Citat:
În prealabil postat de Annyta
Cred că s-ar încadra aici și o discuție despre standardul de viață.
Am înțeles că nici bogăția nu te osândește, nici sărăcia nu te mântuiește. Votul sărăciei îl dau monahii/ monahiile. Pentru cineva care trăiește în lume eu aș vedea ca binevenit un echilibru între suflet și muncă, între timpul "acordat" lui Dumnezeu și cel folosit pentru agoniseală. Evident, și când lucrăm e bine să lucrăm ca pentru Dumnezeu. Vreau să spun doar să nu ne lăcomim și să muncim mai multe decât ne țin puterile, ci să ne menținem și pacea sufetească.
Deși de multe ori nu putem alege, să zicem că ne rugăm și Dumnezeu ne ajută, să avem un serviciu ok, care ne permite și echilibrul de care vorbim mai sus. În ce măsură trebuie să rămânem modești (în îmbrăcăminte, concedii, locuință etc.)? Trebuie să fim modești? Și termenul acesta/ standardele de viață le văd ca fiind discutabile. Până la urmă cred că dacă sufletul nostru nu se lasă subjugat de lăcomie, zgârcenie, răutate, el însuși ne va spune cât să ne întindem cu confortul propriu și cât să folosim pentru semeni. Cred că Dumnezeu ne ghidează, dacă avem dubii putem să apelăm și la duhovnic.
Cunoașteți însă mireni care aleg sărăcia de bună voie? Are această alegere folos duhovnicesc? În părintele Cleopa era o povestire despre o căsătorie albă în care cei doi erau binecuvântați cu bogăție din roadele muncii lor, din care dăruiau și bisericilor/ mănăstirii/ altor oameni. Deci Dumnezeu dă și bogăția. Mi se pare ciudat ca, nefiind monah, să cauți de bunăvoie să fii sărac. Din păcate sărăcia este pentru mulți o realitate pe care nu și-au ales-o...
|
Mi-a placut prima parte a post-ului.
referitor la ultima parte:
Sunt o multime de persoane in tarile vestice (cunosc in Olanda) si nordice (Suedia...daca nu ma insel un exemplu era fondatorul IKEA) care au un mod de viata f., f. modest.
Din pacate nu din motive duhovnicesti si nici nu sunt ciudati..doar au respectat un mod de viata traditionalist/conservator ..asa au invatat in familiile lor. In Olanda de exemplu pana la generatia trecuta daca nu curatai totul din farfurie erai prost crescut, privit urat de cei din jur pt ca arunci mancarea. Si acum au hartia igienica impartita pe bucati pt a nu irosi multa, etc.
Si asa sunt mutumiti....
Unii de la noi (romani) desi se imbraca dupa cea mai scumpa marca tot mai privesc in jur pt comparatii...vor 5 case, 7 terenuri, cel putin 3 masini desi nu au nevoie, etc...sunt o multime de parveniti - nu aplica nici cele mai simple reguli de igiena dar au masina scumpa.
Ne lipsesc multi ani de educatie...si avem pretentii economice la nivel european dar suntem de o iresponsabilitate nemaivazuta (cunosc personal caz de taximetrist care vrea sa castige ca la Maasctricht dar da banii pe tigari scumpe (sa zicem o slabiciune) si sparge lemne in casa).
Poti macar sa te amuzi de ironia situatiilor pentru ca in mod sigur asa realitati ca la noi nu mai gasesti pe nicaieri.