa faca: politica lui Cristos. El a poruncit miresei Sale, care este Biserica Catolica, sa boteze si sa invete neamurile, sa duca Evanghelia pana la marginile pamantului. Oriunde exista oameni, acolo trebuie sa fie si Biserica, incercand mereu sa-i convinga sa se incorporeze in ea, fiindca in afara ei oamenii isi risca sufletele vreme de o eternitate. Nu are nici cea mai mica importanta ca sunt salbatici din Africa sau crestini schismatici din Transilvania, ori chiar inmatriculati catolici din Occident, care au uitat invatatura Domnului nostru. Toti trebuie recuperati, toti oamenii de pe Pamant, si chiar din afara Pamantului daca vor fi existand, formeaza campul de activitate apostolica a Bisericii Universale. Deosebirea dintre "misiune" si "(re)evanghelizare" tine de tactica diferita, dar nu este esentiala.

Pana acum, Biserica s-a achitat in mod remarcabil de misiunea ei apostolica. TOATE natiunile in care crestinii sunt, astazi, majoritari au ajuns astfel in urma eforturilor Bisericii Catolice si nu se cunoaste vreo natiune care sa fi fost convertita de vreo Biserica schismatica, fie ea ortodoxa, monofizita ori (neo)protestanta. Sa dea Dumnezeu sa mai traiti inca 20 de ani: veti vedea, daca actuala tendinta se mentine, ca tari precum Coreea de Sud si inca multe altele din Asia si Africa vor deveni majoritar catolice. Iar in cadrul acestui efort misionar mondial, rolul iezuitilor, desi mai mult istoric decat actual, este unul eminent.

www.catehism.com
http://regnabit.wordpress.com

Last edited by Mihnea Dragomir; 26.01.2013 at 23:36:01.
Reply With Quote