Citat:
În prealabil postat de mirelat
Am si eu o intrebare, pentru cei mai documentati. In Romania stiu ca se obisnuieste ca femeile aflate in perioada lunara sa nu mearga la biserica si sa nu se atinga de cele sfinte. Eu am trait cativa ani in Buenos Aires, Argentina si acolo mergeam la o biserica antiohiana pentru ca romanii nu aveau biserica ortodoxa, era doar o misiune greco-catolica. La antiohieni am vorbit cu un preot despre asta ai mai ca nu a ras de mine, de unde am dedus ca ei nu au aceasta regula, desi sunt tot crestini orotodocsi si una din bisericile primare.
Intrebarea mea ar fi ce trebuie si ce nu are voie sa faca femeia in perioada lunara, si pentru cat timp/ cate zile. Multumesc.
|
Parerea mea este ca necuratia femeii este pedeapsa de la Dumnezeu...mare, mare pedeapsa.
Prin sange "se spala" de unele pacate.
Cat timp este necurata nu are voie sa intre in contact cu cele sfinte sa nu le spurce.
Ideea de a interzice accesul in biserica femeii in perioada respectiva nu este ca pe vremuri curgea sange pe jos...Nici sa spunem ca sunt alte pacate mai mari decat necuratia femeii care ar putea impiedica accesul in biserica.
Aceasta perioada este un canon, o indepartare a femeii in perioada respectiva de cele sfinte...se poate ruga dar trupul ei poarta pecetea pacatului.
Asa cum pentru Sf Liturghie trebuie sa te ingrijesti, sa te speli, sa iei haine curate...pentru Sf Impartasanie sa te pregatesti, sa postesti, etc...si pentru cele sfinte trebuie sa te curatesti. Asta pentru a arata cinste celor sfinte.
Dar depinde ce consideram sfant....daca pentru unii biserica nu este loc sfant atunci se poate intra si in perioada necuratiei.
Am stat si eu uneori in spatele bisericii/aproape de iesire cand eram in perioada respectiva...si, si mie, imi este greu sa fac ceea ce trebuie...