View Single Post
Vechi 23.01.2013, 18:14:33
Rebecca
Guest

Implicit

Citat:
În prealabil postat de cezar_ioan Vezi mesajul
Rebecca, dezbaterea privind BOR s-a purtat si se poarta pe multe topicuri, ca subiect principal sau secundar, iar parerile sunt impartite.
Atat eu cat si Cristiboss am amintit uneori anumite aspecte care tin de domeniul evidentei si nu mai sunt un secret pentru nimeni: exista si nereguli si practici lumesti evidente in BOR, pe care credinciosii le semnalizeaza mai prompt sau mai tardiv, mai bine sau mai stangaci, cum poate fiecare.
Accentul meu nu a fost insa pe o critica a BOR. Nu sunt in masura sa o fac.
Insa am aratat mereu ca ma indoiesc de foloasele amestecarii BOR in politica si ca preferinta mea se indreapta nu catre luarea de masuri secularizate in Biserica. Dimpotriva, asteptarea mea e catre intensificarea vietii de credinta. Iar aceasta, vadit lucru, nu prea se intampla concret, pretutindeni. Multe abateri si rataciri se petrec, iar noi o stim cu totii din variate surse. Si mari duhovnici deplang si ei, in public, scaderea vietii de credinta pe la noi...

Citatele din Parinti, minunate ca intotdeauna, trec din pacate prin realitatea pestrita a practicilor zilei. Care adeseori nu e tocmai in duh patristic, ci de-a dreptul lumesc.
Cu totii avem demonstratii numeroase, sub ochii tuturor, ale unor greseli si abuzuri strigatoare la Cer savarsite in BOR si in ierarhie, la varf.

Si totusi nu ne ocupam prioritar cu treaba asta! Nu suntem carcotasi si cartitori... Doar am amintit, ca sa nu se creada ca dormim si ne indopam cu citate sfinte iar altceva nu facem.
Poate in fundul muntelui ar fi altfel... Dar aici in oras, in lume, nu putem trai fara a spune, macar, ce vedem ca se petrece sub ochii nostri, ai tuturor. Spunem o vorba, dam un semn acolo si NU insistam.

Noi nu facem o campanie anti-BOR, fereasca Sfantul! Ci dimpotriva, punem rugaciune alaturi de ceilelati credinciosi, pentru buna pastorire din ierarhia BOR.

<<BOR primeste ce merita, si noi odata cu ea, vai!>>
BOR= Sf. Biserica=Trupul lui Hristos? Va razboiti cu Mantuitorul Hristos? Sunteti crestin?

Va bucurati, sunteti fericit si linistit ca „Biserica Ortodoxa Romana primeste ce merita”?

Dar dvs. primiti ce meritati? Dar noi, cei care ne scaldam in pacate impreuna cu dvs, si altii, primim ce ni se cuvine? Sa ne feresca Dumnezeu sa primim doar ce ni se cuvine dupa dreptate! Sa ne ajute Dumnezeu ca judecata Sa sa fie si dupa iubire, nu numai dupa dreptate.
(Vezi: Ps.142, 1-2, Ps.119,88,122,124, 132,156,160, 176)

<<Către Domnul am strigat în necazul meu și El m'a auzit. Ce ți se va da și ce ți se va adăuga prin limba vicleană?>> (Ps. 119, 2)
<<Cu cei ce urăsc pacea eram pașnic;
când le grăiam, fără pricină se războiau cu mine.>> (Ps. 119, 7)]

<<Multe abateri si rataciri se petrec, iar noi o stim cu totii din variate surse.>>
Ce abateri si rataciri? Ale cui? Care noi, la cine va referiti cand spuneti noi? Care sunt sursele dvs.?

<<Nu avem nevoie de o biserica fariseica, preocupata de probleme sociale.>>
Cine sunt acesti noi, al caror puratator de cavant pare ca sunteti? Chiar credeti ca oamenii – crestinii – nu mai au nevoie de Biserica?

