Adevarul e la mijloc, asa cum se petrece de foarte multe ori
Cititi tot. O sa va placa. Unora, cel putin. Nu pot pune o caruta de referinte in textul de mai jos, dar ele sunt disponibile. Sa incepem.
Da, majoritatea informatiilor de acolo nu au suport stiintific. In studiul original este vorba despre 650 de tulpini bacteriene, ale catorva specii mama, si nu 650 de boli, dar totusi este vorba despre tulpini ale unor specii de bacterii, deci argintul are efect antibacterian.
De fapt, intentia mea fusese de a-i raspunde lui Kronos. Culmea e ca ma uimeste acest tip de abordare, limitata, practicata de oameni pe care, in principiu, IQ-ul ar trebui sa i claseze semnificativ peste medie.
Ceea ce vreau sa spun este ca studiile serioase, stiintifice, despre argint (ca si despre multe alte lucruri), nu sunt accesibile unei persoane care pur si simplu da o cautare pe internet dupa argint coloidal, iar daca le va gasi totusi, ele vor fi greu de citit. Ele exista insa.
Link-urile cu referintele le voi da la sfarsit, pentru cei care chiar au bunul simt pentru o lectura suplimentara.
Si acum hai sa incepem, pentru ca m-ati intarantat. Pentru inceput, dedicatie lui KRONOS:
1. Kronos draga, nu am facut farmacia, sunt doar inginer, asa ca nu va stiu cursurile, insa daca eu m-am putut uita pe Farmacopeea Romana, ed.X, armonizata cu cea europeana, atunci ar trebui sa stii ca exista 3 (TREI) preparate pe baza de argint chiar in Farmacopee, dintre care unul este chiar argint coloidal, o varianta extrem de concentrata (cateva mii de mg/litru). Este prost descrisa, dar este in Farmacopee, deci are traditie in utilizare.
Totodata, ar trebui sa te uiti prin istoria medicala (daca tot iti zici KRONOS), si sa vezi ca suspensiile de argint coloidal (gen Collosol, etc), stabilizate cu albumine, la concentratii de cateva sute (400-500) mg/l (ppm), erau folosite pentru inclusiv pentru tratarea (cu succes) a cazurilor de septicemie totala in cazul nasterilor cu probleme (50ml intravenos la 48 de ore, 2-3 doze uzual). Asta inainte de 1940.
2. KRONOS, si toti din trupa contra: nanoparticulele de argint au inclusiv efect antiviral. Sunt necesare intre 15 si 100mg argint pur pentru tratarea IN VIVO A aproape oricarei probleme virale acute, inclusiv gripa (nu am idee la cea spaniola totusi). In functie de concentratia suspensiei de nanoparticule (caci asta e argintul coloidal, pentru cei care nu stiu), se calculeaza si cantitatea de produs.
Ca si voi, si eu credeam ca este o mizerie de pacalit lumea, dar s-a nimerit ca am racit la 3 zile dupa ce curiozitatea de inginer m-a facut sa fac niste argint coloidal. Cu care nu stiam ce sa fac, asa ca l-am baut. 2 litri, cred ca nu avea mai mult de 10mg/l. De la 4 saptamani cat dura o raceala uzuala (viroza respiratorie mai precis, a trecut in patru zile, zile in care am fost cu steagu' sus, ca sa zic asa, si nu la pat).
3. Efectele de imunostimulare exista, insa este mai delicat. Cercetari serioase nu exista, dar cine se oboseste sa studieze preparatele Ayurvedice traditionale, si sa inteleaga sistemul medical Ayurveda, va gasi acolo o serie de pulberi de nanoparticule, dintre care cea de argint se numeste Rajata Bhasma. De sute de ani, pentru anumite structuri corporale, era recomandata pe cate imi amintesc si pentru cresterea imunitatii.
Acuma, nu pot sa ii cer unui student la o farmacie in vremurile moderne sa studieze asa ceva, prostii din astea primitive, dar sa mentionam totusi ca respectivele persoane fabricau nanoparticule (inclusiv de aur - Swarna Bhasma - apropo, ai auzit Kronos draga de metodele moderne de tratament ale artritei cu compusi de aur?) cu care tratau artrita. Crisoterapia mai are de invatat de la ei, deoarece toate metodele moderne folosesc compusi destul de complecsi de aur, care au multe efecte secundare - disfunctii renale, etc, pe cand nanoparticulele de aur ale lui Indianu Peste, NU!
