Citat:
În prealabil postat de cezar_ioan
P.S. Ma simt incurcat cu privire la distinctie sfintire-mantuire (spuneai, oarecum sugerind o gradatie, "mantuitoare si chiar sfintitoare"). Eu nu o pot concepe, in ruptul capului. Chemarea Domnului Hristos e aceeasi pentru toti ("Fiti sfinti precum Tatal vostru din Ceruri Este!"), iar aceasta pentru mine inseamna ca suntem chemati la sfintenie, altfel spus la mantuire. Nu reusesc sa fac distinctia, sa fiu iertat... Mantuire inseamna sfintire si sfintenie, iar sfintenia este mantuire si mantuitoare. Oare zic bine?
Domnul sa ne miluiasca! AMIN+
|
Iata o problema in care ma incurc si eu. De ce? Pentru ca nici in vesnicie nu vor fi la fel toti cei care se vor mantui. Insa, m-am documentat si ai dreptate tu. Toti cei care se mantuiesc dobandesc viata vesnica, iar de acolo e treaba lui Dumnezeu sa stabileasca ierarhiile. Cei mai placuti vor fi recunoscuti ca sfinti si de catre oameni deoarece ii vor ajuta si dupa trecerea la cele vesnice. Insa mantuirea este o lucrare de Duh Sfant si presupune in primul rand iertarea pacatelor, deoarece nimic necurat nu va patrunde in Imparatia cerurilor. Asadar, sa-mi invat lectia. Cei mantuiti, in sens mai larg nu au cum sa nu fie sfinti, dar nu in intelesul pe care-l dam noi sfintilor trecuti in calendare.
Am in vedere:
Pilda tânărului cel bogat
Evanghelia după Matei, Capitolul 19
16. Și, iată, venind un tânăr la El, I-a zis: Bunule Învățător, ce bine să fac, ca să am viața veșnică? 17. Iar El a zis: De ce-Mi zici bun? Nimeni nu este bun decât numai Unul Dumnezeu. Iar de vrei să intri în viață, păzește poruncile. 18. El I-a zis: Care? Iar Iisus a zis: Să nu ucizi, să nu săvârșești adulter, să nu furi, să nu mărturisești strâmb; 19. Cinstește pe tatăl tău și pe mama ta și să iubești pe aproapele tău ca pe tine însuți. 20. Zis-a lui tânărul: Toate acestea le-am păzit din copilăria mea. Ce-mi mai lipsește? 21. Iisus i-a zis: Dacă voiești să fii desăvârșit, du-te, vinde averea ta, dă-o săracilor și vei avea comoară în cer; după aceea, vino și urmează-Mi. 22. Ci, auzind cuvântul acesta, tânărul a plecat întristat, căci avea multe avuții. 23. Iar Iisus a zis ucenicilor Săi: Adevărat zic vouă că un bogat cu greu va intra în împărăția cerurilor. 24. Și iarăși zic vouă că mai lesne este să treacă cămila prin urechile acului, decât să intre un bogat în împărăția lui Dumnezeu. 25. Auzind, ucenicii s-au uimit foarte, zicând: Dar cine poate să se mântuiască? 26. Dar Iisus, privind la ei, le-a zis: La oameni aceasta e cu neputință, la Dumnezeu însă toate sunt cu putință.