"Pentru aceasta Dumnezeu ne-a dat o singura faclie : soarele ; a întins un singur aco*peramânt : cerul ; ne-a dat o singura masa : pamântul. N-a daruit bogatului mai mult si ceva mai de pret, iar saracului mai putin si ceva de mai mica valoare. Asta pentru ca uni*rea unora cu altii sa fie puternica si de nedesfacut si pentru ca sa nu poata zice cineva : Cutare nu-mi este prieten, nici ruda, nici vecin si nu ma leaga nimic de el. Pentru ce sa am vreo legatura cu el ? Pentru ce sa vorbesc cu el? Dar nu este asa! Dragostea pe care trebuie sa o aratam unii fata de altii trebuie sa de*paseasca apropierea ce exista între prieteni. Se cade sa fie atât de mare cât este de mare dra*gostea unui madular al corpului nostru fata de alt madular. In adevar; un madular n-ar putea sa zica altuia, caci ar ii de râs : Ce legatura si ce apropiere am eu cu tine? Tot astfel nici un om n-ar putea sa zica asa fratelui sau. Chiar daca nu ti-i ruda si nici prieten, totusi este om, are aceeasi fire ca si tine, are acelasi Stapân si s-a nascut pe acelas pamânt." - Sfantul Ioan Gura de Aur
|