Subiect: ganduri
View Single Post
Vechi 31.10.2007, 01:25:11
sik sik is offline
Member

Data înregistrării: 30.10.2007
Implicit

Ahhh!... :) Uite , ca tot ai adus vorba de mantuire. Un inceput de dezbatere de idei... :) Desi nu stiu daca ar fi bine totusi sa discut deschis despre asa ceva, intrucat poate ca voi fi acuzat de faptul ca, prin ideile mele sau prin problemele pe care le ridic, atentez la slabirea credintei celorlalti. Bineinteles, nu aceasta este scopul meu, dar poate ca in mod involuntar tocmai acest lucru il fac, in incercarea mea de a intelege lucrurile.

Poate tocmai faptul ca sunt (prea) flexibil in gandire ma face, cred, sa par in acest caz "eretic" vis a vis de orice religie. Ca sa fiu mai exact, de orice forma de religie. De ce spun "forma" ? Pentru ca, in opinia mea, religia, oricare ar fi aceasta, are un singur scop: acela de a face oamenii mai buni decat sunt. Formele diferite ale religiei se datoreaza multor cauze, una dintre ele fiind lipsa de comunicare a oamenilor. Aceasta, la randul ei, s-a datorat acum mult timp in urma tehnologiei slabe e care se dispunea. Avand in vedere ca oamenii erau raspanditi in diferite locuri pe pamant, mai mult sau mai putin izolate, mi se pare normal ca religia sa ia forme diferite la acestia. Aceasta este o cauza obiectiva a faptului ca oamenii vad religia in moduri diferite. O alta cauza, care este de data aceasta, subiectiva, este neintelegerea dintre oameni. In momentul in care au aparut conflicte de idei, oamenii s-au separat din punct de vedere ideologic, aceasta afectand si religia. In multe cazuri, aparitia de noi religii sau secte au aparut ca o forma de a prelua puterea de catre unii oameni. Ceea ce este un lucru trist. Un exemplu in acest sens il constitue si aparitia de numeroase partide parlamentare.

Ideea a ce am sugerat aici este aceea ca oamenii se concentreaza mai mult pe forme, pe detalii si mai putin pe esenta, pe ceea ce conteaza de fapt. Si poate ca in acest sens ar putea ajuta stiinta, cunoasterea.

Revenind la subiectul pe care am dorit sa il abordez, Mantuirea, as dori sa stiu daca ea se poate obtine "musai" prin mersul la biserica. Ma refer la acesta ca fiind o conditie necesara si nu suficienta pentru Mantuire. Cred ca sunteti de acord ca degeaba speri la Mantuire daca doar frecventezi biserica dar in rest faci numai rele. Eu cred ca faptul ca poti obtine Mantuirea prin mersul la biserica este caracteristic crestinismului. Si il vad ca fiind o forma ce il diferentiaza fata de alte religii. Deci recunosc, daca urmez o cale (aceasta fiind in cazul meu, Ortodoxismul), atunci trebuie sa respect regulile acesteia, iar faptul ca nu merg prea des la biserica inseamna ca incalc una dintre aceste reguli.

Nu stiu daca ati inteles exact ce vreau eu sa spun cu religia si cu formele acesteia. Toata lumea doreste sa ajunga la Mantuire (sau mai stiu eu cum s-o numi in cadrul altei religii), ca termen abstract. Aceasta este destinatia , caile care duc la aceasta sunt mai multe, fiecare om mergand pe una dintre ele. Bineinteles ca unele cai nu duc acolo unde vrem sa ajungem si in acest caz putem vorbi despre oameni pierduti. Din pacate este des intalnita ideea cum ca numai o singura cale este cea buna, si in rest toate celelalte sunt gresite. Eu cred ca aceasta este o parere subiectiva. Si nu ma refer acum la toate religiile/sectele care au aparut in ultimii ani din fieste ce motive. Un respect deosebit il am deopotriva crestinismului precum si budismului, islamismului, etc. , religii care au aparut relativ in aceeasi perioada in locuri diferite si despre care nu se poate spune ca au aparut unele din altele din moment ce mijloacele de intrare in contact a oamenilor unii cu altii (din regiunile respective) erau extrem de reduse (daca nu chiar imposibile) la vremea aceea.

Chiar si propavaduirea aceleiasi religii duce la "mutatii" in timp, datorate viziunii celor ce o raspandesc, celor ce o accepta si a modului de transmitere. Practic nu este altceva decat o transmitere de informatii la care participa emitatorul, receptorul si calea de transmitere. Atunci cand una dinte acestea este afectata, bineinteles ca mesajul nu mai este la destinatie exact acelasi cu cel de la sursa. Aici intervine si intensitatea factorului perturbator al transmisiei.

Din acest motiv, ma abtin sa fac afirmatii de genul: "religia x este cea adevarata, iar restul sunt erezii". Asa cum am afirmat mai inainte, la Mantuire se poate atinge pe mai multe cai, iar faptul ca Ortodoxismul este calea mea (de la nastere si prin botez) inseamna ca ar cam trebui sa respect regulile ei, intocmai cum pe o strada trebuie sa respect semnele de circulatie.

Bineinteles, pe toate strazile, regulile sunt aceleasi. Asta e un lucru pe care ar trebui sa ni-l amintim mereu. Difera insa modul, ordinea in care ele sunt dispuse, precum si ponderile sau frecventa cu care ele apar. Mie personal mi se pare o absurditate sa afirm ca pe strada cutare semnele semnele de circulatie sunt puse mai bine decat pe alta strada. Orice semne de circulatie sunt bune atata timp cat permit reglarea optima a traficului. Referitor la drumuri, unele duc acolo unde dorim, altele nu. Unele dintre acestea sunt mai scurte si ajungem mai repede, altele sunt mai lungi. Unele sunt mai usoare, altele dimpotriva, sunt mai grele. Factorii sunt nenumarati.

Sper ca acum sa fiu inteles corect. Tot ce am facut aici este o abstractizare, o generalizare, nu o trimitere in mod special asupra unu anumit lucru, afirmand ceva despre el in detrimentul altuia. Din acest motiv sper deopotriva sa nu ma priviti cu ochi rai pentru cele spuse, deoarece nu am intentionat cu nimic sa slabesc credinta nimanui. Din contra, am facut niste analogii pentru a putea intelege mai bine anumite lucruri si pentru a incerca sa "pun capat", intr-un fel sau altul, divergentelor de pareri cu privire la religii.
Reply With Quote