Citat:
În prealabil postat de Eugen7
Multumesc pentru apreciere si consideratie dnule Dumitru73.
Dogma ortodoxa nu implica precizarea in exclusivitate a unui mod CUM fuctioneaza universul, ci dogma prezinta inechivoc doar CAUZA si SCOPUL existentei: hristocentrismul.
Da sunt in asentimentul dvs in ceea ce priveste pseudo-stiinta si sper ca la viitorul sinod panortodox sa se ia hotarati adecvate in acest sens, care se interzica pomovarea pseudo-stiintei creationismului stiintific.
Consider ca trebuie precizat faptul ca Sfintele Sinoade se intrunesc cand este cazul, cand apar probleme noi ce necesita raspnsul Bisericii la nivel dogmatic fata de problemele spirituale, duhovnicesti. Astfel intrucat in contemporaneitate pseduo-stiinta modelului functional geocentric precum si creationismul pseduo-stiintific fac un deserviciu Bisericii, fabricand un fals conflict intre stiinta si teologie cu implicatii ecleziologice, steriologice si antropologice directe, este cazul ca un Sfant Sinod sa se intruneasca si sa ia atitudine adecvata.
Nu este un lucru usor insa. Din nefericire in ortodoxie avem experienta recenta nefasta cu revizuirea calendarului care a dezbinat ortodoxia. Multi nu inteleg ca fidel patristicii este calendarul iulian revizuit... nu intram in amanunte.
Doamne ajuta.
|
asta este problema BO (observi că nu am zis BOR?).
vin și spun: Biserica se ocupă doar de cele duhovnicesti.
greșit, cred eu.
atât timp cât lucruri "lumesti" pot produce schizme (vezi problema calendarului), este datoria BO să stabilească poziția oficială.