Doctorița Anca M.
- Am ajuns pe la ora 15:00 la spital. Puteam vedea ce se întâmplă în Piața Universității de la una din ferestrele de la etajele superioare ale Spitalului. Se adunase foarte multă lume în Piață. Îi auzeam pe tineri cum strigau: „Vom muri și vom fi liberi!” și cum rosteau „Tatăl nostru”. Armata organizase baricade improvizate, astfel încât să împiedice accesul revoluționarilor dinspre străduțele laterale ale Pieței Universității. La un moment dat, pentru a încerca să-i împrăștie pe manifestanți, pompierii au băgat tunurile cu apă și îi udau. Spre seară a început să se audă șuieratul gloanțelor. Am urmărit un timp evenimentele de la fereastră, dar pentru că gloanțele se auzeau din ce în ce mai tare și ricoșau în diverse direcții, colegul meu Mircea mi-a zis: „Anca, să plecăm de aici, pentru că s-ar putea ca un glonț să ne lovească!” Și, într-adevăr, la câteva minute după ce am plecat, fetița unui instalator din spital, care privea și ea pe fereastră scenele din piață, a fost lovită de un glonț care i-a spulberat craniul, murind pe loc. Din acel moment, nimeni n-a mai îndrăznit să se uite pe fereastră. Eram obligată să răspund la telefon. Îmi aduc aminte că m-a sunat directorul Salvării Capitalei care, cu o voce foarte îngrijorată, mi-a spus că s-a dat ordin ca salvările să nu intre în perimetrul Pieței Universității.
- A trebuit să aveți o tărie de caracter foarte mare. Ce l-ați sfătuit?
- I-am zis că singura soluție era să parcheze mașinile Salvării pe străduțele alăturate și să le spună oamenilor să aducă răniții pe brațe la Salvări. La circa jumătate de oră mi-a dat iarăși telefon, spunându-mi că spitalele din apropierea Universității au ordin să nu primească răniții. I-am zis să meargă la spitalele mărginașe. Știam că au capacitatea necesară de a rezolva situația. Nu puteam lăsa oamenii fără îngrijirea medicală necesară…
După miezul nopții, pe la ora unu, se auzeau dinspre Bisericuța Trei Scaune strigăte care m-au îngrozit: „Vasile, dă-i! Omoară-l!” Auzeam și strigătele de durere ale celor răniți. Am vrut să deschid fereastra să văd ce se întâmplă, de ce vor să-i omoare! Însă colegii nu m-au lăsat, de teamă ca noi, la rândul nostru, să nu fim omorâți. Șocul a fost cumplit pentru mine. Nu înțelegeam de ce un român trebuie să lovească, să omoare un alt român…
Unul din cei care luptau în Piață a fost adus în spitalul Colțea. Fusese foarte grav lovit în torace. Risca un deces imediat. Directorul de atunci, un chirurg reputat, a intrat imediat în operație și l-a salvat. Acest tânăr nu avea nici un act de identitate la el. Despre toți se spunea că nu aveau acte de identitate la ei. Deci, ce însemna aceasta? Că acești tineri veniseră să se jertfească pentru a schimba situația critică, de nesuportat, în care ajunsesem, dar din dragoste pentru familiile lor nu aveau acte de identitate –
pentru a nu-și implica familiile…
- Au avut mult curaj.
- Au fost mucenicii zilelor noastre. Și nu cred că folosesc cuvinte mari! Erau conștienți că pot muri. În cursul nopții am coborât de câteva ori în curtea spitalului. Împinși de forțele de ordine, nu știu care anume – armată sau poliție – ei săreau gardul spitalului. Se refugiau aici și în alte clădiri din împrejurimi, dar ulterior, cum se mai linișteau lucrurile, se întorceau. Nu pot să uit imaginea unui tată, cu un băiețel de 2-3 ani pe umeri. Oricât de mult l-am rugat să se întoarcă acasă, nu a vrut să plece de acolo. Eu am tot insistat, spunându-i că dacă își va duce copilul acolo va fi o victimă sigură…
Cred că Piața Universității ar trebui să constituie loc de pelerinaj pentru tot românul. Ar trebui să fie un loc mai mult decât respectat. Așa cum ne ducem la mormintele alor noștri și aprindem o lumânare, punem o floare și plângem pentru ei, așa ar trebui să fie acel perimetru – care, din punctul meu de vedere, nu trebuia schimbat cu nimic. Trebuia păstrat așa cum era, cu pereții aceia cenușii din pasaj, pereți pe care s-au scris versuri de o copleșitoare simțire și care trebuiau încastrate în piatră și lăsate acolo, spre aducere aminte și spre luare aminte. Eu nu pot să uit un afiș multiplicat, de dimensiuni mici cât o jumătate de coală de scris. Era un chip făcut în tuș gros negru, cu lacrimi pe ochi, sub care sta scris: „Dreptate, ochii plânși vor să te vadă!” Acest afiș a apărut în zilele următoare. Simboliza, cred, glasul acestor copii care s-au jertfit.
- Ce s-a întâmplat în spitale în zilele următoare datei de 22 decembrie?
- Ceea ce este foarte grav și ne întrebăm în continuare, pentru că încă nu avem un răspuns, e de ce au fost mai mulți morți după data de 22 decembrie decât până în acea dată? Au fost foarte mulți morți în spitale fără o explicație medicală. Din datele raportate, pot să vă spun că au fost peste 1800 morți în spitale în total în zilele Revoluției, însă cei mai mulți dintre aceștia au decedat după 22 decembrie… Probabil că sunt unii care au o explicație, însă eu nu am.
- După Revoluție lucrurile nu au evoluat așa cum ne-am fi dorit..
- Într-adevăr. Am obținut libertatea de a intra în orice biserică, de a ne închina, de a ne deschide către Dumnezeu. Dar, din păcate, libertatea noastră se arată ca un libertinaj, media este inundată de măscări imorale, de exhibiționism, de sex, de violență, de lucruri de cea mai proastă calitate. Și noi, cu toții, știm că media are o influență teribil de puternică într-un popor, că ea este cea mai redutabilă armă a celor ce conduc. Nu trebuie să răsplătim jertfa lor așa! Noi trebuie să trăim altfel, trebuie să fim urmașii exemplului lor de jertfă din iubire. Pe mine mă doare teribil că acel loc este complet schimbat, că nu este marcat! Noi, ca popor, nu conștientizăm jertfa lor. Pasajul de la Universitate are un cu totul alt aspect acum, nimic nu marchează faptul că pe acele scări a curs enorm de mult sânge – din moment ce în jurul orei 3 dimineața au venit cu furtunurile să spele sângele de pe scări…
Mi-aș dori pentru acest popor să iasă din starea de lipsă de moralitate care ne copleșește. Nu ne interesează decât binele nostru și, dacă acest bine nu putem să-l obținem decât călcând peste celălalt, facem acest lucru fără scrupule. Nu ne interesează deloc cel de lângă noi! Nădăjduiesc că, pentru jertfa acelor tineri, Dumnezeu nu o să ne lase și o să ne ajute să ieșim din starea în care suntem.
Într-adevăr, trăim vremuri foarte grele, în care vrăjmașii lui Hristos încearcă tot mai agresiv să ne distrugă sufletele și să ne îndepărteze de Dumnezeu. Să-i rugăm pe toți mucenicii și sfinții neamului nostru să înalțe rugăciuni către Domnul să ne dea pocăință, dar și curaj în lupta pentru Adevăr.