<<Aplicat la situația României din zilele noastre, PSD și PNL vor putea obține împreună chiar și 65-70%, PDL abia dacă trece de 10%, UDMR va avea mari probleme, iar din UNPR nu va rămâne nimic. Dar imaginați-vă ce ar fi însemnat votul uninominal majoritar într-un tur sau în două în anii 90! Pe vot proporțional, favorabil partidelor mici și schimbării politice, Ion Iliescu și FSN-ul lui au obținut majorități zdrobitoare care au ținut România în loc. Darămite cu vot majoritar uninominal?! PNȚcd și PNL ar fi stat în afara Parlamentului și a guvernării până în ziua de azi. >>
Ce ascunde uninominalul lui Ponta și Antonescu (
www.criticatac.ro Elena Vijulie pe VoxPublica)
<<Parlament mai numeros din urmatoarea legislatura - Peste 500 de deputati si senatori?
Chiar daca, prin referendum, s-a votat pentru reducerea numarului de parlamentari la 300, dupa alegerile din aceasta duminica ne-am putea pricopsi cu mai multi senatori si deputati decat in legislatura anterioara.
Mai mult, desi a fost prezentat ca fiind modul in care clasa politica romaneasca s-ar putea reimprospata, asa-zisul vot uninominal s-a dovedit in final un esec. Candidatul care nu obtine 50 la suta plus unu din voturi nu are nicio sansa sigura de a ajunge in Parlament.
Asta pentru ca nu este important cine a iesit castigator, ci cine reuseste sa se strecoare prin sita redistribuirilor. In anul 2008, doar 114 din cei 471 de parlamentari au obtinut peste 50% din sufragiile alegatorilor.
Numarul deputatilor si al senatorilor care ii reprezinta pe romani in Parlament nu mai tine de rigoare. Potrivit principiului reprezentarii, numarul de parlamentari ar trebui sa fie direct proportional cu populatia tarii.
Problema este ca legea electorala 35/2008, pe baza careia se vor organzia alegerile de pe 9 decembrie este atat de incalcita, incat dupa scrutin s-ar puea sa avem un Parlament cu 50 de locuri mai mare decat cel care isi incheie acum mandatul.
Legea elaborata de Guvernul Calin Popescu Tariceanu prevede o situatie speciala in cazul in care un partid ori o alianta politica isi adjudeca toate colegiile dintr-un judet cu peste 50% din voturi.
Prin redistribuire se acorda locuri suplimentare candidatilor altor partide, clasati pe locurile 2 sau 3, astfel incat judetul respectiv sa nu fie reprezentat monocolor.>>
www.ziare.com Sambata, 08 Decembrie 2012, ora 21:23