View Single Post
Vechi 24.01.2013, 02:35:24
Miha-anca
Guest

Implicit

Citat:
Īn prealabil postat de cezar_ioan Vezi mesajul
Rebecca, dezbaterea privind BOR s-a purtat si se poarta pe multe topicuri, ca subiect principal sau secundar, iar parerile sunt impartite.
Atat eu cat si Cristiboss am amintit uneori anumite aspecte care tin de domeniul evidentei si nu mai sunt un secret pentru nimeni: exista si nereguli si practici lumesti evidente in BOR, pe care credinciosii le semnalizeaza mai prompt sau mai tardiv, mai bine sau mai stangaci, cum poate fiecare.
Accentul meu nu a fost insa pe o critica a BOR. Nu sunt in masura sa o fac.
Insa am aratat mereu ca ma indoiesc de foloasele amestecarii BOR in politica si ca preferinta mea se indreapta nu catre luarea de masuri secularizate in Biserica. Dimpotriva, asteptarea mea e catre intensificarea vietii de credinta. Iar aceasta, vadit lucru, nu prea se intampla concret, pretutindeni. Multe abateri si rataciri se petrec, iar noi o stim cu totii din variate surse. Si mari duhovnici deplang si ei, in public, scaderea vietii de credinta pe la noi...

Citatele din Parinti, minunate ca intotdeauna, trec din pacate prin realitatea pestrita a practicilor zilei. Care adeseori nu e tocmai in duh patristic, ci de-a dreptul lumesc.
Cu totii avem demonstratii numeroase, sub ochii tuturor, ale unor greseli si abuzuri strigatoare la Cer savarsite in BOR si in ierarhie, la varf.

Si totusi nu ne ocupam prioritar cu treaba asta! Nu suntem carcotasi si cartitori... Doar am amintit, ca sa nu se creada ca dormim si ne indopam cu citate sfinte iar altceva nu facem.
Poate in fundul muntelui ar fi altfel... Dar aici in oras, in lume, nu putem trai fara a spune, macar, ce vedem ca se petrece sub ochii nostri, ai tuturor. Spunem o vorba, dam un semn acolo si NU insistam.

Noi nu facem o campanie anti-BOR, fereasca Sfantul! Ci dimpotriva, punem rugaciune alaturi de ceilelati credinciosi, pentru buna pastorire din ierarhia BOR.
Cred ca ar fi o mare greseala sa identificam greselile omenesti ale preotilor, monahilor si mirenilor cu BOR. Iisus Hristos este BOR; noi, enoriasii suntem parti mici ale BOR, iar greselile mele sunt doar ale mele, nu ale Bisericii. Biserica nu are pata si nu va avea in veci.

Cezar, spune-mi te rog, cine exprima o idee mai precis si mai frumos decat un sfant? De ce sa nu dam citate? Ele au darul sa ne atinga mai direct si pe termen mai indelungat, decat daca am folosi doar cuvintele noastre, mai mult sau mai putin mestesugite. Iar cuvintele din Sfanta Scriptura ne fac sa ne impartasim cu Domnul.

Si iti dau dreptate, nimeni nu face campanie impotriva Bisericii. Chiar dimpotriva!