Īn Postul Pastelui, un crestin a īnceput sa ajuneze īn fiecare zi, pāna la apusul soarelui. Toti colegii de serviciu īl laudau pentru nevointa sa. Dar, īntr-o zi, au chemat un preot sa le faca sfestanie la birouri. Cānd i-au spus preotului despre nevointa colegului lor, acesta a īntrebat:
- Dar ai binecuvāntare de la duhovnic pentru un post atāt de aspru?
- Nu, dar ma descurc, nu īmi e greu.
- Chiar daca nu īti e greu, tot e bine sa ceri binecuvāntare de la parintele tau.
Cānd a ajuns la duhovnic, acesta l-a mustrat, spunāndu-i:
- Daca mi-ai fi cerut binecuvāntare de la īnceput, ti-as fi dat, dar ti-as fi dat ascultare sa nu stie nimeni īn afara de sotia ta ca ajunezi. Dar asa, dupa ce te-au laudat toti, va trebui sa renunti la nevointa ta. Vei ajuna doar miercurea si vinerea. Si sa nu le spui ca eu te-am pus sa renunti la post. Ca sa te smeresti, sa le spui ca nu ai mai rezistat.
Crestinul a facut asa. Dar a observat ca īi era greu sa ajuneze chiar si numai doua zile pe saptamāna. Cānd a fost biruit de foame, si a māncat īntr-o zi de vineri dimineata, īn loc sa se duca la serviciu s-a dus mai īntāi la duhovnicul sau:
- Ce se īntāmpla, parinte? Īnainte puteam sa postesc mult mai aspru, iar acum īmi e gāndul numai la māncare.
- Īnainte te hraneai din laudele celorlalti. Dracul māndriei īti alunga foamea. Abia acum īti poti cunoaste masura adevarata. Īti poti da seama de neputintele tale. Dar rabda. Ca nu e usoara calea māntuirii.
Colegii de serviciu, vazāndu-l ca a renuntat sa ajuneze īn fiecare zi, au īnceput sa rāda de el, si īl mustrau ca nu e īn stare sa se tina de ceea ce īsi propusese sa faca. Dar parintele i-a spus:
- Acum mergi pe calea bineplacuta lui Dumnezeu, cānd nu stie stānga ce face dreapta.:rolleyes:
|