View Single Post
Vechi 24.01.2013, 15:04:45
cristina2012's Avatar
cristina2012 cristina2012 is offline
Senior Member

Data înregistrării: 30.04.2006
Locație: Bucuresti
Religia: Ortodox
Implicit

Citat:
În prealabil postat de Laura19 Vezi mesajul
Dar citeste cronicile scrise in trecut sa vezi ce spuneau cronicarii despre tigani. Nu prea vezi sa scrie de bine despre ei si asta era pe timpul cand romanii erau ortodocsi practicanti si erau cat de cat uniti si curajosi. Tiganii nu au venit la noi dupa 89 ci sunt din 1300 si ceva sau cand su venit. De atunci pana acum chiar am fost noi romanii asa rai si nu am avut nimic bun? Daca slavii s-au increstinat in contact cu noi, s-au si cizelat, tiganii ce au, mot in frunte?
Am citit cronici in vremea studentiei, stiu ca buni si binevazuti nu au fost niciodata... si nu fara motiv.
Din amintiri: tiganii au parasit India prin secolul IX cand un rege persan (parca) a solicitat unui conducator din India sa ii trimita niste colonisti pentru a popula o zona si le-a promis sa-i ajute sa se stabileasca acolo, le-a oferit terenuri gratis, seminte, animale pentru a munci pamantul, in fine tot ce era necesar ca sa poate trai acolo... dar colonistii astia au venit, au mancat semintele si toate animalele si nu au vrut sa lucreze pamantul, asa ca au fost alungati. Au inaintat spre Euroapa impreuna cu turcii otomani si s-au stabilit la granitele imperiului lor, mai exact in Bulgaria, Romania, Rusia, Ungaria, Polonia. Diferentele culturale inacceptabile cred ca au facut ca ei sa fie categoric respinsi astfel ca existau legi care impuneau ca ei sa fie robiti pe mosia unde erau prinsi, iar daca vreun roman se casatorea cu o tiganca acesta devenea automat rob pe mosia unde era tiganca, sau oriunde erau prinsi. Faptul ca nu au fost integrati de cand au venit si pana in secolul XIX cand au fost dezrobiti nu e chiar de mirare. Obiceiurile lor i-au separat de lumea medievala crestina in care intrau. Si pentru ca s-au pus "ziduri" intre ei si noi, nu se mai putea vorbi de integrare, de civilizare.

In prezent, daca ar fi rupti din grupul lor, tiganii ar deveni integrabili... ca grup, asa cum traiesc si gandesc ei, va fi foarte greu. In acest caz, respectul pe care legile noastre il asigura omului, ne leaga de maini. Nu poti lua copiii din familii, nu-i poti steriliza fortat, nu-i poti stramuta fortat in anumite zone in care sa nu poata fura decat unii de la altii, sa nu poata supravietui decat daca se organizeaza si muncesc, nu le poti impune sa traiasca altfel. Lor le este bine asa si tot asa vor continua.
Reply With Quote