Citat:
În prealabil postat de osutafaraunu
Dacă ați renunța în a le înălța rugăciuni și v-ați limita strict la a le aduce "cinstire", poate ne-am schimba și noi optica și am recunoaște că-L vedeți pe Hristos ca Unic Mântuitor - așa cum Îl prezintă Scriptura. Recunoașteți că această "prejudecată" vi se datorează în mare parte.
|
O LUAM DE LA CAP :
Învățătura corectă despre Maica Domnului
Sfântul Proclu al Constantinopolului a fost cel mai apropiat ucenic al Sfântului Ioan Gură de Aur. Cu toate acestea, contribuția sa privind învățătura corectă despre Maica Domnului a trecut aproape neobservată până astăzi. Considerăm prioritară, în momentul de față, sarcina de a dezvălui personalitatea fascinantă și contribuția deosebită a acestui mare ierarh.
Deși Sinodul al III-lea Ecumenic a utilizat fragmente din predicile sale pentru a susține faptul că Fecioara Maria este cu adevărat Născătoare de Dumnezeu, puțini au fost cei care s-au aplecat cu atenția asupra acestor texte în zilele noastre.
Viața Sfântului Proclu
Nu cunoaștem locul și nici data nașterii Sfântului Proclu. Este cert, însă, că a fost ucenic al Sfântului Ioan Gură de Aur, deși nu l-a putut urma pe acesta în exilul final. Nu l-a susținut niciodată pe Arsaciu, urmașul Sfântului Ioan, la scaunul de patriarh, deoarece acesta din urmă ocupase scaunul de episcop într-un mod necanonic. În schimb, a devenit secretarul lui Atticus, care i-a succedat în anul 406. Istoricul bisericesc Socrate precizează că "Proclu a devenit profesor încă din tinerețe și, frecventând asiduu școlile vremii, a devenit pasionat de retorică. Pe când era încă tânăr, a devenit unul dintre apropiații lui Atticus, care l-a numit mai târziu secretar al său". Atticus îl va hirotoni, de altfel, mai întîi diacon, iar apoi, la scurtă vreme, preot. După moartea lui Atticus, Proclu a fost foarte aproape să fie numit patriarh al Constantinopolului, dar lucrul acesta nu
s-a întâmplat. În schimb a fost numit episcop de Cyzic, dar nu a fost primit de creștinii din eparhia sa. După moartea patriarhului Sisinie (succesorul lui Atticus), s-a numărat din nou printre cei care puteau fi aleși, dar i*a fost preferat Nestorie, viitorul eretic. Proclu s-a dezis de erezia lui Nestorie, predicând plin de curaj împotriva acesteia. În cele din urmă va fi ales patriarh în jurul anului 434. Printre activitățile sale importante se numără aducerea la Constantinopol a moaștelor Sfântului Ioan Gură de Aur, în jurul anului 438, și punerea lor în biserica închinată Sfinților Apostoli. Un alt eveniment notabil din perioada petrecută ca patriarh este introducerea liturgică a cântării "Sfinte Dumnezeule", eveniment petrecut cu ocazia unui cutremur puternic care a zguduit capitala Imperiului Bizantin.
Istoria Omiliei a 5-a
Am decis să analizăm una dintre omiliile rostite de Cuviosul Proclu al Constantinopolului cu ocazia introducerii unei noi sărbători închinate Preasfintei Născătoare de Dumnezeu. Parascheva Grigoriu, cea care s-a ocupat de traducerea acestei omilii în limba română, ne-a oferit și un scurt comentariu cu privire la istoricul ei. Astfel, introducerea unei noi sărbători era privită în vremea respectivă cu suspiciune, pentru că existau creștini care afirmau că se diminuează posibilitatea adorării lui Dumnezeu prin aceste noi celebrări închinate sfinților. Însă era necesară dezvoltarea cultului adus Maicii Domnului, pentru că nu dispăruseră controversele legate de erezia nestoriană. Parascheva Grigoriu precizează: "Omilia a 5-a este documentul păstrat al unui astfel de argument care promovează noua sărbătoare pentru Fecioara Născătoare de Dumnezeu în Constantinopolul secolului al V-lea și constituie dovada vie pentru organizarea cultului ei în această perioadă. Forme private ale unei astfel de devoțiuni sunt, desigur, mai vechi decât secolul al V-lea, după cum se arată într*un papirus din secolul al III-lea ce invocă mila și protecția Născătoarei de Dumnezeu. Aceste devoțiuni au continuat să câștige teren tot mai mult în secolul al IV-lea, când, de pildă, Sfinții Grigorie de Nisa și Grigorie de Nazianz atestă cele mai timpurii exemple ale aparițiilor și mijlocirilor Maicii Domnului, deși nici în relatările lor aceste exemple nu par să fie ceva cu caracter extraordinar sau de noutate, având corespondente în literatura ascetică contemporană. În același timp, Fecioara a început să ocupe din ce în ce mai mult un loc central, ca figură exemplară atât în cultul public și privat, cât și în monahism. Omilia a 5-a marchează un pas decisiv în această direcție odată cu afirmarea de către Sfântul Proclu a preeminenței Fecioarei asupra tuturor celorlalți sfinți" (Sfântul Proclu al Constantinopolului, Omilii la Nașterea Domnului, trad. Parascheva Grigoriu, Editura Sophia, București, 2008, pp. 84-85).
