Conducatorul crestin??? Conducatorul smerit???
Spun si eu ca <<Stefan Florin: VISE. NU a existat vreodata in istorie conducator smerit.>>
Sa fie conducatorul smerit :<<Stefan cel Mare si Sfant, ne spune :antiecumenism??>>
Deja Stefan cel Mare este Sfantul Stefan cel Mare. Eu deocamdata nu ma pot ruga Sfantului Stefan cel Mare, asa cu nu ma pot ruga Sfantului Sigfrid de Växjö, Luminătorul Suediei(sfant ortodox din Suedia) sau oricarui alt sfant pe care nu-l cunosc.
<<Canonul 13 al Sfantului Vasile cel Mare pentru CEI CE UCID IN RĂZBOI:
Părinții noștri nu au socotit intre ucideri uciderile din războaie; mi se pare că le dau iertare celor ce luptă pentru buna cuviință și pentru dreapta cinstire de Dumnezeu. Dar poate că este bine a-i sfătui ca trei ani să se rețină de la impărtășire, ca cei necurați cu mainile.>>
Am citit intrun Indreptar de spovedanie (dar acum nu mai stiu care) ca uciderea in razboi se pedespseste cu oprirea de la impartasanie timp de trei ani.
La cate razboaie a purtat Stefan cel Mare, si la cati turci, tatari etc. a taiat cu palosul(probabil???) cam cati ani ar fi trebuit sa fie oprit de la impartasanie??
Daca mai adaugam si preacurvia (dupa cate stim din istorie, Stefan cel Mare, casatorit fiind, a tot calcat pe alte poteci...deci a preacurvit)...
Asta nu inseamna ca nu trebuia sa fie canonist. Sf. Mucenic Ciprian a fost mare vrajitor si rugaciunile Sf. Iustina si ajutorul lui Dumnezeu l-au schimbat; acum ne rugam Sfantului Sfintit Mucenic Ciprian. Sa nu uitam niciodata ca oamenii prin credinta in Dumnezeu, prin iubire si nadejde se pot pocai si pot fi iertati. Sa nu uitam: talharul de pe cruce; sa nu nuitam de Saul, prigonitorul Mantuitorului Hristos, devenit Apostolul Pavel, Apostolul iubirii; Petre s-a lepadat de trei ori de Mantuitorul Hristos. A fost mahnit si indurerat pana a murit pentru fapta pe care a facut-o dar Dumnezeu l-a iertat: << Și Eu îți spun ție că tu ești Petru și pe această piatră voi zidi Biserica Mea și porțile iadului nu o vor birui. Și-ți voi da cheile împărăției cerurilor, și orice vei lega pe pământ va fi legat și în ceruri, și orice vei dezlega pe pământ va fi dezlegat și în ceruri“. Matei 16, 18-19>>
Dar Stefan cel Mare SMERIT, n-a fost. A luptat pentru tara sa, a luptat pentru credinta noastra ortodoxa, dar n-a fost nici bland, nici smerit.
Eu NU cred ca ortodocsii (crestinii, in general)trebuie sa defileze pe strazi, nu cred ca trebuie sa lupte cu arma in mana etc. Razboiul nu este de la Dumnezeu. Este de la Stapanitorul Lumii (al Lumii de acum, de fapt, de la pacatul protoparintilor pana cand va veni Mangaietorul Lumii), care este Cel Rau. Crestinii ortodocsi (crestinii, in general) ar trebui sa nu uite de dialogul permament cu Dumnezeu prin RUGACIUNE.
Last edited by MariaElena; 07.12.2012 at 11:28:35.
|