View Single Post
  #16  
Vechi 22.11.2012, 10:22:32
Fani71 Fani71 is offline
Senior Member
 
Data înregistrării: 15.04.2009
Locație: Bruxelles
Religia: Ortodox
Mesaje: 4.666
Implicit

Citat:
În prealabil postat de sophia Vezi mesajul
Nu inteleg. Se spune ca si in bisericile noastre exista Sfanta Sfintelor, deci trebuie sa fie altceva. La fel si Chivotul Legii. Arhiereul este tot la noi.
Eu intelesesem ca este masa din altar si locul unde se tine Sf. Impartasanie.
Nu stiu sigur.

Si s-ar putea ca templul de atunci sa fie altfel decat sinagoga de acum, din moment ce puteau intra si femeile (azi mi se pare ca nu au voie) si mai si locuiau acolo (cel putin copii). Cine avea grija de fetite? Trebuie ca erau si femei acolo.
Templul de la Ierusalim era unic, singurul loc unde evreii puteau face sacrificii.
Sfinta sfintelor era lucul unde nu intra nimeni, in afara de marele preot odata pe an. Intre Sfanta sfintelor si sfanta era o perdea, catapeteasma templului.
Aceasta despartire simbolizeaza despartirea de Dumnezeu venita prin cadere.

Se stie din evanghelii ca atunci cand Hristos a murit pe cruce catapeteasma templului s-a rupt in doua. Despartirea nu mai exista.

De acceea, de fapt bisericile noastre corespund simbolic cu sfanta sfintelor, altarul corespunde cu chivotul legii. Mai bine zis templul, sfanta sfintelor si chivotul sunt o prefigurare a altarului pe care se savarseste taina euharistiei.

Iconostasul la noi nu este o despartire, o noua catapeteasma, el manifesta de fapt prezenta lui Dumnezeu, a sfintilor, a ingerilor - prin icoane.

Femeile nu intrau bineinteles in sfinta sfintelor atunci, nici barbatii de altfel. Maica Domnului a fost o exceptie, din cauza profetiei.
Si cum a zis Costel, ea este de fapt adevaratul Templu in care a coborat Dumnezeu, si de aceea a stat in sfinta sfintelor.
__________________
"Dacă nu putem fi buni, să încercăm să fim măcar politicoși." (Nicolae Steinhardt în Jurnalul fericirii)

Last edited by Fani71; 22.11.2012 at 18:45:54.
Reply With Quote