Teologia si stiinta, de Gheorghe Covaci
,,Știința ia o lacrimă de mamă si o definește în termenii structurii ei fizice: atâta apă, atâta sare etc.; dar este oare aceasta definiția exactă a unei lacrimi ? Religia spune că există și alte realități, idei, valori, sensuri, care folosesc drept vehicul structura fizică a acestei lumi. Deci, pentru a da o definiție exactă lacrimii, trebuie să luăm în atenție răspunsurile ambelor discipline.” E. Stanley Jones
O anumită legatură, un anumit raport între teologie și știință a existat intotdeauna, putem spune prin urmare că ne situăm aici în interiorul categoriei postulatului, indiferent dacă cei implicați, din vechime sau de azi -chiar și aceia care mai văd cele două domenii ale cunoașterii ca fiind total independente- acceptă sau nu acest lucru.
Un prim motiv îl constituie aptitudinea de "căutător" a omului, de spirit neliniștit, cu care a fost daruit în cele mai intime structuri ale sufletului său. Numai astfel omul a putut și poate în continuare să iși sporească virtuțile, în strădaniile sale de asemanare cu Dumnezeu, Creatorul lui.
Al doilea motiv -și nu ultimul- îl gasim în faptul că ambele discipline sunt circumscrise în abordarea cunoașterii umane de cunoașterea însăși, iar delimitarea, granița dintre ele fiind foarte fină, omul a depășit-o cu ușurință,mai ales la modul mental :omul transcede,cum a făcut-o întotdeauna,de la ontic la divinitate. Asistăm așadar la dualitatea : om de știintă cu preocupări în sfera religiei și invers, teolog cu preocupări în sfera științei.
Modelul unității cunoașterii este acceptat astăzi și de oamenii de știință din întreaga lume, nu numai de teologi, deoarece aceștia își dau seama de faptul că realitatăți sunt mai multe, însă sunt circumscrise de un adevăr unic, adică adevărul științei și cel al lui Dumnezeu trebuie să coincidă la un moment dat. Dar științele sunt fragmentare și fragmentabile, avănd fiecare competențe din ce în ce mai limitate, iar micro-adevărurile sunt greu de descoperit uneori, dar încă de coroborat.
Privind problema din perspectivă didactică, istoria ne furnizează nenumărate mărturii ale comunicarii dintre știință si religie. Școlile crestine renumite din Alexandria, Antiohia îi instruiau pe catehumeni în doua cicluri, profan (științific) si creștin, iar în școlile laice (Atena),dascălii îi învățau și despre suflet, adevăr, cer, bine, rău, nemurire, virtute.
Privind raportul teologie-știință din perspectivă istorică, nu neapărat cronologică, o categorie sintetică o reprezintă concordismul, în viziunea căruia trebuie să existe un „acord perfect”, o simetrie, o reflexie ca în oglindă, între explicațiile bibliei și cele ale științelor. Acest tip de relație s-a practicat de la Fer. Augustin încoace. Dacă în vechime diverși autori au încercat să pună în concordanță existența și nemurirea sufletului cu matematica, în timpurile moderne s-a încercat etapizarea celor 7 zile din Facerea cap.1 și2, în perioade geologice, apoi teoria Big Bang-ului a fost asimilată momentului când Dumnezeu a rostit cuvintele „Să fie lumină !”.
Teologul britanic Michael Buckley demonstrează într-un studiu că tocmai tentativa unor savanți –eșuată în final- de a demonstra fundamentul rațional al credinței, bazându-se pe științele naturale, a dus la „coruperea” credinței religioase; oameni de știină redutabili, amintiți anterior în cap.2 (Copernic, Galilei, Kepler, Newton, dar și Descartes),s-au hazardat să explice prin experimentele lor, diferite fenomene relatate de Biblie (spre exemplu fenomenul legării apelor de către Dumnezeu, fenomenele de la Facerea lumii, fenomenul „steaua Bethleemului” sau cel al opririi Soarelui pe cer). Știința nu s-a putut însă constitui în furnizorul bazelor religiei. Faptul că rezultatele științei nu au concordat perfect cu textele biblice, au făcut ca Biserica să asocieze cercetarea științifică cu ateismul și asta pe durata câtorva secole.
Un al doilea tip de relație teologie-știință îl reprezintă compromisul, materializat prin apropierea epistemologică dintre categoriile biblice și științifice, ca de pildă între „nimic” și „vid”. Dar paralelismul din exemplul enunțat este ambiguu și confuz, deoarece mistagogia creștină consacră vidului atributul de transcendență totală a divinității, de izvor al existenței, iar în fața acestuia omul este un nimic, care tinde să se adape din acest izvor, călăuzit fiind de Hristos.
Un al treilea tip de relație teologie-știință este definit de termenul complementaritate, adică de completare reciprocă. Astfel, dacă știința ne arată cum este definit cerul, teologia ne spune ce trebuie să facem în calea noastră spre cer. Teologii creștini consideră știința „ca valoroasă, dar nu ca valoare ultimă, ca fiind competentă, dar nu cu competență absolută; ca fiind o parte a vieții, dar nu totul pentru viața umană; ca fiind umană, dar nu cea mai înaltă vocație umană; ca una care rezolvă probleme, dar nu cea mai importantă problemă a vieții umane, care este Dumnezeu. Prin Dumnezeu, alienarea umană este anulată”. S-a făcut, în sfârsit, un pas important pe calea dialogului, a apropierii și reconcilierii teologiei și științei.
