In Ardeal nu se canta muzica psaltica decat numai in manastiri. Ceea ce se canta in parohii este o muzica uniformizata prin sec. XIX de catre un profesor de muzica, pe numele lui Dimitrie Cuntanu. Situatia de atunci din Ardeal era destul de dificila. Dificila si din punct de vedere muzical-bisericesc. Este cunoscut de altfel faptul ca persecutiile si incercarea de unire cu Roma si-a pus amprenta nu pe inimile credinciosilor, dar pe lacasurile de cult. Asa ca multe au fost daramante, calugarii din vechile obsti alungati peste munti etc. Odata cu plecarea monahilor si desfiintarea obstilor, s-a pierdut treptat si vechea scoala de muzica bisericeasca bizantina. Asa ca pe vremea mitr. Andrei Saguna (daca nu ma insel) s-a constatat ca nu se mai stie canta in biserica. Asa ca, din indemnul inaltului ierarh, acest profesor Dimitrie Cuntanu, a pornit pe sate si a cules ceea ce se mai stia din vechea muzica psaltica, a comparat-o cu ceea ce se mai canta in teritoriile extra-carpatice, ci astfel au iesit la iveala melodia celor opt glasuri bisericesti si a altor cantari dupa D. Cuntanu.
MULTI dintre credinciosii, teologii si preotii din vechiul Regat si Moldova nu le surade deloc ideea despre "noua" orientare muzicala in cultul BO din Ardeal. Eu personal, la scoala am invatat glasurile dupa Cuntanu (eu fiind din Fagaras) dar am cantat si intr-un grup de muzica psaltica ("Constantin Brancoveanu"). Sunt diferente dar sunt si asemanari. Dupa cum spui tu, muzica psaltica daca nu e cantata ca la carte suna a muzica populara, fenomen des intalnit in Moldova, Muntenia si Oltenia. Muzica dupa Cuntanu nu mai e chiar atat de "orientala", cu acele melisme si floricele, e putin mai uniforma, de aceea e aplicata, zic eu, mai bine prin zonele ardelene.
Solutia de a pune la punct cultul ortodox din Ardeal dupa grelele incercari de catolicizare, a fost binevenita, chiar si cu acest "risc".
Inchei spunand ca zicala "unitate in diversitate" se potriveste foarte bine in cazul muzicii din cultul ortodox, indiferent care ar fi ea, psaltica sau dupa Cuntanu.
|