Multumesc frate georgeval pt.cuvantul tau.:)
Despre dragoste si prietenie
Daca vrei sa afli ce arma pretioasa este dra*gostea pentru frati, - chiar daca ei ar fi necredinciosi - si purtarea linistita, blânda si omenoasa, asculta ce spune acelasi fericit apos*tol Pavel, atunci când a fost dus spre a fi ju*decat de un judecator necredincios : "Ma so*cotesc fericit ca am sa fiu judecat de tine!" (Faptele Apostolilor, XXVI, 2). Pavel n-a spus aceste cuvinte ca sa-l linguseasca - fereasca Dumnezeu ! - ci a voit sa-l câstige prin bu*natatea sa. Deaceea în parte l-a si câstigat: cel care mai nainte era, socotit ca osândit, a atras de partea sa pe judecator ; iar acesta, fi*ind doborît, marturiseste în fata tuturor cu stralucita voce biruinta zicând : "Aproape ca m-ai convins ca sa ma fac crestin!" Si iata ce raspunde Pavel : "M-asi ruga sa ajungi ceea ce sânt eu,nu numai tu, dar si toti cei de fata" (Faptele Apostolilor, XXVI, 28, 29).
Vom fi oare vrednici de iertare, când Pavel ne cere sa avem în treburile noastre atâta tact, dar noi nu ne dam nici cea mai mica osteneala? Nu socoti ca este lucru rusinos faptul ca avem nevoie de altii! Aceasta este opera nespusei întelepciuni a lui Dumnezeu! Cu toate ca avem nevoie unii de altii, totusi nici impe*rativul acestei nevoi nu ne face sa ne purtam cu prietenie între noi. Dar n-am fi oare niste fiare salbatece, daca n-am avea nevoie de ni*meni pentru treburile noastre? Dumnezeu a facut cu sila si cu forta sa depindem unul de altul si în fiecare zi trebuintele noastre vin în atingere cu trebuintele altora. Daca Dumne*zeu ar ridica si acest frâu, cine ar mai voi oare sa-si iubeasca aproapele asa de repede ? - Sfantul Ioan Gura de Aur.
|