De notat ca EFECTELE DE IMUNOSTIMULARE apar atunci cand aceste pulberi erau tinute mult in gura (referitor la argint), aceasta fiind o mentiune expresa a medicilor care practica Ayurveda (hehe, in India, desi sunt si pe aici). Aceasta specificatie este similara cu cea din homeopatie, si farmacistii si medicii contemporani isi dau cu parerea ce-or fi vrut sa spuna acesti "sarlatani", care faceau nanoparticule pe vremea cand pe la noi se luptau Dacii cu Romanii.
4. Ca la orice medicament, exista un asa numit timp de injumatatire, care da curba in care un medicament se elimina din corp, fie pe care fecala, fie renala, astea fiind principalele doua modalitati.
Din pacate nu exista studii serioase despre asta, nu facute publice. Exista doar un caz particular, publicat, care precizeaza ca timpul de injumatatire este de circa 20-50 de zile (nu mai stiu exact numarul, dar era pe acolo). De aici se poate deduce curba de variatie a nivelului de argint in corp, in functie de timp si de cantitatea ingerata. Se deduce ca circa 2mg/zi (si tot cam asa au aratat masuratorile) este cantitatea zilnica eliminata.
Toata povestea cu cantitatea maxima la care apare argyria, sau cu dozele letale, sunt corecte, cu conditia ca acest timp de injumatatire sa fie MULT DEPASIT. Cum adica? Pai adica daca tu bagi in cineva 20 de grame (sau 10) de argint dintr-o data, va muri. Daca bagi aceeasi cantitate intr-un an de zile, nu va muri, dar se va face INDISCUTABIL gri.
De ce? Pai socotiti in cat timp se va elimina argintul asta conform datelor pe care vi le-am prezentat.
Hai sa facem o analogie: am un vas cu o gaurica. Torn un paharel pe zi, se scurge. Torn o galeata, ce se intampla. Hai ca e simplu, nu tre sa fii nici inginer nici farmacist!
TOATE STUDIILE LEGATE DE ARGIRYA au uitat sa considere acest aspect! TOATE! Ele au fost facute fie pe comanda, fie pentru a studia cat de sigure sunt antibioticele pe baza de argint. De ce? Pentru ca in anumite cazuri, pentru unele probleme, se foloseau cantitati mari, sa zicem chiar de cateva grame (compusi de argint, in general arsfenamina de argint si sulfadiazina de argint, uneori - din pacate - azotat de argint), pe termen scurt, 1-3 ani. Organismul nu poate elimina atat de repede o cantitate atat de mare!
Sa luam cazul celebru al tipei Jacobs Rosemary, sau ceva de genul, pomenit de KRONOS, anterior.
Ce nu s-a pomenit (si parerea mea e ca nu stie si ca el repeta ca un papagal - scuze amice daca sunt dur, dar e o realitate, si intre noi fie vorba si eu am facut la fel de multe ori, asta e, noi oamenii suntem adeseori cam ...) este cantitatea, durata si tipul produsului pe care l-a folosit fata respectiva (caci era o fetita la varsta aceea).
IN ACEA PERIOADA, erau foarte comune doua produse pe baza de argint, in general ambele pe baza de azotat sau alti compusi de argint: asa numitele remedii antifumat, is picaturile de pus in nas sau in ochi. Ambele contineau azotat argint (citez din memorie) cu o concentratie de circa 1% sau mai mult. Asta ar veni cam 10000ppm. Este o cantitate uluitoare de argint si am vazut personal cum persoanele ipohondre (desi nu numai) au tendinta/obiceiul sa exagereze cu orice. Ca sa se faca bine cat mai repede.
Partea proasta este ca, in plus, azotatul de argint este extrem de reactiv. Partea si mai proasta este ca, inclusiv din aceasta cauza, el nu are un efect antibacterian (de exemplu) extraordinar, si inca mai putin antiviral.
In privinta remediilor antifumat, ele actionau cam asa: din cauza cantitatilor mari luate oral, se depuneau pe limba, si in momentul inspirarii fumului de tigara produceau un gust neplacut in gura, care chipurile trebuie sa te faca sa te lasi de fumat.
|