View Single Post
  #14  
Vechi 24.01.2013, 10:01:23
Mihnea Dragomir's Avatar
Mihnea Dragomir Mihnea Dragomir is offline
Senior Member
 
Data înregistrării: 15.02.2010
Locație: Ținuturile Loirei, Franța
Religia: Catolic
Mesaje: 7.736
Implicit

Citat:
În prealabil postat de Miha-anca Vezi mesajul
Imparatul Constantin a fost greco-catolic?!? Catolic, da, caci asa se numea Biserica Universala inainte de Marea Schisma. Dar greco-catolic, nu!
Poate ne dati alt exemplu mai potrivit, adica de la 1700 incoace.
"Catolic bizantin" va suna mai riguros ?

Citat:
Am vazut ca la 7 ani se face mica comuniune. Ce reprezinta ea? Dar marea comuniune la 14 ani?
"Mica comuniune" este un termen informal pentru "Prima impartasanie" (la romano-catolici), respectiv "impartasania solemna" (la greco-catolici). Copilul, ajuns la varsta intelegerii astfel incat poate deosebi Preasfanta Impartasanie de mancarea obisnuita si ii pricepe sensul (varsta recomandata in Romania: 8 ani, fata de care pot fi abateri in functie de aprecierea preotului paroh) invata mai intai cateva lectii de baza din catehism, lucru numit "cateheza primara". In seara dinainte (vecernie mare) se spovedeste pentru prima data, apoi preotul ii pune cateva intrebari din catehism si, daca il socoteste vrednic, vine a doua zi. Duminica, in cadru festiv (liturghie solemna sau pontificala) rosteste tripla lepadare, recapituleaza in mod personal Crezul pe care nasii l-au spus, in numele lui, la Botez si se impartaseste.

"Marea comuniune" este termen informal pentru Confirmatiune sau Sf Mir, precedata de impartasanie si de cateheza, de aceasta data, mai aprofundata. Este specifica romano-catolicilor, fiindca la greco-catolici toate cele trei Sacramente ale Initierii Crestine se dau in aceeasi zi, potrivit unei venerabile traditii rasaritene.
__________________
Doamne, Tu pe toate le știi ! Tu știi că Te iubesc !

www.catehism.com
http://regnabit.wordpress.com
Reply With Quote