View Single Post
Vechi 04.12.2012, 09:33:43
Mena59 Mena59 is offline
Banned

Data înregistrării: 20.11.2012
Locație: Brasov
Religia: Ortodox
Implicit

Citat:
În prealabil postat de heaven Vezi mesajul
Antiecumenism,nu sunt sigura,dar ma gandesc ca domnul Cezar Ioan se refera la starile modificate de constiinta,dintre care,unele intr-adevar le experimentam in fiecare zi,ca de exemplu somnul si visele.In trecerea de la somn la veghe si de la veghe la somn pot aparea uneori si fenomene de tip halucinator,care,insa sunt considerate ca fiind perfect normale.
Alte stari modificate de constiinta pot fi atinse in timp ce ne aflam in starea de veghe prin rugaciune,o stare meditativa,o muzica placuta sau o imagine pe care o contemplam si care ne pot face sa visam cu ochii deschisi etc.
Deasemenea cred ca multi dintre noi am experimentat acele momente in care ne regaseam privind cu "ochii in gol" neputand povesti nimic despre ceea ce s-a petrecut in jurul nostru,ca si cum acele cateva secunde am fi fost decuplati de la realitatea inconjuratoare.
Referitor la sfinti,exista niste trepte ale rugaciunii,iar la treapta a 6-a am gasit urmatoarele:

"Dar este și altă treaptă de rugăciune mai înaltă, a șasea: Rugăciunea în extaz sau în uimire. Prin aceasta, în vremea rugăciunii, omul se răpește cu mintea la cer, fața lui se face ca focul și mâinile și degetele lui ca făcliile de foc și nu mai este pe pământ cu mintea, ci numai în cer. " ( http://www.sfaturiortodoxe.ro/rugaciune.htm )
Eu, totusi, sunt de alta parere.
Starea de dinaintea adormirii, semisomnul, seamana, doar seamana, cu starea de hipnoza. Semisomnul si hipnoza nu sunt una si aceeasi stare.
Starile din timpul rugaciuni la care te referi tu, visarile cu ochii deschisi, privitul in gol, ruperea de realitate sunt stari de reverie in care picam si nu au nimic comun cu rugaciunea. Si in niciun caz nu este o stare indusa de rugaciune. Dimpotriva, aceste stari ne fura rugaciunea. Nu-s bune.
Refuz sa cred ca acea treapta, a sasea, de rugaciune, cand omul se rapeste cu mintea la cer si toate celelalte, e stare de hipnoza!! Sau ca seamana cu hipnoza... Daca ar fi asa, cine s-ar mai nevoi zile si nopti cu rugaciunea? Am sta la coada la psihologi.
Heaven, nu vreu sa cred ca tu crezi asa ceva.
off topic:
Ma bucur ca esti din Brasov. Nu sunt multi Brasoveni pe forum.
Reply With Quote