<<Ci de preoti a caror viata sfanta sa straluceasca prin negura vremilor.>>
Cum ar trebui sa fie acesti preoti despre care vorbiti? Si care ar fi ”preotul ideal”in conceptia dvs.? Sa inteleg ca deja sunteti - impreuna cu acei noi - intemeietor de drumuri noi in ortodoxie?
Ati mai citit, macar in fuga, in ultimul timp, din cuvantul Parintelui Arsenie Boca? Va amintiti ce spune Parintele despre cei care-i necinstesc pe preoti? Nu va dau citatul ca vad ca deranjeaza.... Si oricum, cred ca il cunoasteti, daca il combateti!

<<Si mari duhovnici deplang si ei, in public, scaderea vietii de credinta pe la noi...>>
Care sunt acesti mari duhovnici care deplang...? Pe la noi, pe unde? Pe peste toata tara? Mai sunt si exceptii? Care ar fi ele?

<Citatele din Parinti, minunate ca intotdeauna, trec din pacate prin realitatea pestrita a practicilor zilei.>
Citatele din Sfintii Parinti s-au demodat? Am vazut ca deranjeaza pe forum. Nu sunt de actualitate. Sunt de actualitate judecarea aproapelui si judecarea Bisericii si a slujitorilor ei?

<<Si totusi nu ne ocupam prioritar cu treaba asta! Nu suntem carcotasi si cartitori... Doar am amintit, ca sa nu se creada ca dormim si ne indopam cu citate sfinte iar altceva nu facem.

Noi nu facem o campanie anti-BOR, fereasca Sfantul! Ci dimpotriva, punem rugaciune alaturi de ceilelati credinciosi, pentru buna pastorire din ierarhia BOR. >>

Daca nu va ocupati prioritar...m-am mai linistit. Domnule, va rog frumos, cine sunt acesti noi despre care vorbiti?
Cum nu faceti campanie anti-BOR? Dar ce ati scris ce e?
Cum va rugati pentru Biserica noastra? Si in care Biserica o faceti daca despre Biserica pe care o avem, declarati ca <<Nu avem nevoie de o biserica fariseica, preocupata de probleme sociale.>>?

Toate aceste suparari exprimate la modul general, nu fac decat sa intunece mintea celor care va citesc (sau poate unii se lumineaza; depinde in ce sens). Este simplu si la indemana oricui sa arunce cu noroi; dar e si crestineste?
Daca v-ati propus sa faceti ordine in Biserica despre care vorbiti, de ce nu spuneti direct ce va doare? Modul in care va exprimati dezacordul si durerile este datator de inselaciune si de sminteala. Si veti raspunde in fata lui Dumnezeu asa cum noi toti vom raspunde in fata lui Dumnezeu pentru tot cuvantul rostit cu intelepciune sau fara, tendentios sau curat.

Domnule,
Cele doua mesaje pe care mi le-ati adresat sunt diferite, desi sunt din aceeasi nauceala care bantuie printre multi oameni care au impresia ca sunt crestini.
In primul mesaj, aruncati vipere (nu limbi de foc) si afisati o prea plina bucurie că BOR a primit, in sfarsit ce merită. Si vine firesc si o intrebare: mai aveti si alte bucurii din aceeasi familie? Oricum, tot e bine ca sunteti implinit in bucurii.

In cel de-al doilea, reveniti la sentimente mai bune, deveniti mai intelegator si mai conciliant, vorbind in numele unor noi care duc greul Ortodoxiei ratacite din Romania.

Nu stiu pe cine reprezentati, nu stiu al cui port drapel sau purtator de cuvant sunteti; sunt un om obisnuit care s-a ratacit pe un forum Crestin Ortodox.
Spuneti ca aparati Dreapta Credinta ? Cu asa aparatori, ma intreb daca nu i-ar fi mai bine Ortodoxiei cu niste dusmani declarati? Ajungand astfel la intelepciunea poporului nostru, nascut ortodox, care spune, intre altele:
- Fereste-ma Doamne de prieteni, ca de dusmani ma apar singur!
- Sa faci ce spune popa, nu ce face el!