Citat:
În prealabil postat de Miha-anca
Chiar si o stire data la tv ar trebui sa aiba un efect, dar nu are.
Eu asa sunt obisnuita sa vad in Tarile Nordice: se vorbeste despre o infractiune la TV, a doua zi sistemul se pune in miscare, incepand cu ziarele, politia, justitia.
Asta inseamna o tara in care Justitia functioneaza. Pe cand si in Romania?
|
www.digi24.ro/stire
Update: 22-05-2012 19:59
<<Camera Deputaților a votat proiectul privind sistemul de vot uninominal, inițiat de Crin Antonescu și Victor Ponta, ceea ce a dus la eliminarea pragului electoral. Noul sistem de vot, care ar putea schimba radical fața legislativului, a fost introdus cu șase luni înaintea alegerilor parlamentare din acest an. Potrivit proiectului USL, ar putea intra în Parlament orice partid care obține cel puțin un mandat.
UPDATE 14.45. Proiectul de lege a fost adoptat cu 180 voturi „pentru”, 30 „împotrivă” și 26 abțineri, informează Mediafax. Au fost respinse toate amendamentele PDL și UDMR.
Proiectul prevede că vor fi aleși deputați și senatori cei care au câștigat colegiul în care au candidat, iar, suplimentar, în județele în care minoritățile au peste 7% reprezentare, acestea vor primi în plus un mandat de parlamentar.
Pragul electoral a fost eliminat și a fost adoptată o prevedere potrivit căreia delimitarea colegiilor va rămâne aceeași ca în 2008.
DEPUTAȚII AU RESPINS AMENDAMENTELE PDL PRIVIND REDUCEREA NUMĂRULUI DE PARLAMENTARI LA 300, PRECUM ȘI CELE ALE UDMR.
Camera Deputaților este for decizional în cazul acestui proiect de lege. Textul legislativ urmează să fie trimis spre promulgare președintelui Traian Băsescu.>>
<<Amendamente respinse de Comisia juridică
Și PDL s-a declarat împotriva acestui proiect. Parlamentarii PDL și UDMR au încercat să păstreze pragul electoral. Totodată, unul dintre amendamente prevede că în județele în care minoritățile au peste 7% reprezentare acestea vor primi în plus un mandat de deputat, dacă nu au reușit să-l obțină prin vot. Vicepreședintele Comisiei juridice a explicat acest amendament.
„În Harghita sunt patru deputați și daca toți cei patru deputați câștigă colegiile și sunt numai maghiari, automat pe lânga cei patru, românii vor primi automat un deputat”, a explicat Florin Iordache, vicepreședinte Comisiei juridice.
MEMBRII COMISIEI JURIDICE AU RESPINS UN AMENDAMENT AL DEPUTAțILOR PDL CARE MĂREA NORMA DE REPREZENTARE, ASTFEL ÎNCÂT SĂ REDUCĂ NUMARUL PARLAMENTARILOR LA 300. DE ASEMENEA, EI AU RESPINS șI PROPUNEREA UDMR DE INTRODUCERE A VOTULUI UNINOMINAL COMPENSAT DE LISTE NAțIONALE.
Sistemul de vot uninominal majoritar într-un sigur tur presupune că este câștigător candidatul care primește cele mai multe voturi în colegiu. Ultimele alegeri parlamentare au fost organizate în sistem compensat, respectiv alegeri uninominale plus redistribuire. Alegătorul a votat un candidat pentru Senat și unul pentru Camera Deputaților, după care a început un sistem de redistribuire menit să asigure partidelor o reprezentare proportională cu numărul de voturi.>>
www.digi24.ro/stire
DECI: Legea Ponta Antonescu nu vroia parlament cu 300 de parlamentari.