View Single Post
  #946  
Vechi 06.01.2013, 02:11:48
MariaElena
Guest
 
Mesaje: n/a
Implicit Sursa e Parintele Cleopa

Citat:
În prealabil postat de Daniel_Ortodox Vezi mesajul
Frumoasă sursă ai dat Maria-Elena, dar ceea ce s-a scris acolo e doar o teleogumenă, nu e o dogmă.

Dar sursa tuturor surselor și dogma tuturor dogmelor e Hristos Iisus. Și El a zis minunat:
"În aceste două porunci se cuprind toată Legea și proorocii." (Matei 22, 40) Dumnezeu va judeca lumea după o singură lege, spune Sfântul Ioan Gură de Aur: IUBIREA. El este Iubire. Te va judeca după cât de mult ai iubit. Și-atât. Ți-a pus în mădulare, în ființa ta întreagă putința de-a iubi. De-a iubi mult. Foarte mult. Și în asta te va judeca.
Nu după 4 legi. Ci după doar una. Dacă vrei să despici firul în patru, și să dezvolți idea, dai de acele 4 idei, legi.

Să ne fie spre învățătură și să ne ferim de toată erezia pământului. Ca să putem iubi curat, în singura curăție creștinească care mai există pe pământ Ortodoxia. O spun cu durere în suflet.

Bucurii !


Daca prima sursa nu e de incredere: "Citat din: Indrumar pentru restabilirea sanatatii, de Mihai Popa, pag.228-230; Text ingrijit si completat de Protosinghel Sofian Ardelean; se tipareste cu binecuvantarea Prea Sfintitului Calinic, Episcopul Argesului; Editata de Manastirea Brazi, Bucuresti 2000"
Poate e mai "de incredere" daca acest "Idrumar... "se gaseste si pe www.crestinortodox.ro :
"Textul se gaseste si pe : http://www.crestinortodox.ro/carti-ortodoxe/indrumar-pentru-restabilirea-sanatatii/v-scopul-vietii-crestine-80498.html"


Tot despre "Cele 4 legi" vorbeste si ziatul LUMINA de Miercuri, 01 Octombrie 2008, care preia articolul din cuvantul parintelui Ilie Cleopa. (Ne vorbește părintele Cleopa, vol. 2) pe : http://www.ziarullumina.ro/articole;...tos-lumea.html

Păgân dacă ai fost, dar conștiință ai avut, și după acea lege te va judeca
<<Cine își păzește conștiința sa curată negreșit moartea îl găsește fericit și pregătit. Conștiința este judecătorul cel drept pe care l-a pus Dumnezeu înlăuntrul nostru. Conștiința nu poate fi reflexia materiei în veacul veacului. Ea este glasul lui Dumnezeu în om și ea pururea îl mustră, când greșește: „Omule, de ce ai făcut asta?“ Această lege a firii o au și chinezii, o au și creștinii, o au și budiștii, și brahmanii, și mahomedanii. Este legea cea dintâi pe care a pus-o Dumnezeu în inima omului de la creație, după care s-a condus lumea până la Legea cea scrisă.
Patru legi sunt după care Dumnezeu va judeca tot pământul. Și nimeni nu poate scăpa de urgia și dreptatea lui Dumnezeu, fie chinez, fie brahman, fie budist, fie creștin, fie mahomedan, fie evreu, pentru că Dumnezeu este drept, cum zice Apostolul: Dumnezeu este drept, și tot omul mincinos. Dumnezeu, deoarece este drept, a pus legile acestea, ca pe toți să-i judece după dreptate.
Legea cea dintâi este legea firii sau legea conștiinței. Orice om de pe pământ, când face rău, este mustrat de conștiința sa, care îi spune: „De ce ai făcut rău?“ Aceasta este legea cea dintâi dată de Dumnezeu omului, numită și legea conștiinței sau legea firii.
A doua lege care stă în fața noastră veșnic, cum arată Sfântul Grigorie de Nissa, și care, ca o trâmbiță din înaltul cerului răsună pururea și ne arată pe Dumnezeu, este legea zidirii. Cine a făcut ceasul universului care merge cu atâta precizie și uimire, încât nimeni nu-l poate imita? Nimeni altul decât Bunul Dumnezeu! Centrul de îndrumare al acestei lumi este Ziditorul ei, Dumnezeu, Care a pus rânduială în toate.
Din secretele naturii încă nu s-a scos nici unu la miliard. Că înțelepciunea lui Dumnezeu n-are margini și nici nu va avea în veacul veacului, pentru că nemărginită este înțelepciunea Creatorului. Deci, a doua lege care ne stă tuturor în față este Legea zidirilor sau a creației. Că prin contemplația naturală în duh noi ne suim de la rațiunile lucrurilor, la Ziditorul lor. Dacă vezi corabia, trebuie să te gândești că a fost un meșter care a făcut-o; dacă vezi o haină bună pe un om, trebuie să știi că bun a fost și croitorul. Dacă vezi un palat, o clădire arhitectonică frumoasă, să știi că a fost un arhitect deștept. Dacă vezi un ceas, negreșit este un ceasornicar priceput care l-a făcut. Deci, toate acestea ne arată că este un Făcător și, dacă este, trebuie să ne temem și să ascultăm de El, ca să nu ne pedepsească după dreptate.
A treia lege este Legea scrisă, dată de Dumnezeu lui Moise pe Muntele Sinai, adică cele zece porunci și tot Vechiul Testament, după care va fi judecat poporul ales, adică evreii.
A patra și ultima lege este Legea Darului, Legea desăvârșirii, Legea dragostei lui Iisus Hristos, adică Sfânta Evanghelie. După această lege dumnezeiască vor fi judecăți toți creștinii, botezați în numele Preasfintei Treimi.
Cea dintâi a fost legea firii, care rămâne generală pentru toate popoarele până la sfârșitul lumii. Cea de-a doua, legea zidirilor, este la fel cu cea dintâi. După cea dintâi și a doua lege se vor judeca toate popoarele lumii, afară de creștini și de evrei. După Legea scrisă, adică după Vechiul Testament, se vor judeca evreii. Iar după Legea Darului și după Evanghelie vom fi judecăți noi, creștinii, fiindcă legea noastră este mai desăvârșită decât toate celelalte legi. Iar dacă o călcăm, mai mare păcat avem și mai mare muncă vom avea decât ei, care n-au cunoscut Evanghelia.
Așadar, ne-a pus Dumnezeu asemenea avocat. Să nu ne înșelăm, fraților, și să zicem că Dumnezeu nu știe ce face fiecare. Nici nu vei putea să spui că nu ai păcat pentru că n-ai știut, că ai fost chinez, sau turc, sau ateu. Păgân dacă ai fost, dar conștiință ai avut și după acea lege te va judeca. Zidirea ai văzut-o. Nu ți-ai pus niciodată întrebarea cine a făcut cerul, soarele, pământul și toate, ca după aceea să te gândești și să te temi de Dumnezeu, care a făcut toate?>>