Subiect: Religia pe Marte
View Single Post
Vechi 08.12.2012, 13:40:57
LgMihail's Avatar
LgMihail LgMihail is offline
Senior Member

Data înregistrării: 03.11.2012
Religia: Ortodox
Implicit

@ Ioanna, tot nu am inteles... de ce tainele nu ar fi ascunse multimilor? Mi se pare halucinant modul in care incercati sa ma contraziceti, evitand pur si simplu sa ganditi... Cate miliarde sunt ortodocsi?! Sin din acestia ortodocsi, cati stiu si cuprind TAINE ale lui Dumnezeu? Foarte putini, anume un numar extraordinar de mic! Noi cei de fata am auzit despre ele ori le-am citit, asa cum le-au primit Sfintii (unii se pare ca le dau la o parte...). Deci, si noi ne clasam la "multimile" care nu le cunosc. Multime = mirenime = prostime (dupa sensurile autentice ale cuvintelor). De aceea poporul era numit mirenime ori prostime.

"O, adâncul bogăției și al înțelepciunii și al științei lui Dumnezeu! Cât sunt de necercetate judecățile Lui și cât sunt de nepătrunse căile Lui! (Rom; 15,33)"

Cautati de asemenea si cititi Psaltirea... Ceea ce fac acum mi se pare jenant.

@ Eugen7
Ati fost total pe langa ceea ce se cheama "a raspunde" sau "a contrargumenta".
Am observat acest comportament care va descalifica total ca si partener de discutie: Evitati sa raspundeti la multe parti din mesajul meu, iar cele la care raspundeti, o faceti intr-o maniera evaziva, ca mai apoi sa degenerati intr-un demers aparent duhovnicesc si sa se piarda orice subiect existent...

Nu, va contrazic: atata vreme cat ceea ce vorbiti intra in contradictie cu Sf. Parinti si Sf. Traditie, nu aveti de-a face cu ei. Va pot deranja afirmatiile mele, dar reprezinta tragica realitate.
Sfintii Parinti (de la Pidalion pana la Cosma Etolul si mai departe) spun ca pe papa sa-l dam anatemei si sa-l blestemam! Nimic mai mult, nimic mai putin! Dumneavoastra incercati sa "scuzati" niste fragmente teologice CLARE si CERTE, iar in schimb il absolutizati pe singurul sfant stiintific - Luca al Crimeei. Stiintific la vremea lui, caci astazi si el este depasit.

Aveti o intelegere complet pe dos. Sunteti convins ca faceti voia lui Dumnezeu, atata timp cat intrati in contradictie cu aproape mai toti "inaintasii" dumneavoastra - teologi si Sf. Parinti?
Pacatele de care vorbiti ar trebui sa vadeasca o smerenie si sa evitati sa mai vorbiti de la dumneavoastra si mai mult de la Sfinti. Iar de-i veti stalci, va vor paste pedepsele de la sfarsitul Apocalipsei, cele pecetluite de Sf. Ioan pentru cei ce ar intraznic sa modifice ceva din revelatiile sale.

Poate veti reusi domnia voastra sa intelegeti originea comuna a tuturor religiilor si faptul ca Sf. Parinti - in frunte cu Sf. Vasile cel Mare - afirmau la vremea lor: "Grecii au luat de la Moise!" si astronomie, si doctrine si multe altele.

Despre vamile vazduhului:

Demonii se găsesc în văzduh, adică în spațiul de sub cer, pe suprafața pământului și în iad. "Întinderea dintre cer și pământ, tot abisul pe care îl vedem cu ochii, văzduhul, pământul, servesc drept sălășluire duhurilor necurate, alungate din Cer" (Sf. Ignatie Brianceaninov).

În Cartea lui Iov, satana este înfățișat ca rătăcind pe întinderea nemărginită a pământului. El cutreieră pământul "dând târcoale, chinuit fiind de o ură neîncetată față de neamul omenesc" (Iov 1, 7).

Sfântul Apostol Pavel numește pe demoni "duhurile răutății, care sunt în văzduhuri" (Efes 6, 12), iar pe căpetenia lor "stăpânul văzduhului" (Efes. 2,2).