Născătoarea de Dumnezeu - mai presus de toți sfinții
Încă din debutul omiliei sale, Sfântul Proclu afirmă că Născătoarea de Dumnezeu este mai presus de toți sfinții. Prima comparație pe care o efectuează este cea cu drepții vechi-testamentari. După ce enumeră virtuțile acestora, începe să explice de ce Preasfânta Fecioară îi depășește pe toți în sfințenie. "Ea a purtat în pântece pe Cel întrupat, căci ce putea împiedica iconomia cea negrăită a lui Dumnezeu Cuvântul? Creșterea materială a pântecelui? Dar de creștere și pătimire Cuvântul este străin. Mărire? Dar dumnezeirea nu este circumscrisă. Întinăciune? Dar Cel ce a zidit-o pe ea nu se întinează și Cel întrupat în ea și Cel ce S-a născut nu S-a întinat, ci și mai mare slavă aduce împăratul, iubirea de oameni. (...) Așadar nimic nu este în viață precum Născătoarea de Dumnezeu Maria. Cutreieră toată făptura, o, omule, cu mintea și vezi dacă este ceva mai mare decât Preasfânta Născătoare de Dumnezeu Fecioara. Răscolește pământul, scrutează marea, iscodește văzduhul, cerurile le cercetează cu mintea, gândește-te la toate puterile cele nevăzute și vezi dacă este vreo altă minune așa de mare în toată făptura. (...) Numără deci cele străine și minunează-te de biruința Fecioarei, fiindcă pe Cel pe care toată făptura Îl preamărește numai ea în chip netâlcuit în cămara de nuntă l-a primit" (Omilii la Nașterea Domnului, pp. 91-93). Sfântul Proclu al Constantinopolului nu cuprinde doar sfinții, ci și îngerii în treapta inferioară a Născătoarei de Dumnezeu. Fecioara Maria a rămas om, fără a căpăta o natură necreată, dar, cu toate acestea, s-a ridicat mai presus de puterile fără de trup, prin faptul că a purtat în pântece pe Fiul lui Dumnezeu. Nici drepții vechiului legământ, nici sfinții Evangheliei nu pot să se ridice la treapta Născătoarei de Dumnezeu.
Împlinirea femeilor
"Fericite sunt pentru ea toate femeile. Neamul femeiesc nu mai este sub blestem, fiindcă a născut pe cea care și pe îngeri îi va birui în slavă. Eva se vindecă, este redusă la tăcere egipteanca, se îngroapă Dalila, fără pomenire rămâne Irodiada, și acum se admiră șirul femeilor de cinste, se binecuvintează Sarra, ca născătoare a popoarelor, Rebecca se cinstește ca dătătoare înțeleaptă a binecuvântărilor, se admiră și Lia ca maică a strămoșului după trup al Domnului, se laudă Debora ca strategă mai presus de fire, se fericește și Elisabeta ca una ce a odrăslit săltarea în pântece a Înaintemergătorului harului" (Omilii la Nașterea Domnului, pp. 93-94). Preasfânta Născătoare de Dumnezeu este cea prin care neamul femeiesc dobândește cea mai înaltă slavă. Prin ea sunt lăudate femeile virtuoase ale Legii vechi, dar sunt și mustrate cele care au păcătuit. Încheiem cu un citat de o frumusețe retorică deosebită al Sfântului Proclu al Constantinopolului, în care el identifică și simbolurile Legii vechi cu prefigurări ale Preasfintei Fecioare. "Dar Maria este închinată fiindcă s-a făcut maică și roabă, și nor, și cămară de nuntă, arcă și chivot al Stăpânului. Maică, fiindcă a născut pe Cel ce a binevoit a Se naște. Roabă, mărturisind firea și propovăduind harul. Nor, fiindcă de la Duhul Sfânt a luat în pântece pe Cel pe care L-a născut. Cămară de nuntă, fiindcă Dumnezeu Cuvântul, ca într-o cămară de nuntă, a umbrit taina. Chivot, nu purtând Legea, ci pe dătătorul de Lege odrăslindu-L" (Omilii la Nașterea Domnului, p. 94).
" Maria este închinată fiindcă s-a făcut maică și roabă, și nor, și cămară de nuntă, arcă și chivot al Stăpânului. Maică, fiindcă a născut pe Cel ce a binevoit a Se naște. Roabă, mărturisind firea și propovăduind harul. Nor, fiindcă de la Duhul Sfânt a luat în pântece pe Cel pe care L-a născut. Cămară de nuntă, fiindcă Dumnezeu Cuvântul, ca într-o cămară de nuntă, a umbrit taina. Chivot, nu purtând Legea, ci pe dătătorul de Lege odrăslindu-L."
Sf. Proclu, Omilii la Nașterea Domnului