View Single Post
  #37  
Vechi 20.01.2013, 03:40:25
Laura19
Guest
 
Mesaje: n/a
Implicit Viața de zi cu zi într-o familie cu opt copii

În familia ortodoxă nu există contracepție (mărturii)
- Aveți opt copii, Cum decurge o zi din viața familiei Capsali ?

Cleo: Foarte rapid! Începe la 6 dimineața și se termină noaptea târziu. Copiii sunt de diferite vârste, au programe diferite. Avem grădiniță, avem școală, avem liceu, ore de dimineață, ore de după-miază – întotdeauna este un du-te-vino. Trebuie să te scoli dis-de-dimineață pentru că cineva va pleca la prima oră. Apoi sunt unii care se întorc la amiază de la grădiniță, de la școală, cei care învață după- amiază se întorc pe la 6. .. Totdeauna trebuie să fie mâncarea gata și casa pregătită.
Cum vã împărțiți sarcinile în ce privește creșterea și educarea lor?
Cleo: Fiecare după puteri. Cu treaba în casă și cu lecțiile, mai mult eu. Soțul meu, mai mult cu cei mari...
Iulian: Fiecare are rolul lui, dar mai preluăm unul de la altul: mai fac și eu de mâncare, mai ajută și copiii, la lecții se mai ajută între ei când e cazul. .. Totul e să fie o ,,simfonie", să nu cânte cineva fals în timpul ăsta. În general, lucrurile merg de la sine. Nu facem ceva deosebit, luăm lucrurile așa cum dă Dumnezeu și ne lăsăm în voia Sa. Asta-i important! Nu ne gândim ce-o să fie a doua zi; spunem: „Ce-o da Dumnezeu, asta o să fiel”.
Nu ne facem planuri de viitor, nu știu ce-o să ajungă vreunul dintre ei peste 10 sau 20 de ani. Nu vrem să ne facem asemenea planuri. Datoria noastră față de aceste daruri pe care ni le-a dat Dumnezeu este să le creștem și să avem grijă de ele, dar și de sufietele lor. Copiii noștri trăiesc într-un mediu în care Biserica și Dumnezeu nu sunt ceva exotic, ci o prezență permanentă în viața familiei. Altfel, e foarte greu să crești copii mulți. Nu poți să-ți permiți. Dacă nu te lași în voia lui Dumnezeu, nu poți crește mai mult de un copil, maxim doi. Familiile numeroase - din experiența pe care o avem atât noi, cât și prietenii noștri care au mai mulți copii – se lasă în voia lui Dumnezeu. De fapt, nici nu ai cum altfel, nu poți controla atâția copii, n-ai cum să ai grijă de ei în permanență, de la cap la coadă, toată ziua. Este imposibil fizic să-i iei, să-i duci la școală etc. - cum sunt alții, care își controlează copiii pas cu pas. La noi n-a fost așa.
Noi am avut copii de clasa I, gemenii noștri, care plecau cu tramvaiul singuri! Asta e bine și pentru copii, pentru că le dă puterea să răzbească. Și sper să răzbească, să poată să facă treabă în viață.
- Doamnã Capsali, aveți vreun regret că nu ați făcut carieră și că v-ați dedicat „profesiei” de mamă?
Cleo: Nici un singur regret! Primii patru copii au venit așa, unul după altul. În doi ani și zece luni, noi aveam deja patru copii (între ei fiind și o sarcină gemelară). După ce am născut primul copil, încă mai cochetam cu ideea că poate mă întorc și fac ceva; după al doilea, la fel. Dar după ce i-am născut pe gemeni, mi-am dar seama că nu ai cum să te ocupi de copii și să ai și-o carieră. Adică deja aveam patru copii, și-ar fi însemnat să-mi bat joc de ei. Ar fi trebuit să angajez cel puțin două bone – și, chiar și-așa, mi-am dat seama că nu se poate. Bona, oricât ar fi ea lângă copil, nu poate să înlocuiască mama. Așa că nu regret nici o secundă faptul că nu mi-am format o carieră.