Edenul a fost creat de Dumnezeu pe Pamant, intre Tigru si Eufrat. Sfintii Parinti presupun ca ridicarea la cer a Edenul s-a facut undeva in apropiere de potop. Raiul este dimensiunea spirituala a Imparatiei Cerurilor, ca un loc de asteptare pentru sufletele dreptilor. Imparatia Cerurilor a inceput la Invierea lui Hristos si se va arata deplin la a doua a Sa venire.

Acestea in schimb nu au nici o legatura cu ce v-am zis... Ati inceput sa-mi spuneti lucruri pe care le stiu prea bine, doar ca sa umpleti pagina...

Cu toate acestea, intrebarea mea era perfect adecvata. Nu va inteleg pozitia, iar faptul ca nu v-o puteti exprima arata mari probleme.

Din nou: sunteti ecumenist? intrati in contradictie cu Apostolii, Sfintii Parinti si tot soborul dreptilor de pana astazi.

Sunteti un inrait pasionat de stiinte zadarnice? Intrati in contradictie cu doi mari sfinti: Sf. Teofan Zavoratul (sec 19) si Sf. Vasilie cel Mare (sec 4):

"Adevărul lui Dumnezeu este simplu; cum să se îndeletnicească mintea trufașă cu el? Mai bine să născocească de-ale sale. Este mai original, deși aceste născociri sunt slabe ca pânza de păianjen. Ca să vedeți ca așa este, uitați-vă la teoriile cosmogonice actuale: seamănă cu aiurarea unui om beat sau care vorbește în somn. Dar cât de bune par ele celor care le-au inventat! Câte puteri și cât timp se irosesc pentru asta – și totul în zadar!
Lucrul s-a săvârșit simplu: “A zis, și s-au făcut; a poruncit, și s-au zidit”. Mai bine de atât n-o să descopere nimeni". (Sf. Teofan Zavoratul)

"Să vădesc deșertăciunea învățăturii filosofilor profani sau să laud adevărul învățăturii noastre?
Multe au grăit filosofii eleni despre natură, dar nici una din ideile lor n-a rămas neclintită și nerăsturnată; totdeauna ideile celui de al doilea au surpat ideile celui dintâi, așa că nu mai e nevoie să le vădesc deșertăciunea lor; e îndestulătoare combaterea unora de către alții." (Sf. Vasile cel Mare)

Dar si mai departe, acelasi:

"Dacă am încerca acum să vorbim de toate câte spun acești învățați, am cădea și noi în aceeași pălăvrăgeală ca ei. Noi însă să-i lăsăm pe acești învățați să se lupte între ei."

Clar. Va indemn frateste sa va revizuiti pozitia si sa luati mai bine aminte la voia pe care o impliniti. A spune: "fac voia Ta Doamne" e tot una cu a spune un "Doamne,Doamne" fara substanta.

Eu ma retrag intru smerenie, ca unul ce nu ma pot lupta cu morile de vant. Va las sa va subscrieti unii pe altii si sa va dati dreptate cat doriti.

Totodata, maniera de "dezbatere civilizata de la Oxford" nu are nici o legatura cu "metodologia Sf. Parinti". Ce faceti domnia voastra este: "sa vorbim mult, dar sa nu spunem nimic, ca sa para ca ne intelegem perfect (ortodox, cu catolic, cu ateu, s.a.m.d.)"

Maniera de polemica a Sf. Parinti e un pic diferita:
Incepand cu palma Sf. Nicolae si continuand cu afirmatia Sf. Ioan Gura de Aur:

"Dar pentru că a venit acum vorba despre hulă, vreau să cer de la voi toți o singură răsplată pentru această cuvântare: ca să-mi mustrați pe cei care hulesc în cetate. Dacă auzi pe cineva hulind la răspântie sau în for, du-te la el și dojenește-l; și chiar dacă trebuie să-l lovești, nu pregeta: isbește fața lui cu palma, lovește gura lui, și sfințește-ți mâna ta prin această lovitură."

Doamne-ajuta!
"Atunci, de mii de ori daca vei fi incercat si ispitit de Satana, pentru a-ti lua credinta, tu sa preferi de mii de ori sa mori decat sa dai ascultare cunoasterii. Astfel ti se va dechide poarta tainelor. Si te vei minuna intelegand ca mai inainte erai legat cu lanturile cunoasterii iar acum zbori cu aripi dumnezeiesti deasupra pamantului. Si respiri alt aer, al libertatii, de care ceilalti sunt lipsiti. " (Gheron Iosif)
Reply With Quote