Citat:
În prealabil postat de N.Priceputu
S-a vorbit foarte mult despre ecumenism pe forumul ăsta, însă se pare că eu tot nu reușesc să pricep pericolul pe care-l reprezintă. Nu știu dacă toți înțelegem același lucru prin termenul ăsta.
Dintru început, Biserica a fost ecumenică, iar acum face strădanii pentru a redeveni ce trebuia să fie. Să elimine, adică, erorile, să regăsească adevărul. Nu înțeleg de ce e greșită rugăciunea împreună pentru asta. Nu e vorba de a dizolva credința, de a șterge cu buretele dogmele. Cred că nici cei mai dornici de unitate din Biserica Ortodoxă nu s-ar atinge de dogme. Însă prin întrunirile astea ei ne cunosc pe noi și noi pe ei.
E la fel ca pe forum. Stăm cu toții de vorbă și chiar ne rugăm unii pentru alții. Ba poate chiar și împreună pentru o cauză comună.
Ar fi un pericol dacă ecumenismul ar însemna renunțarea la adevărul mărturisit de Biserică, dacă s-ar încerca un fel de punere de acord a „adevărurilor” fiecăruia, dacă s-ar face concesii de dragul împăcării, dacă albul și negrul s-ar întâlni într-un gri spălăcit. Acesta, însă, s-ar numi sincretism, nu ecumenism, fiind o relativizare a adevărului.
Ortodoxia se raportează, mai ales în ultima vreme, la Patristică, la felul în care era înțeleasă credința în primele veacuri. Ea e orientată către surse, nu caută să se modernizeze. Dar poate caută și ea să se redefinească (în conformitate cu adevărul originar), să se autoanalizeze, să înțeleagă unde s-a greșit, căror influențe (mai ales catolice) a fost supusă. Cum ar fi dacă toate confesiunile creștine și-ar da întâlnire în primele veacuri ale creștinătății? Să zicem cu toții: fraților, hai să vedem unde s-a greșit atunci de s-a ajuns la despărțire? Că poate am greșit și noi, și voi...
|
-ecumenisul reprezinta un mare pericol pt ortodoxie
-exista o diferenta intre ecumenic,sinod ecumenic...si ecumenism; ecumenistii ,de fapt masonii care au produs ecumenismul,intentionat au folosit acest termen ecumenism ca sa derute sa provoace confuzie in randul credinciosilor; dar
ecumenismul este o pan-erezie si nu are nimic de a face cu ecumenicitatea bisericii
-rugaciunea impreuna cu ereticii (catolici,protestanti ..) e gresita pt ca ei sunt in erezie,nu sunt in adevar:
1.Canonul 10 al Sfintilor Apostoli – „Daca cineva s-ar ruga, chiar si in casa cu cel afurisit (scos din comuniune) acela sa se afuriseasca.’” 2.
Canonul 45 al Sfintilor Apostoli – „Episcopul, presbiterul sau diaconul, daca numai s-ar ruga impreuna cu ereticii, sa se afuriseasca, iar daca le-a permis acestora sa savarseasca ceva ca si clerici (sa savarseasca cele sfinte), sa se cateriseasca.”
3. Canonul 46 al Sfintilor Apostoli – „Episcopul sau presbiterul care primesc botezul sau jertfa ereticilor, poruncim sa se cateriseasca. Caci ce intelegere poate sa fie intre Hristos si Veliar? Sau ce parte are credinciosul cu necredinciosul?”
4. Canonul 64 al Sfintilor Apostoli – „Daca vreun cleric sau laic intra in sinagoga iudeilor sau a ereticilor ca sa se roage, sa se cateriseasca si sa se afuriseasca.”
5. Canonul 6 al Sinodului V local de Ia Laodiceea (343) – „Nu este ingaduit ereticilor a intra in casa lui Dumnezeu daca staruie in eres.”
6 Canonul 32 al Sinodului V local de la Laodiceea – „Nu se cuvine a primi binecuvantarile ereticilor, care sunt mai mult absurditati decat binecuvantari.”
-ecumenismul chiar asta vrea:
-renunțarea la adevărul mărturisit de Biserică,
- punere de acord a „adevărurilor” fiecăruia,
- concesii de dragul împăcării,
-renuntarea la dogmele ortodoxe
-o sa dau multe citate din sfinti,duhovnici si carti scrise impotriva ecumenismului ca sa-mi sustin cele de mai sus,sper sa le si cititi...