View Single Post
Vechi 07.01.2013, 11:09:20
Florin-Ionut's Avatar
Florin-Ionut Florin-Ionut is offline
Senior Member

Data înregistrării: 17.07.2008
Locație: Timișoara
Religia: Ortodox
Implicit

Citat:
În prealabil postat de Ciprian Mustiata Vezi mesajul
De asta, a dezbate pentru cineva ce nu poate tine postul, ca e cu apa sau fara, mi se pare gresit.
Nu discutăm despre cazurile de neputință, despre anumiți bolnavi care într-adevăr nu pot să postească.

Citat:
Nu ca ortodocsii nu au o pozitie scripturala (ce eu unul nu am vazut una sa o justifice, decat in cazul postului negru, ce il consider nu numai scriptural, dar l-am vazut practicat, intradevar de putini, dar il vad binecuvantat), ci ca a face ceva ce Dumnezeu ne va sti motivatia este esenta postului in intelegerea mea.
Postul ortodox este de fapt o revenire la condiția adamică de hrănire, atunci cînd omul era perfect vegetarian. Știi ce scrie pe prima pagină a Bibliei, nu mai dau versetul în care Dumnezeu ne învață ce să mîncăm.

Am menționat că de-a lungul anului avem și noi cîteva zile de post negru, una tocmai a fost pe 5 ianuarie.

De ce Sfinții Părinți au adaptat metoda de a posti la cea de astăzi? Pentru că oamenii au o voință slabă, ei au făcut acest "pogorămînt". Iată cum mai bine de jumătate de an un ortodox practicant este vegetarian, iar în rest depinde de fiecare. Dacă în primele secole era altfel, rămîne de cercetat.

Îmi amintesc de cuvintele lui Pavel care zice: "Să nu vă lipsiți unul de altul, decât cu bună învoială pentru un timp, ca să vă îndeletniciți cu postul și cu rugăciunea, și iarăși să fiți împreună, ca să nu vă ispitească satana, din pricina neînfrânării voastre." Acest timp hotărît de comun acord între cei doi presupune o dată abstinență și în paralel postul de la mîncare (oricum ar fi fost el) și în mod absolut sigur e mai mult de o zi. De acord?

Citat:
Azi a manca multe mancaruri procesate (precum biscuiti, torturi, paste, sandwitchuri vegetariene cu soia, lapte de soia, pizza vegetala, etc.) pot sa faca delicatese si "a posti" cred ca pierde exact tot ceea ce poate era acum 2000 de ani: a trai o viata simpla. De asta, euharistul (ce da, este si in bisericile protestante, desi nu este Liturghia ortodoxa in ea), arata prin doua elemente (apa si vin) de baza estenta crestinatatii, pentru mine postul inseamna renuntarea propriilor dorinte inaintea lui Dumnezeu.
De acord că produsele de tip junk food nu au voie să fie folosite nicicînd.

Despre Euharistie însă nu vreau să vorbim aici.

Ascultați Noul Testament ortodox online.
Reply With Quote