Citat:
În prealabil postat de antoniap
Pentru mine, Ortodoxia este o comoara. O comoara primita fara sa o merit si pe care trebuie sa invat s-o pretuiesc. Asa cum o piatra pretioasa are valoare numai in mana unui bijutier sau in mana unei doamne elegante, nu si printre jucariile unui copil, tot asa Ortodoxia este pretuita doar de catre cei care stiu sa se bucure de frumusetea si de bogatia ei.
Intre Ortodoxia practicata si cea declarata exista diferente uriase. Ortodoxia practicata este mantuitoare si chiar sfintitoare, in timp ce Ortodoxia declarata fara o vietuire crestina in conformitate cu invatatura ortodoxa nu ne ajuta cu nimic.
|
Frumos cuvant, inspirata imi pare (chiar foarte mult) trimiterea la copil/copilarii... Desigur, nu pentru a pune in umbra inocenta copilariei ci pentru a evidentia faptul ca omul crestin isi insuseste treptat discernamantul, pretuirea adevaratelor valori, criterii limpezi de apreciere, cu vremea jertfirea celor fara de valoare pentru dobandirea celor cu adevarat pretioase. (ori, copiii, stim bine ca nu fac mereu asa, dimpotriva...:) chiar noi adultii ne aratam copii, adeseori, cand incurcam lista prioritatilor)
Un exemplu de copilarie: Acum cateva minute, la telefon, Tudor mi-as spus ca accepta, nu-i problema, sa il opereze doctorul de amigdale (a facut o amigdalita ingrozitoare), doar pentru ca in sala de tratament au televizor si se poate uita la desene animate... (noi nu avem tv acasa si el gusta din desene doar cand e invitat la rude sau prieteni...). Asadar a ales sa renunte la frica de amigdalectomie, pretuind mai mult bucuria intalnirii desenelor... Of!......:)
P.S. Ma simt incurcat cu privire la distinctie sfintire-mantuire (spuneai, oarecum sugerind o gradatie, "mantuitoare si chiar sfintitoare"). Eu nu o pot concepe, in ruptul capului. Chemarea Domnului Hristos e aceeasi pentru toti ("Fiti sfinti precum Tatal vostru din Ceruri Este!"), iar aceasta pentru mine inseamna ca suntem chemati la sfintenie, altfel spus la mantuire. Nu reusesc sa fac distinctia, sa fiu iertat... Mantuire inseamna sfintire si sfintenie, iar sfintenia este mantuire si mantuitoare. Oare zic bine?
Domnul sa ne miluiasca! AMIN+