View Single Post
Vechi 26.11.2012, 12:26:43
AlinB AlinB is offline
Senior Member

Data înregistrării: 29.01.2007
Religia: Ortodox
Implicit

Citat:
În prealabil postat de ixlucian Vezi mesajul
La prima afirmatie raspunsul este mai simplu decat crezi: Sfanta Scriptura (citesti ce scrie acolo, in diferite pasaje si vezi cum traieste acel om, pe o perioada, nu punctual, apoi vezi care sunt diferentele sau asemanarile si, mai ales, daca ce spune, aplica si in practica). Cel mai bun test (sau judecata) este cel al adevarului.
Din pacate, Sfanta Scriptura este un ghid moral, nu judecatorul personal al fiecarui individ in parte.

Pentru asta este nevoie, cum ziceam, ca cel judecat sa fie asisteant de un martor impartial, pe care neoprotestantul in exclude din start, deci ramane la mana propriei judecati pacatoase, pentru ca avand in vedere caracterul vicios al pacatului (corupe inclusiv gandirea) este putin probabil sa dea rezultatele corecte.

Exemplu:

Zaheu neoprotestant: aude ca Hristos e in trecere prin oras, isi zice: "Ce sa ma imbulezesc eu cu prostimea, stiu ca Dumnezeu este acolo unde il chem, deci daca ma rog in camaruta mea, eventual iau nevasta si inca o sluga (ca sa implinim si cuvantul "unde sunt doi sau trei..") nu mai trebuie sa ma las calcat in picioare cu toti gura casca care binenteles ca au o evlavie doar formala altfel nu si-ar da coate ca sa-l vada sau culmea, sa-l atinga (ce idolatrie!).

Si incepe rugaciunea: "Doamne, imi pare rau ca am furat si nedreptatit, dar uite, o sa dau un ban in plus la colecta de saptamana viitoare de la templu. Stiu ca tu imi asculti rugaciunea, asadar iti multumesc ca mi-a iertat pacatele. Amin"

Si gata, se ridica fericit de "relatia personala" cu Dumnezeu, curatat, chipurile, de pacat si gata de treaba (murdara) in continuare.

Sa mai zicem?

Tanarul cel bogat (neoprotestant si el).
Pana sa se confrunte efectiv cu Hristos in persoana, era f. multumit de viata lui "spirituala" combinata cu averea pe care o detinea, nu-i lipsea parca nimic.
Fara doar si poate ca in felul lui si dupa normele lui avea o viata spirituala (spune-i "relatia cu Dumnezeu" daca vrei), insa era incapabil sa vada viermele viciului (dragostea de avere) care ii submina intreaga pretentie de traire spirituala.

Spun unii ca de fapt intrebarea pe care i-a adresat-o totusi lui Hristos nici macar n-a fost dintr-o dorinta sincera de perfectionare ci pentru a se fuduli cu ceea ce isi inchipuia el ca realizase dpdv spiritual.

Rezultatul -cand s-a confruntat cu adevarat cu un martor obiectiv - il stim: a plecat cu coada intre picioare.

Vezi, de asta Sf. Scriptura spune ca pacatele trebuiesc marturisite altora - pasaj ignorant grosier de traditia neoprotestanta (macar cu asta esti de acord?).

Last edited by AlinB; 26.11.2012 at 12:48:07.
Reply With Quote