Si daca le citezi tinerilor numai din Biblie o sa spuna despre tine ca parinte, prietenilor ca esti un incuiat/a si n-are ce discuta cu tine. Daca insisti cu virginitatea pana la nunta, s-ar putea sa-i pierzi toata increderea si sa nu-ti povesteasca nimic din ceea ce face. Sunt atatia tineri care sunt bombardati acasa de parinti cu predici, iar copiii nu le mai zic nimic din ceea ce fac. Asa ajungi ca parinte sa crezi ca fiul sau fiica ta e painea lui Dumnezeu, dar de fapt sa fie exact opusul. Si eu am fost adolescenta si stiu clar cum se proceda. Erau fete care dupa scoala se duceau la iubit si-si faceau de cap si acasa mama credea ca facut teme sau proiecte.
Eu sincer cred ca e mult mai ok sa ai discutii deschise cu copilul acasa despre orice subiect, sa-l faci sa inteleaga niste principii in mod logic si etic, nu doar sa-i arunci niste predici din Biblie. Daca copilul are incredere in tine si totusi va calca stramb, vei putea reactiona. Chiar si in cazul de a ramane gravida, Doamne fereste. Sunt atatea tinere care au facut avort si parintii habar n-au ca au ramas gravide. In schimb daca tu ca parinte esti la curent, o poti ajuta. Ok, a ramas gravida, faptul e consumat. Trebuie sa-ti asumi si tu ca parinte responsabilitatea asupra copilului tau si asupra copilului care se va naste din ea.
In niciun caz nu aprob sa se intemple asta, de aceea tot spun ca e bine sa discuti cu copilul inca de mic aspectele acestea. Dar si in cazul in care se intampla, e mai bine sa ai o fiica ce are increderea sa-ti marturiseasca asta decat una care sa avorteze pe la un macelar si cine stie ce sa mai pateasca.
Legat de toate aspectele cu protectia, posibilitatea de a ramane gravida sau de a da peste vreo boala, nu vroiam sa spun ca nu exista solutie. Dar punandu-i in evidenta fetei ca aceste probleme sunt inevitabile, ii arati ca viata sexuala implica foarte multe responsabilitati. In multe cazuri, fetele se panicheaza si dau inapoi de la initiativa de a o incepe. Da, cum ai spus tu, e posibil sa fie doar o amanare si sa nu se concretizeze cu o casatorie curata.
Dar sincer, e de preferat sa faca pasul asta mai tarziu, sa fie cu capul pe umeri si perfect responsabila, decat la 15 ani. Pana la urma, n-o sa stai la fundul ei toata viata sa vezi ce face si cu cine.
Daca te vede ca esti deschisa ca mama, vei putea veghea mult mai bine si o vei putea indruma mult mai usor.
|