View Single Post
Vechi 28.12.2012, 13:06:18
Mosh-Neagu's Avatar
Mosh-Neagu Mosh-Neagu is offline
Senior Member

Data înregistrării: 20.04.2010
Religia: Ortodox
Implicit

Citat:
În prealabil postat de glykys Vezi mesajul
Daca Maica Domnului, in smerenia sa, nu ar fi acceptat vestea pe care i-a dat-o ingerul si nu s-ar fi facut vas ales pentru a-L primi in pantecele sale pe Mantuitorul lumii, cum ar fi venit oare pe pamant?

Este tare apasator sa vezi cum tocmai in aceste momente de bucurie duhovniceasca, in care o cinstim si pe Maica Domnului, vin sectantii sa o insulte si sa ii minimalizeze rolul sau in istoria mantuirii noastre. Sa ne lumineze Dumnezeu pe toti!
Eu nu vad pericolul venind din aceasta directie. Sectarii sunt ultimul lucru care ar trebui sa ne preocupe. Atat timp cat sunt preocupati de propriile interpretari si fac din asta un anume model de "mandra smerenie", n-ar trebui sa ne afecteze catusi de putin. Poate in masura in care printre sectari avem frati, surori, nepoti, rude apropiate, pana nu demult ortodocsi, de la care noi insine am invatat sa ne rugam. Atunci suferim mai mult, fiindca ne doare neputinta pentru acele suflete care ne sunt atat de dragi. Am doua astfel de cazuri: o nepoata prin Austria acum, de la care am invatat perseverenta in rugaciune, pe cand ea avea 16-17 ani, iar eu 24-25... Prin casatorie, a abandonat ortodoxia, trecand la penticostali (mi se pare...) Si un alt caz, cel mai bun prieten din Timisoara, un ateu cu care m-am luptat 7 ani sa-l fac sa inteleaga dragostea lui Dumnezeu pentru om. De cativa ani am aflat ca este... predicator, dar nu stiu la care din secte. Mai vorbim la telefon din cand in cand, dar daca abordam subiectul religios, se incing spiritele si de aceea am convenit sa discutam despre orice altceva, cand si daca ne mai sunam...
Mie mi se pare ca cel mai mare pericol vine din fatarnicia noastra, din superficialitatea credintei noastre pe care o ridicam la rang de..."sfintenie"... Urasc "vanatoarea", iar daca mai vine si din partea unui frate... ortodox, o gasesc cea mai josnica si mai imorala dintre inselari. Fiindca ajungi sa lovesti in adancul sufletului celui de o credinta cu tine si sa crezi ca faci... "apostolat". Incerci sa te stapanesti si sa spui ca poti trece peste moment, dar in mod ciudat tu ramai inca mult timp tulburat.
Ce e "vanatoarea"? Nu, nu e nici revolta simpla, nici ironia ca reactie asupra unui mesaj care in opinia cuiva cade ca o petarda in mijlocul bisericii. Acestea mi se par reactii firesti, prin care ne afisam in felul nostru dezacordul, dar fara a jigni persoana, ci doar a pune subiectul in acea lumina pe care tu o vezi in acel moment. Vanatoarea este aceea prin care ne apucam de stat la panda, de cautat in nuante, sau in... arhiva, ce-a facut X, cine e X, cum il pot discredita in ochii celorlalti, ca sa vada toata lumea cat este de "mitocan", canalie", "nesimtit", "schizofrenic", "betiv" etc, etc, etc... Toate raportate la el care... se roaga ca un erou la Maica Domnului, in coltisorul lui..."linistit", care merge sa cerceteze copiii bolnavi de cancer, spre deosebire de altii care, in opinia lui, daca nu se lauda, nu fac nimic, dar NIMIC care sa merite aprecierea lui... personala!
Ce-mi poate face mie un sectar? El isi vede de viata lui, eu de a mea? Ce-mi poate face mie un frate ortodox? Ma poate zgudui din toate incheieturile, ma poate tulbura pentru mult timp, ma poate antrena intr-o amaraciune fara sens, care se transmite involuntar in mijlocul familiei si a celor dragi; ma poate transforma intr-un "razbunator", daca sunt mai slab de ingeri, ca sa dovedesc ca... am dreptate; ma poate blaza sau dobori, facandu-ma sa-mi pierd increderea ca sunt si eu in stare de ceva cat de cat bun; ma poate determina, din bun simt si ca sa evit orice eventual conflict, sa mai vin si eu cu "partea mea de suflet" pe un topic unde poate as avea ceva de spus, numai sa nu-i dau ocazia sa mai stau in calea "tintei" lui.
Si poate ca nu el poarta vina cea mai mare. Jumatate din intreaga vina o purtam TOTI, cu predilectie cei care ne dam..."ortodocsi", dar care din anumite motive preferam sa tacem numai fiindca devenim noi insine "tinte". Iar cealalta jumatate, am mai spus-o si o repet cu riscul de a fi bannat definitiv: Adminul nu vrea sa se implice, ori fiindca nu are habar, ori fiindca exista un compromis pe care eu si toti ceilalti care-am fost jigniti de atatea ori de acest user, nu-l intelegem.
Oricum, in opinia mea, un site ortodox cu atatea jigniri aduse din partea unui user care se aseaza singur in fruntea ierarhiei credinciosilor, este o imagine trista pentru oricine intra sa ne viziteze!

Iubirea de vrajmasi, nu e un sfat, este o porunca! (Parintele Arsenie Papacioc)

Last edited by Mosh-Neagu; 28.12.2012 at 13:42:28.