http://www.scribd.com/doc/2451201/Di...ind-de-Craciun
― Crăciun fericit, unchiule! Domnul să te aibă-n pază! strigăo voce veselă. Era vocea nepotului lui Scrooge, care dădu buznapeste el atât de brusc, încât aceasta fusese primul semn alapropierii lui.― Ptiu! spuse Scrooge. Astea-s mofturi!Nepotul ăsta al lui Scrooge se încălzise atât de tare mergândrepede prin ceață și ger, încât strălucea tot; avea o față rumenăși frumoasă; ochii îi scânteiau, iar din gură fi mai ieșeau aburi.― Crăciunul nu e un moft, unchiule! spuse nepotul luiScrooge. Sunt sigur că n-ai vrut să spui asta.― Ba da, spuse Scrooge. Crăciun fericit! Ce drept ai tu să fiifericit? Ce motiv ai tu să fii fericit? Ești destul de sărac.― Hai, zău, îi răspunse vesel nepotul. Ce drept ai dumneatasă fii mohorât? Ce motiv ai dumneata să fii ursuz? Ești destul debogat.Întrucât Scrooge nu găsi pe moment alt răspuns mai bun,sp
use din nou „Ptiu!", urmat de „Mofturi.'".
― Nu fi supărat, unchiule! spuse nepotul.― Cum să nu fiu, îi replică unchiul, când trăiesc în lumeaasta de proști? Crăciun fericit! Mare scofală Crăciunul ăsta!
E taman vremea când ai de plătit angaralele și n-ai bani; când tepomenești cu un an mai bătrân, dar cu nici un sfanț mai bogat;când îți faci socotelile pe un an întreg și vezi cum te încolțesccifrele din hârțoage pe douăsprezece luni pline. Dacă ar fi dupămine, spuse Scrooge indignat, aș porunci ca fiece dobitoc careumblă tot timpul cu „Crăciun fericit!" pe buze să fie fiert în pro-pria lui budincă și îngropat, cu o țeapă împodobită cu globuri înfiptă în inimă. Așa ar merita!― Unchiule! se rugă de el nepotul.― Ascultă, nepoate, i-o reteză tăios unchiul, ține tu Crăciunulcum vrei și lasă-mă pe mine să-l țin cum vreau.― Să-l ții? repetă nepotul lui Scrooge. Dar dumneata nu-l ții.― Atunci lasă-mă să nu-l bag în seamă, spuse Scrooge. Cămult bine îți poate face! Mult bine ți-a făcut până acum!― Multe lucruri ar fi putut să-mi aducă binele, dar îndrăznescsă spun că n-am tras folos din ele, îi răspunse nepotul.Printrecare și Crăciunul. Dar sunt sigur că am socotit întotdeaunavremea Crăciunului, atunci când îi vine sorocul ― pe lângărespectul ce i se cuvine datorită numelui și obârșiei sale sfinte,dacă se poate judeca în afara acestora ―, un răstimp fericit; evremea bunătății, a iertării, a milosteniei, a bucuriei; e singurulrăstimp pe care-l cunosc în lungul calendar al anului, cândbărbați și femei par să-și deschidă, cu mărinimie, la unison,sufletele ferecate si să se gândească la cei mai prejos decât ei,ca și cum ar fi cu adevărat călători spre mormânt, ca și ei, și nuo altă specie de vietăți, cu alte destinații. De aceea, unchiule,chiar dacă nu mi-a vârât niciodată în buzunar nici un bănuț deaur sau de argint, eu cred că mi-a făcut mult bine si îmi va facemult bine. Și spun Domnul să-l binecuvânteze!