Al patrulea tip de relație teologie-știință, cel mai potrivit și mai productiv, adaptat perioadei actuale, este dialogul, despre care vom vorbi pe larg în ultima parte a studiului.
Revenind la perspectiva istorică asupra relației dintre știință și religie, facem câteva observații foarte importante. După încetarea persecuțiilor din Evul Mediu occidental, în timpul Renașterii și mai ales a Iluminismului, între cele două domenii se producea o adevărată ruptură. Iluminismul proclama atunci suveranitatea ordinii naturale, scolasticii vremii eliminau cu brutalitate prezența lui Dumnezeu în lume, respingeau implicarea teologiei în „afacerile” științei. Nu după mult timp știința se radicaliza, prin apariția curentului pozitivist întemeiat de filosoful August Comte, în ideile căruia activitatea științifică bazată pe experiențe, pe fapte „pozitive” deci, devenea atotputernică, fără drept de apel, iar antropocentrismul începea să se dezvolte, alimentat fiind și de orgoliul nemăsurat al adepților lui; conform acestei teorii, omul devine cantonat în lumea terestră, trăiește doar prin senzații și trăiri subiective, fără a mai concepe existența unei realități obiective și fără a mai încerca reflectarea acelei realități în conștiința sa. Poate din acest motiv, Paul Tournier, om de știință francez din timpul nostru, ne dă soluția sa pentru învingerea violenței din noi și din afara noastră, prin trecerea de la concepția antropocentrică la cea teocentrică, motivând că numai Dumnezeu ne poate ajuta în acest demers. Antropocentrismul era de fapt o teorie despre omul de tip nou –preluată în sec. al XIX-lea de ideologia marxistă și dezvoltată apoi în țările blocului comunist la nivel de ideologie de stat- om care, crezându-se înzestrat cu posibilități nelimitate și totală autonomie față de divinitate, își închipuie că nu mai are nevoie de Dumnezeu.
În sec. al XIX-lea, din sânul pozitivismului apare o doctrină și mai radicală, scientismul, care absolutizează puterea și rolul științei în cunoaștere și în viața socială, negând complet implicarea teologiei și a metafizicii; în opinia adepților acestui curent filosofic, știința poate rezolva singură orice problemă. Ajungându-se în acest punct, se putea crede că nici o conciliere între teologie și știință nu mai era posibilă.
Dar cu cât ne vom apropia de mijlocul sec. al XX-lea, vom vedea că adevărata teologie nu poate intra în conflict cu adevărata știință, numai pseudo-teologia cu pseudo-știința, iar conflictele pot aparea fie din ignoranță, din păcatul mândriei, sau din dorința de originalitate cu orice preț.
O notă distinctă și cu conotații atipice o reprezintă perioada comunistă a țărilor din Estul Europei. Chiar dacă durata ei nu a fost foarte mare, teologia și știința au avut încă de la început relații antagoniste și conflictuale în diferite grade, comunismul manifestându-se din acest punct de vedere ca un adevărat Ev Mediu modern, răsturnat: credincioșii și preoții au fost, de data aceasta, cei persecutați sau uciși pentru „vina” de a nu fi fost de acord cu doctrina ateistă și de a-și fi păstrat credința, nenumărate biserici desființate sau dărâmate, aceasta a fost în câteva cuvinte „lucrarea spirituală” a comunismului. Alimentate de tezele ateist-materialiste ale lui Marx și Engels, state întregi și-au proclamat „suveranitatea” față de credința în Dumnezeu, iar Biserica a fost redusă la o simplă instituție, aservită țelului suprem: construirea omului de tip nou, împlinit din punct de vedere rațional, însă golit din punct de vedere spiritual. Conceput ca un sistem totalitar, egalitarist și închis, chiar dacă a rezistat o perioadă de timp, comunismul nu a corespuns nevoilor și aspirațiilor spirituale umane și nici măcar a celor materiale. Eliberarea din această „colivie” a spiritului, a dovedit încă o dată faptul că omul dorește și este capabil să-și manifeste liber și deschis credința, în comuniune cu Dumnezeu, ca fundament ontologic al său, iar pentru acest deziderat nimeni și nimic nu-i poate sta împotrivă.
În continuare vom expune evoluția raportului teologie-știință în ultimele 3 secole, de la conflict la deschidere reciprocă și dialog. În acest sens, se pot evidenția, gradual, 4 etape (modele) distincte:
- etapa I-a (sec. XVII-XVIII): apariția ateismului modern:
- etapa a II-a (sec. al XIX): anticlericalismul occidental;
- etapa a III-a (deceniile 1-6 ale sec. al XX-lea): deșteptarea interesului pentru știința modernă;
- etapa a IV-a: poziția actuală a Bisericii față de știință, dialogul.
|