View Single Post
Vechi 13.12.2012, 21:23:26
fallen fallen is offline
Senior Member

Data înregistrării: 21.03.2011
Locație: bucuresti
Religia: Ortodox
Trimite un mesaj prin Yahoo pentru fallen
Implicit

Intr-adevar e o mare provocare. Poate ca toti dintre cei de aici am dori sa tinem tot postul pana la capat, si mai ales sa ne impartasim in ziua de Craciun. Poate ca tocmai deasta apar si ispitele: petreceri, onomastici, etc. Tin minte ca acum ca anul trecut a venit la noi (la parintii mei) o matusa din State care a tinut neaparat sa sarbatorim in Ajunul Craciunului, pe 24 seara. Din cate inteleg asa e obiceiul pe acolo. Desigur eu as fi preferat sa merg la vecernie, ca anul precedent dar n-am putut refuza invitatia, si bine am facut, caci a fost ultimul Craciun petrecut cu matusa noastra...Am incercat sa nu ma ating de bucate de dulce pana seara cat mai tarziu. Insa o prietene de-a matusii care de asemeni a onorat invitatia, a macat doar cate ceva de post, ce a gasit, pt ca a doua zi se impartasea, si asta cu toate bunatatile pe masa, si toata lumea a admirat-o.

Un alt exemplu de "incercare" si cu asta cred ca am sa schimb directia polemicii, sunt dupa parerea mea sotii/sotiile(?) care nu se pot abtine sa nu-si ceara drepturile conjugale. Probabil ca (nu vreau sa jugnesc pe nimeni) dar cred ca unii dintre cei care fac asta nu sunt tocmi constienti de adevarata valoare, semnificatie a postului si mai ales a Sfintelor Taine, si implicit poate unora nu le pasa de stradania depusa pana atunci de consort/consoarta. Zic unii, pt ca probabil mai sunt si altii care stiu, dar nu pot rezista, si dupa ce o fac merg si spovedesc si ei la randul lor si cer sa le fie iertata slabiciunea. Poate altii sunt impinsi de insusi necuratul sa strice postul celor ravnitori. In aceasta privinta un singur aspect ma ingrijoreaza mai tare: desigur, canonul spune sa nu-ti refuzi sotul/sotia(?) chiar si in post, pt ca risti sa-l impingi intr-un pacat mai mare (ma rog, tribunalul nu cred ca n ziua de azi ar considera adulterul unuia din soti justificabil prin refuzul celuilalt de a-si indeplini datoria conjugala...), dar, revenind, iarasi se spune ca nu e bine sa concepi copii in post, deci ce e preferabil ,cand nu poti refuza, sa incerci sa te feresti sa nu concepi, cu toate ca si asta e pacat??? Sau poate ca e o intrebare care ar trebui adresata numai duhovnicilor???
Reply With Quote