Iulian: I s-a propus la un moment dat un job. Cleo știe limba arabă și a terminat Dreptul; avem prieteni avocați, cu case de avocatură, care au chemat-o să lucreze, pentru că aveau nevoie de vorbitori de limbă arabă. Ar fi câștigat foarte bine, dar mi-au spus că, în acest job, copiii ar fi văzut-o doar în week-end! Atunci am hotărât să refuzăm oferta - de altfel foarte generoasă, pentru care le-am mulțumit prietenilor. Dar nu puteam lăsa copiii fără mamă. Să avem o bunăstare materială, dar copiii să nu-și mai vadă mama decât sporadic, ar fi fost păcat! Sunt lucruri care nu se mai întorc... Odată pierdute, degeaba le mai regreti. Și toate lucrurile astea mici, de zi cu zi, din viața de familie, se duc - și te trezești la un moment dat, după o carieră trãlucită că, de fapt, nu ți-ai trăit viața...
„Cel mai important model este modelul părinților”
Sunteți o familie de intelectuali cu opt copii. Cum vă privesc cei care nu merg la biserică? Multora, cred, le pare un lucru ciudat. ..
Cleo: Suntem ciudați oricum pentru cei care nu merg la biserică! Pe noi nu ne afectează, ca adulți, dar pentru copiii noștri acest lucru este de multe ori o presiune – pentru că în jurul lor, mai ales la școală, stârnesc mirarea. Da, simt și ei că sunt un pic altfel, dar nu suferă din cauza asta, pentru că noi stăm de vorbă cu ei tot timpul, avem o relație deschisă, și ajung să înțeleagă și singuri lucrurile fără rost care sunt în afară, felul in care își duc viața ceilalți, care nu merg la biserică...
Iulian: Eu am avut și experiențe foarte bune. De multe ori, ești privit cu admirație și de către oameni care nu merg la biserică. Cred că, de cele mai multe ori, exemplul personal este mult mai important decât ceea oe spui. Înainte să nască soția mea, am fost la ziua unui copil al unor buni prieteni ai noștri. Era un mediu de arhitecți și acolo am stat de vorbă cu oameni care m-au încurajat- și erau oameni care nu mergeau la biserică. O mamă chiar a stat foarte mult de vorbă cu mine, fiind foarte curioasă cum decurge viața într-o familie cu atâția copii. Ei nu aveau decât unul și le era fitică să facă mai mulți. Am liniștit-o, pentru-că și gazda noastră avea trei copiii și este o foarte bună cloctoriță, medic ortodont. Dacă ții neapărat să faci o meserie, aceasta nu este o piedică atât de mare, mai ales dacă faci meserii liberale. Sigur, nu poți merge la serviciu opt ore pe zi, asta este exclus, dar sunt meserii în, care îți poți permite lucml acesta: să stai acasă și să ai și-o carieră. Așa că, repet, eu am avut și multe experiențe bune.
Acum, copiii de azi sunt în general mai agresivi, îndeosebi din pricina stimulilor care se transmit prin televizor, în viața de zi cu zi. Ei îi văd pe copiii noștri cum se uită și nu participă la anumite jocuri, că nu urmăresc anumite seriale la modă - mai ales că noi nu avem nici un televizor conectat la cablu; punem filme pe DVD sau pe calculator... Sigur că există o mică diferență între ei și ceilalți, dar copilul nu trebuie să simtă lucrul acesta. Nu trebuie crescut cu ideea că este altfel decât ceilalți, deosebit și mai bun decât ei. E bine ca, în familie, lucrurile astea să nu fie atât de evidente, să nu fie inoculate în mod sectar. Eu nu sunt de acord să-i spui copilului: „noi nu facem așa, noi suntem diferiți de restul lumii, suntem mai buni, suntem altfel” - sigur, suntem altfel, dar cu păcatele noastre. Avem drumul nostru mântuitor în Biserică. Însă nu trebuie făcute diferențe nete între ei și ceilalți copii, pentru că altcumva apar rupturi între ei, ceea ce nu poate să fie bine. Copiii noștri se vizitează cu prietenii lor, și prietenii lor, vin pe la noi, uneori chiar mănâncă aici, există o interacțiune. E important ca, în familiile cu copii mulți, copiii să vadă că părinții au o viață socială, că poți să mergi cu ei la spectacole, la concerte de muzică, te poți duce în vizite, poți primi vizite... Nu suntem singularizați într-o insulă, unde tragem obloanele și punem zăvorul la ușă!
Reply With Quote