View Single Post
  #351  
Vechi 04.12.2012, 08:23:27
Eugen7's Avatar
Eugen7 Eugen7 is offline
Senior Member
 
Data înregistrării: 14.06.2010
Religia: Ortodox
Mesaje: 2.580
Implicit

Citat:
În prealabil postat de Pelerin spre Rasarit Vezi mesajul
Parintii Bisericii au studiat la greu filosofia antica,si nu doar au studiat-o ci au increstinat-o,ca sa bravez putin in extenso.Probabil ca avem un stil mai bizar de a comunica,fiecare pe limba lui dar probabil face parte din farmecul lumii virtuale.Cred ca de fapt tu te referi la Renastere, ei au avut o pasiune in primul rand pt o reintoarcere la cultura antica,si aici este o poveste fascinant de interesanta. Personal le multumesc si astazi deoarece nu au lasat ca acel tezaur al gandirii umane sa fie pierdut in numele bigotismului intunecat ce aproape sufocase Europa (unii cercetatori spun ca un mare merit le revine si arabilor la faza asta dar ideea este inca disputata,evident de ce).Iluminismul a avut mai degraba un caracter rationalist si antifeudal.Sa-mi dai si mie sursa pt faza cu sumerienii,Darwin habar nu a avut de ea,ce ironie a destinului.Filosofii materialisti greci erau si ei evolutionisti? Cine anume(ai gasit la Democrit asa ceva?)la cine te referi? PS:glumind putin,forumul acesta este o splendoare,am vazut aici opinii cu privire la evenimente istorice si stiintifice ce au aruncat deja in desuetudine orice enciclopedie existenta :)
Sunt in asentimentul tau dnule Pelerin spre Rasarit.

Consider ca de genetica (arborele filogenetic, evolutia speciilor...) trebuie sa se teama doar cei care considera ca omul e doar "un morman de celule" (adica numai trup), si cei care cosidera sufletul uman conform conceptiei platonice (o substanta fundamental diferita de cea materiala...).

Din punct de vedere trupeste omul nu este cel mai "performant", vazul vulturului, mirosul ursului, echilibrul maimutei, ecolocatia definului sunt elocvente in acest sens... insa Logosul s-a intrupat in om asa cum era omul cazut... pentru ca pe om sa il indumnezeiasca.

Conceptia iudaica despre suflet fundamental diferita de cea platonica. Astfel iudaismul si crestinismul ortodox afirma ca omul este trup si suflet (si nu din trup si din suflet), adica un intreg prisho-somatica, in legatura idisolubila, reciproc interdependet.

Sunt de parere ca niciodata stiinta (stiintele pozitive, epistemologia) nu va putea spune ce ne face oameni, care este cauza constiintei, a liberului arbitru... pentru ca ceea ce ne face oameni tine de domeniul duhovnicesc, metafizic, tainic... iar in ortodoxie tainele nu pot fi explicate in limbaj omenesc filozofic, stiintific ci tainele se traiesc si se inteleg duhovniceste prin vedere (cognitie) duhovniceasca (I Cor cap 2)

Asadar consider ca un crestin ortodox trebuie sa inteleaga hristocentrismul existentei (univers, atropologic, duhovnicesc) si se nu se poticneasca in cele materiale. Omul este chip al lui Hristos Iisus si viata noastra este in Biserica, iar imbisericirea incepe la Taina Sfantului Botez si se desavarseste la Sfanta Euharistie.

Scopul vietii noastre, conform Sfintilor Parinti este dobandirea harului Duhului Sfant (hristificarea, mantuirea... sfintenia) si acela de a ne teme ca fiziologic suntem din pamant, iar trupeste suntem asemenea animalelor (caci din pamant sunt trupurile atat al omului cat si al animalelor si din punct de vedere fiziologic, al vietii biologice nu este diferenta intre om si animale, ci doar din punct de vedere al vietii duhovnicesti specifice exclusiv omului).
De aceea Sfintii Parinti folosec exprezia "omul este animal indumnezeit".

Doamne ajuta.
Har si pace sa ne daruiasca Domnul Iisus Hristos spe a face voia LUI si nu pe a noastra.
__________________
Pr. Arsenie Boca: "In mintea stramba si lucrul drept se stramba"; "Sa-ti feresti capul de frig si de prostie!"; "Mustrarea invinge, dar nu convinge"; "Bobul lui de grau se preschimba in taciune, iar el se crede grau nedreptatit";
Reply With Quote