View Single Post
  #133  
Vechi 29.11.2012, 08:34:32
ioanna's Avatar
ioanna ioanna is offline
Senior Member
 
Data înregistrării: 20.07.2011
Locație: Cluj-Napoca
Religia: Ortodox
Mesaje: 3.494
Implicit

În anul 1987 se consumă un alt moment important al dialogului. Cu ocazia aniversării tricentenarului operei capitale a lui Newton, in mesajul său, papa Ioan Paul II transmite întregii lumi științifice următoarele : „știința nu poate să fie folosită în mod simplist ca bază rațională pentru credința religioasă, nici nu poate fi considerată prin natura ei atee sau în contrast cu credința în Dumnezeu: creștinismul are în sine însuși izvorul propriei justificări și legitimări, deci nu pretinde să-și facă propria apologie sprijinindu-se sumar pe știință. În timp ce religia și știința pot și trebuie să se susțină reciproc, ca dimensiuni distincte ale comunei culturi umane, nici una dintre cele două nu ar trebui să pretindă să fie o presupunere absolut necesară pentru cealaltă. Astăzi avem o oportunitate fără precedent de a stabili un raport interactiv comun, în care fiecare disciplină își conservă propria integritate, rămânând totuși deschisă față de descoperirile și intuițiile altora. Știința, de fapt, se dezvoltă mai bine când conceptele și concluziile sale sunt integrate în cultura umană generală și în interesele ei pentru descoperirea sensului și a valorii ultime a realității”.

Câteva idei, măiestrit argumentate, sunt de o importanță crucială și jalonează direcțiile viitoare de dialog:
1) abandonarea abordării concordiste în analiza fenomenelor și textelor, mesajul de mai sus reprezentând o lovitură fatală data adepților acestui curent;
2) abandonarea ideii conform căreia știința este atee;
3) recunoașterea –dacă mai era necesar- a autonomiei celor două domenii distincte,componente ale unicei culturi umane;
4) deschiderea orizontului de interacțiune dintre religie și știință, bazată pe deschiderea fiecăreia față de descoperirile și intuițiile celelaltei părți, pe sprijin reciproc, dar și pe conservarea integrității proprii.

Întrezărirea unei noi etape în istoria relației teologie-știință, trecerea de la etapa dialogului la cea a interacțiunii reciproce, este o viziune curajoasă și de mare perspectivă.

Un sociolog italian, Pierpaolo Donati, a efectuat o cercetare interesantă în mediul occidental, iar rezultatele sunt publicate în lucrarea sa „Științele sociale și gândirea creștină în fața societății contemporane”. Sunt menționate aici patru contraargumente împotriva validității unei gândiri sociale creștine –ca ghid etic în societate- și trei modalități prin care comunitatea creștină poate elimina distanța ce o separă de spiritul secular actual.

Trăsăturile imputate gândirii sociale creștine sunt, în opinia sa:
1) anacronismul, caracterizat prin necorespondența dintre structura societății
prezente și viitoare și tradiția creștină milenară (antichitatea creștină),
2) anistoricitatea, care constă în discrepanța dintre caracterul nedemonstrabil -cu metode obișnuite- fix și imobil al gândirii creștine și faptele empirice, impulsurile de emancipare și de eliberare ale omului postmodern,
3) statutul utopic și abstract, identificat prin faptul că principiile enunțate nu pot fi realizate imediat, neapărat și într-un loc anume, ceea ce le face neatrăgătoare pentru majoritate,
4) autoritarismul, manifestat prin impunerea unor norme „de tip arhaic și extern, incompatibile cu conștiința omului modern”, oferind constrângeri etice ce nu corespund nevoilor, dorințelor și opțiunilor sociale care dau garanția dinamicii progresului).

Demersul propus de autorul studiului, rezidă în integrarea societății creștine în realitatea cotidiană, fără însă a aduce vreo atingere conținutului sacru al acesteia

Există așadar eforturi de recuperare a omului ca rod al dialogului comun teologie-știință, în speță a sufletului individual uman, din perspectivă social-religioasă; știința urmărește și aici nobila cale și misiune a religiei. Atât în Orient, cât și în Occident, preocuparea se găsește în stadiu avansat, sub raport interinstituțional. Amintim doar câteva dintre aceste preocupări, care demonstrează deschiderea de care este capabilă Biserica.

În țara noastră institutele teologice au înființat, găzduiesc și încurajează activitatea unor grupuri inter și transdisciplinare participante la dialogul știință-teologie. Un asemenea pol de dialog – coordonat de Pr. Prof. Dr. Ioan Chirilă și funcționând în cadrul Asociației pentru Dialogul dintre Știință și Teologie din Romania- alcătuit din cadre didactice, cercetători și studenți din diverse domenii, este găzduit de Facultatea de Teologie Ortodoxă din Cluj-Napoca, însă există asemenea colective și la București, Constanța, Craiova, Iași, Ploiești, Sibiu și chiar un pol la Paris. Au luat ființă de asemenea comisii de dialog teologie-știință între diferite instituții de învățământ superior din țară.

