<<[quote=cristiboss56;497403]Multumesc , frate Ioan , pentru precizarile tale binevenite , si sunt convins ca a fi "ortodox pana la capat " , nu inseamna nici pe departe a fi indiferenti de suferinta noastra , caci B.O.R. nu inseamna numai Patriarhul Romaniei si Sfantul Sinod , ci B.O.R suntem noi toti cei care marturisim un Crez la fiecare Sfanta Liturghie , un Crez care ne obliga , nu sa fim farisei si formali in credinta noastra , umbland dupa cuvinte mieroase , pline de "iubire" si "iertare" , impartind in stanga si dreapta faramituri din scrierile Sfintilor Parinti , acoperind cu buna stinta ratacirile noastre a celor din B.O.R. Cui ii este frica de "lupta" si de ispite , e semn evident de lasitate , caci credinta noastra nu-i presarata cu lozinci , cu flori , si cuvinte mieroase , ci dinpotriva , iar atitudinea asta "suparacioasa " denota multa mandrie din partea noastra . Trebuie sa-l accepti si pe cel ce-ti canta , si pe cel ce te huleste , altfel credinta nu-i decat pulbere si praf , citate , linguseli fara acoperire , minciuna , o pacaleala continua , pe care unii o numesc ortodoxie !
Nu asta-i ortodoxia , e doar o inselare , o fata morgana , o pierdere de timp !
Dar daca tot veni vorba despre citate , scrieri , iata un cuvant al Parintelui Iustin Parvu pentru cei care inca nu au inteles in ce vremuri traim :>>
Domnule,
Ca sa fii ortodox pana la capat, presupune sa fii ortodox si de la inceput sau macar la un moment dat. Adica, sintetizand gandul: Sa fii ortodox. Nu va suparati, despre care ortodoxie vorbiti dvs.?
Cand va marturisiti credinta, deci: atunci cand spuneti Crezul la Sfanta Liturghie, cand spuneti
„Intru-una Sfanta Soborniceasca si Apostoleasca Biserica”, la ce Biserica va referiti? La Biserica pe care o criticati? Aveti dvs. dreptul asta? Un crestin are dreptul sa-si critice Biserica? Pai, de aici si pana la Dumnezeu, la critica lui Dumnezeu, mai aveti doar un pas. Ma tem ca l-ati facut deja. Despre ascultare, iubire, intelegere, iertare, iubire de Dumnezeu si de aproapele si chiar si de vrajmas ati auzit cumva? Cred ca ati auzit, dar astea nu se pun; acum problema dvs. si a colegilor dvs. de suferinte este de a improsca cu noroi. Corect ar fi fost, dar nu stiu daca in spirit crestin, sa spuneti direct si pe de-a dreptul, cine sunt aceia care prin comportamentul lor fac un mare deserviciu Bisericii Ortodoxe Romane si credintei noastre stramosesti. Nu confundati Biserica – Trupul lui Hrsitos - cu membrii ei, fie ei preoti, episcopi, patriarhi, calugari sau enoriasi. Nu confundati Crestinismul cu crestinii(declarati asa in statistici, doar pentru ca s-au botezat; Botezul=primul pas in crestinism).
Am vazut dezbateri aprinse pe tot felul de topicuri ale Forumul Crestin Ortodox; problema cea mai disputata si discutata pare a fi: Dreapta Credinta. Deci: ortodoxia este credinta adevarata in contradictie cu toate celelalte. Biserica Ortodoxa este cea adevarata, nu Biserica Romano-Catolica, nu Bisericile Protestante, Nu,. Nu,. Nu. Etc. Cum o slujti dvs.? E aceeasi Biserica despre care spuneti numai neadevaruri? Pai, unde e adevarul?
Raspunsul este (ma scuzati, nu l-am dedus eu, asa scrie in Sfanta Scriptura: Adevarul este in cuvantul lui Dumnezeu – Sfanta Scriptura, Biblia: ”Cerul și pământul vor trece, dar cuvintele Mele nu vor trece!” Matei 24, 35)
Eu inteleg ce vremuri traim. Si ma rog lui Dumnezue sa trecem vremelnicia si vremurile.
Nu puteti sa adaugati la cuvantul Parintelui Iustin Parvu caruia-i dati crezare si cuvantul Sfantului Ioan Gura de Aur? Dar cuvantul Sfantului Nectarie sau al Sfantului Nicolae Velimirovici? Dar cuvantul Sfantului Siluan Athonitul? Dar cuvantul IPS Iustinian Chira ? Dar cuvantul Parintelui Arsenie Boca sau al Parintelui Arsenie Papacioc sau al Parintelui Adrian Fageteanu sau al Parintelui Sofian Boghiu? Dar Parintele Gheorghe Calciu sau Parintele Bartolomeu Anania sau Parintele Dumitru Staniloae?
Au propovaduit ei oare, alta Ortodoxie?
V-am urmat sfatul si am accesat link-ul cu articolul UN OM ÎN FAȚA APOSTAZIEI: Arhiepiscopul Averchie de Jordanville (Articol apărut în ,,The Orthodox Word”)
Iata ce am descoperit, printre altele:
,,Biserica Ortodoxă nu este un fel de ,,monopol” sau ,,afacere” a clerului, cum cred ignoranții și cei străini de duhul Bisericii. Ea nu este bunul unui ierarh sau preot. Ea este uniunea duhovnicească apropiată a tuturor celor care cred cu adevărat în Hristos, care se străduiesc să păstreze cu sfințenie poruncile lui Hristos, cu singurul scop de a moșteni acea binecuvântare veșnică pe care Hristos Mântuitorul ne-a gătit-o nouă, și dacă păcătuiesc din slăbiciune, se căiesc sincer și se luptă să aducă roade vrednice de pocăință (Luca 3, 8)”[3].
<<De asemenea, arhiepiscopul Averchie cita adesea cuvintele Episcopului Ignatie Briancianinov: ,,Nu îndrăzni să ridici mâna ta slabă pentru a opri cursul fundamental al apostaziei. Evită-l, păzește-te pe tine însuți de el, și aceasta este îndeajuns pentru tine. Învață să cunoști duhul vremurilor, cercetează-l ca să te poți feri pe cât posibil de influența lui”>>
http://catacombeleortodoxiei.ro/inde...tati&Itemid=54