În prealabil postat de ovidiu b.
Am extras din cartea ”OMUL ȘI DUMNEZEUL-OM” - Sf. Iustin Popovici
Personalitatea veșnic vie a Dumnezeului-om Hristos este Biserica. Biserica este întotdeauna o personalitate și anume o personalitate divino-umană, un trup și un suflet divino-uman. Definiția Bisericii, viața Bisericii, scopul ei, spiritul ei, programul ei, metodele ei - toate acestea sunt date în minunata Persoană a Dumnezeului-om Hristos. De atunci, minunea Bisericii este aeeea de a uni organic și personal pe toți credincioșii ei cu Persoana lui Hristos; să facă din simțirea lor de sine, simțire de Hristos și din conștiința de sine a lor, conștiința de Hristos; viața lor să devină viața în Hristos și prin Hristos; sufletul lor să devină suflet în Hristos și prin Hristos; personalitatea lor să devină personalitate în Hristos și prin Hristos; în ei să trăiască nu ei înșiși, ci Hristos să trăiască în ei (Galateni 2,20). Misiunea Bisericii este de a întări mădularele ei în nemurire și veșnicie, făcându-le părtașe firii lui Dumnezeu (II Petru 1, 4). Misiunea Bisericii este de a crea în fiecare membru al ei convingerea că starea normală a personalității omenești o constituie nemurirea și veșnicia, iar nu temporalitatea și moartea, și că omul este un călător care prin moarte și temporalitate înaintează spre nemurire și spre veșnicie.
Biserica este veșnicia divino-umană întrupată în limitele timpului și ale spațiului. Se găsește în lumea aceasta, dar nu este din lumea aceasta (loan 18,36). Se găseste în lumea aceasta, pentru ca să ridice lumea aceasta sus, de unde vine ea insași. Biserica este ecumenica, catolică [universală, sobornicească], divino-umană, veșnică, de aceea constituie o blasfemie de neiertat împotriva lui Hristos și a Duhului Sfânt a face din Biserica o instituție națională, a o restrânge la scopul și metodele naționale meschine, limitate și trecătoare. Scopul ei este supranațional, ecumenic, pan-uman: acela de a uni în Hristos pe toți oamenii, pe toți, fară excepții pe motiv de naționalitate, seminție sau clasă socială: "Nu mai este iudeu, nici elin, nu mai este sclav, nici liber, nu mai este parte bărbătească și parte femeiască; căci voi toți sunteți una în Hristos Iisus" (Galateni 3,28), pentru că Hristos este "toate în toți" (Coloseni 3, 11).
Metodele acestei uniri pan-umane, a tuturor oamenilor in Hristos sunt date de Biserica în Sfintele ei Taine și în Nevoințele [virtuțile] ei divino-umane. Și, într-adevăr, Taina Sfintei Euharistii concentrează, delimiteaza și constituie metoda lui Hristos și mijlocul pentru unirea tuturor oamenilor: prin această taină omul se unește în chip organic cu Hristos și cu toți credincioșii. Iar prin exercitarea personală a virtuților divino-umane: ale credinței, rugăciunii, postului, dragostei, blândeții, atotmilostivirii și a milosteniei, omul se consolidează în această unitate, se menține în această sfințenie, trăiește el însuși personal pe Hristos ca pe unitate a personalității lui și ca pe ființa unității lui cu celelalte mădulare ale sfântului Trup al lui Hristos, care este Biserica.
Biserica este personalitatea Dumnezeului-om Hristos, un organism divino-uman, iar nu o organizare omenească. Ca personalitate a Dumnezeului-om, ca și trupul Dumnezeului-om, Biserica e indivizibila. De aceea, constituie o eroare fundamentală ca organismul divino-uman indivizibil al Bisericii să se împartă în mici organizații naționale. În mersul lor de-a lungul istoriei, multe Biserici locale s-au mărginit la naționalism, la scopuri și metode naționale. Multe Biserici, printre care și a noastră. Biserica s-a adaptat poporului, în timp ce regula este contrariul: poporul trebuie să se adapteze Bisericii. Și Biserica noastră a făcut de multe ori greșeala aceasta. Dar știm ca acestea au fost “neghinele" vieții noastre bisericești, "neghine" pe care Domnul nu le dezrădăcinează, ci le lasă să crească împreună cu grâul, până la la seceriș (Matei 13,22-30). Stim, de asemenea - căci Domnul ne-a învățat - că neghinele acestea vin de la dușmanul nostru dintru început care e și dușmanul lui Hristos, diavolul (Matei 13,25-28). Dar această cunoștință nu ne slujește la nimic dacă nu se transformă în rugaciunea ca Hristos să ne păzească pe viitor de a deveni semănători și cultivatori ai unor asemenea neghine.
Este de acum timpul, este ceasul al doisprezecelea, ca reprezentanții noștri bisericești să înceteze de a fi exclusiv sclavi ai naționalismului și de a fi arhierei și preoți ai Bisericii celei Una, Sfânta, Catolică [Sobornicească, Universală] și Apostolică. Misiunea Bisericii dată de Hristos și realizată de Sfinții Părinți este aceea de a face să prindă rădăcini și de a cultiva în sufletul poporului simțământul și cunoștința faptului că fiecare membru al Bisericii Ortodoxe este o persoană catolică [sobornicească, universală], o persoană veșnică și divino-umană; că este al lui Hristos și, pentru aceasta, frate al tuturor oamenilor și slujitor al tuturor oamenilor și al tuturor făpturilor. Acesta este scopul Bisericii dat de Hristos; orice alt scop nu este de la Hristos, ci de la Antihrist. Pentru că Biserica noastră locală să fie Biserica lui Hristos, Biserica Catolică [Universală, Sobornicească], ea trebuie să realizeze necontenit acest scop în poporul nostru. Dar care sunt mijloacele cu care poate ea realiza acest scop divino-uman? - Mijloacele nu sunt altele decât iarăși cele divino-umane, pentru că scopul divino-uman se poate realiza exclusiv cu mijloace divino-umane, și niciodată cu mijloace omenești sau de alt fel. În acest punct Biserica se deosebește esențial de tot ce-i omenesc, de tot ce-i pământesc.
|