Citat:
În prealabil postat de leonte
1. Dragul meu frate de arme! Toate sunt bune cate le spui, dar nu toate sunt pe intelesul oricui. Din mila lui Dumnezeu am terminat si eu o scoala in plus, pe care am inceput-o la indemnul mandriei, dar tinde sa se transforme in folos duhovnicesc. (Desi ma duce mintea sa spun lucrurile astea, inima mea este inca impietrita, din lipsa pocaintei, si nu poate sa datuiasca pentru asa o minune pe care a facut-o si inca o face cu mine Cel Milostiv.) Ceea ce nu prea apreciez la tine, este limbajul academic si foarte exact, dar pe care nu tot omul reuseste sa-l priceapa. E un paradox al intelctualitatii care ne indeamna sa cadem in capcanele exhaustivizarii concretului, pana ajungem sa ne pierdem in meandrele desertaciunii, desi brainstorming-ul cortexului nostru atinge praguri maxime in procesul evocarii paradigmelor.
Sper sa nu te mahnesc prin aceasta observatie a mea si sa nu ma consideri asemeni celui care spune mereu despre fratii sai : "este baiat bun, DAR..."
Cat despre problema de fond, nu sunt foarte sigur ca am inteles ce-ai vrut sa spui prin : identitatea ei profundă, de premergătoare terestră a Împărăției. Primul lucru spre care ma duce gandul, este ca biserica e pe pamant, si noi mergem la aceasta biserica de pe pamant, pentru a ne procura "bilete" pentru Imparatia care nu e de pe pamant. Probabil cuvantul terestru nu a fost cea mai inspirata alegere. Astept totusi sa lamuresti singur ideea pe care ai cautat sa ne-o impartasesti.
2.Cat despre aspectul al doilea: Cuvântul cheie este "numai". Când spui că numai în Templu locuiește Dumnezeu, că Dumnezeu numai acolo este prezent și dincolo nu, că numai noi suntem preferații lui Dumnezeu, că numai noi ne mântuim, atunci ...
nu pot decat sa ma inclin, ca semn de multumire si apreciere pentru aceasta precizare.
|
Mulțam de atenționare în privința limbajului, cred că până la urmă o să-mi răresc intervențiile până găsesc o altă stilistică a comunicării, asta dacă oi mai găsi-o cândva. Probabil că nu mă crede nimeni dacă spun că nu caut, sub nicio formă, să mă exprim "academic și exact", pur și simplu așa vin ideile și așa le notez aici, dovadă numeroasele erori "tehnice" conținute de postările mele croite adeseori în grabă și fără răgaz pentru corecturi.
Dincolo de orice promovare de sine, cultura nu mântuie și nici nu-ți umple existența cu sens, cel mult îți oferă un instrumentar mai complex de cântărire și selecție a mărfii de pe marea piață a informațiilor. Dacă nu se reduce doar la achiziția de mobilier intelectual pentru suprasolicitarea creierului, atunci cu siguranță îți slefuiește sensibilitatea până într-atât că ajungi să te afecteze chiar și conștiința faptului că nu te mai doare nimic.
Bun... cu biletele alea pentru cealaltă Împărăție... mi-e teamă că aici e marea capcană a creștinismului mai recent, această trăire proiectivă în viitor, alimentată doar la nivelul minții și a emotivității autoinduse. Or Hristos din euharistie este Același cu cel din eshaton, doar modul de împărtășire și de percepție a acestei împărtășiri diferă, iar dacă acolo unde este prezent Domnul este și Împărăția împreună cu El, nu-i greu să pricepem că Biserica este Împărăția, Cerul pe pământ, cum s-au exprimat unii părinți. Există chiar și o învățătură ecleziologică destul de populară, care vorbește despre Biserica luptătoare (adică din timp și spațiu) și Biserica biruitoare a eshatonului, adică cele două ipostaze ale Împărăției.
De-aia templul bizantin nu poate să arate ca un cămin cultural sau sală de concerte și congrese, el este realmente o icoană a Împărăției în act, un fel de prezent care adună laolaltă trecutul și viitorul într-o pregustare a veșniciei. Prin urmare, în Biserică noi nu căutăm să ne facem rost de bilete pentru o realitate care se va întâmpla "undeva, cândva" , ci învățăm să trăim precum se viețuiește în Împărăție, întrucât acest mod de existență reprezintă de fapt mântuirea în proces, sau, ca să fiu mai ortodox în exprimare, îndumnezeirea.
Că nu mai avem atât de clară conștiința a ceea ce suntem și confundăm mântuirea cu o compensație transcendentală pentru o viață ratată pe pământ, este altă poveste.....