Sfantul Ignatie Briancianinov-DESPRE FAPTELE BUNE ALE NEORTODOCȘILOR
"Cel ce crede în Hristos trage împotriva simțirilor inimii sabia lui Hristos și își silește inima, tăind cu sabia ascultării față de El nu doar pornirile păcătoase vădite, ci și acele porniri care par bune la arătare, dar în fapt sunt potrivnice legilor evanghelice și, astfel, este întreaga lucrare a omului care se ia după imboldurile firii căzute. Faptele părute bune, făcute din imboldurile firii căzute, fac să crească în om „eu”-ul sau, nimicesc credința în Hristos, sunt potrivnice lui Dumnezeu; faptele credinței omoară egoismul în om, fac să crească în el credința, fac să crească în el Hristos. De vei mărturisi cu gura ta pe Domnul Iisus, spune Apostolul, și vei crede întru inima ta că Dumnezeu L-a ridicat pe El din morți, te vei mântui: căci cu inima se crede spre dreptate, iar cu gura se mărturisește spre mântuire (Rom. 10, 9-10).
Dreapta credință, adevărata faptă bună
Credința adevărată și vie aduce omului mântuirea, chiar dacă acesta o mărturisește doar cu gura. Ea i-a adus mântuirea tâlharului răstignit pe cruce; a adus mântuire, prin pocăință, multor păcătoși în ultimele clipe, cele dinainte de moarte, ale vieții lor.
Atât de însemnată, de neapărat trebuincioasă este pentru mântuire mărturisirea cu gura a credinței inimii și încredințării sufletului, că sfinții mucenici din toate veacurile creștinismului, începând cu înșiși Apostolii lui Hristos, s-au învoit mai degrabă a răbda chinuri lungi și înfricoșate, a vărsa sângele lor ca apa, decât a rosti lepădarea de Hristos, fie aceasta și prefăcută, numai cu gura, fară ca inima să ia parte.
Dumnezeu cere de la om pentru a-l mântui numai credința vie, adevărată. Aceasta, ca zălog al mântuirii și fericirii veșnice, trebuie să fie pentru creștin mai de preț decât viața lui pământească. Mucenicia este roadă adevăratei cunoștințe de Dumnezeu, dăruite prin credință. Mucenicia este roadă credinței. Această faptă au hulit-o și o hulesc cei ce pun mare preț pe faptele firii omenești căzute: în orbirea lor, ei numesc această preasfântă nevoință a celor mari la suflet „urmare a nebuniei”.
Atât de însemnată este fiecare idee a dogmelor date de Dumnezeu, că sfinții mărturisitori, asemenea mucenicilor, au pecetluit mărturisirea de credință ortodoxă cu pătimiri grozave și râuri de sânge. Potrivit însemnătății credinței în lucrarea mântuirii, și păcatele împotriva ei au o deosebită greutate în cumpăna dreptei judecăți a lui Dumnezeu: toate aceste păcate sunt de moarte, adică sunt împreunate cu moartea sufletului și le urmează veșnica pierzanie, muncile veșnice în adâncurile iadului.
Cea mai rea faptă – necredința
Păcat de moarte este necredința: ea leapădă singurul mijloc de mântuire, credința în Hristos. Păcat de moarte este lepădarea de Hristos: ea Îl lipsește pe cel care se leapădă de credința vie în Hristos, ce se arată și se păstrează prin mărturisirea cu gura. Păcat de moarte este erezia: ea cuprinde în sine hulirea lui Dumnezeu și îl face pe cel molipsit de ea străin de adevărata credință în Hristos. Păcat de moarte este deznădăjduirea: ea este lepădare a credinței lucrătoare, vii în Hristos.
Credința în Iisus Hristos, mai presus de toate faptele bune
Cel ce crede în Hristos, de va și muri cu moartea păcatului, iarăși va învia prin pocăință (In. 11, 25), și vedem pe mulți dintre sfinți că au căzut din înălțimea sfințeniei în adâncul unor păcate grele, iar apoi, cu ajutorul credinței și al pocăinței insuflate de aceasta, s-au liberat din adâncul cel puturos și întunecat, au suit iarăși la înălțimea curăției și sfințeniei. "
|