În Occident, Conciliul II Vatican a dezbătut mult acest subiect, apoi Observatorul Vatican, întemeiat cu mult timp înainte de antamarea dialogului, a preluat în ultimul timp inițiativa. În direcția încurajării continuării dialogului se înscriu și declarațiile unor ierarhi ai Bisericii, adevărate „manifeste”, din care vom cita un exemplu grăitor: papa Leon XIII, într-o enciclică din anul 1891, scria: „Biserica nu s-a preocupat doar să facă să progreseze o știință nobilă (religia), care mai mult decât orice altă disciplină umană înalță inimile pământești, ci și-a propus progresul umanității”.

La nivel internațional, transdisciplinaritatea este conceptul actual care întreține dialogul activ și constructiv religie-știință, atingând chiar nivelul instituțional. Cu participarea meritorie a reputatului om de știință român Acad. prof. dr. Basarab Nicolescu, a fost întemeiat la Paris Centrul Internațional de Cercetări și Studii Transdisciplinare (CIRET) –al cărui director este conaționalul nostru- iar primul Congres Mondial al Transdisciplinarității, ținut în noiembrie 1994 în Portugalia la Convento de Arrabida, a adoptat Carta Transdisciplinarității, elaborată de un colectiv din care a făcut parte și Acad. prof. dr. Basarab Nicolescu. În preambului acestei Carte, se enunță motivațiile elaborării importantului document: „Considerând că viața este serios amenințată de o tehnoștiință triumfătoare ce se supune doar înspăimântătoarei logici a eficacității în slujba eficacității, considerând că ruptura contemporană dintre o cunoaștere din ce în ce mai bogată și o ființă interioară din ce în ce mai săracă duce la apariția unui nou obscurantism ale cărui consecințe pe plan individual și social sunt incalculabile...participanții adoptă prezenta Cartă, concepută ca un ansamblu de principii fundamentale ale comunității spiritelor transdisciplinare, constituind un contract moral pe care fiecare semnatar al acestei Carte îl face cu sine însuși, fără nici o constrângere de ordin juridic ori instituțional.”

Este lăudabilă poziția promotorilor împăcării dintre știință și religie, în resorturile lor cele mai intime, cu atât mai mult cu cât inițiativa a fost luată de cei de la care ne așteptam cel mai puțin și anume de către oamenii de știință; teoria susținută de ei este aceea că știința, în structura sa intrinsecă, nu are o poziție ostilă religiei, iar prin unele poziții manifestate, putem spune că știința, prin eforturi specifice, bate la porțile transcendenței, intersectându-se cu religia, fizicienii devenind astfel metafizicieni. Amintim totuși faptul că teologia răsăriteană, începând chiar cu Părinții Bisericii, deci cu mult înaintea cercetărilor științifice, a sesizat că raționalitatea supranaturală stă la temelia întregului univers.

Este rândul teologilor creștini să manifeste o mai mare deschidere, să promoveze și să încurajeze cercetările științifice serioase iar activitatea științifică să nu devină ținta unor ironii răutăcioase, să se renunțe la atitudinea triumfalistă în relațiile cu oamenii de știință, ambele păguboase pentru climatul general actual și direcției unei mai mari conlucrări a creștinismului cu știința. Teologia și știința sunt datoare umanitații să se întâlnească, pentru construirea unei lumi mai bune. Acest deziderat are caracter de urgență din două motive principale. Primul motiv este faptul că destui oameni de știință caută răspunsuri la diverse probleme, apelînd la vechi sisteme orientale păgâne. Al doilea motiv este caracterul limitat al științei în direcția îmbogățirii lăuntrice a omului modern și postmodern, ea nedeținând metode, în acest sens; știința nu deține –spre exemplu- calea de utilizare nedestructivă a reușitelor omului, din perspectivă socială și ecologică.

Dialogul teologie-știință este benefic în ambele direcții. Reîncreștinarea științei este unica soluție pentru evitarea utilizării rezultatelor științei, acum și pe viitor, în scop distructiv și pentru punerea ei exclusiv în slujba binelui umanității.

Evoluția raportului teologie-știință a urmat evoluției istoriei rațiunii umane și a filosofiei în același timp: de la conflict la deschidere reciprocă și dialog, de la antagonism la convergență, de la intoleranță reciprocă, la respect și chiar la colaborare pe baza unor principii actuale clar stabilite, între care un loc de prim rang îl ocupă și-l va ocupa pentru un timp nedefinit autonomia.

Teologia și știința aparțin sferei cunoașterii unitare, nu se exclud una pe alta, ci sunt complementare în procesul cunoașterii lumii și a vieții, având în acesași timp o finalitate comună: ajungerea la esența cunoașterii, la descoperirea adevărurilor date omului de Dumnezeu, Creatorul. De acest lucru a inceput să conștientizeze și știința modernă.

De modul în care va evolua raportul dintre teologie și știință va depinde, într-o mare măsură, evoluția și destinul omului post-modern. Continuarea dialogului și întrepătrunderea, integrarea celor două domenii (atât externă, cât și internă individuală, în rațiunea și în sufletul omului), reprezintă condiția și șansa supraviețuirii civilizației umane în viitor.


Verso, Nr. 40-41 /07.08
http://www.romaniaculturala.ro/articol.php?cod=10679
Reply With Quote