Citat:
În prealabil postat de laurastifter
Foarte interesante informații. Mulțumim.
Am învățat la facultate despre doctrina și practicile lor, dar n-am cunoscut personal nici măcar un singur membru al acestei secte, astfel încât am doar cunoștințe teoretice.
Chiar îmi puneam recent o întrebare de... etică aplicată, să spunem. Dacă aș fi în situația de a lua o decizie pentru un martor al lui Iehova aflat în spital într-o situație critică (el fiind inconștient, deci incapabil de a hotărâ pentru el însuși), ce ar fi moral să aleg: să i se facă transfuzie și astfel să-i fie salvată viața, sau să i se respecte convingerile religioase și să fie lăsat să moară doar pentru a nu i se introduce sânge în organism?
Nu sunt în situația de a lua astfel de hotărâri (să mă ferească Dumnezeu!), dar mă întrebam cum ar fi corect din punct de vedere moral... Oare într-o astfel de situație, ce ar avea prioritate: salvarea vieții unei persoane, sau respectarea convingerilor ei religioase? Pentru un creștin atât viața, cât și libertatea sunt valori esențiale... Voi cum ați proceda într-o astfel de situație? :)
Am aflat că, în America, unei martore a lui Iehova i s-a spus că i se poate face o operație pe cord deschis (sau era chiar transplant de cord, nu mai rețin exact) fără transfuzie și, la mai mult timp după operație, și-a dat seama (nu știu cum) că, de fapt, medicul chirurg îi introdusese sânge fără a-i cere acordul. Știți ce a făcut ea, când a aflat cum i-a fost salvată viața? L-a dat în judecată pe medic... și a câștigat procesul, astfel încât chirurgului i s-a interzis să-și mai practice meseria. A distrus cariera celui care i-a salvat viața.
Dincolo de această dramă, ar fi interesant să discutăm dacă, din punct de vedere etic, decizia chirurgului a fost corectă. A, era să uit un amănunt important: în instanță, medicul a adus în discuție tot o problemă de conștiință, afirmând că jurământul lui Hipocrat i-a impus să salveze viața pacientei chiar și contra voinței ei.
Ce părere aveți?
|
In SUA societatea este individualista (mai ales in cateva state)... individul este mai important mai ales in privinta religiei (in cateva state sa legiferat sinuciderea asistata deci nu ai voie nici sa opresti individul de la sinucidere)!
In Romania situatia e diferita putin! Nu poti obliga un martor al lui yehova sa-si faca transfuzie dar daca omul este inconstient poti sa-l tratezi conform procedurilor medicale(cred ca am dreptate)! Daca copilul este minor, poti anula drepturile parintesti ale parintilor pentru a salva o viata. Minoritatile religioase, mai ales cele "ciudate" nu au avantajul de a-si manifesta ciudateniile!
Dreptatea nu poate fi absoluta! Poti favoriza individul (sa-l lasi sa faca ce vrea, inclusiv sa se omoare, atata timp cat nu face rau la altii) sau sa limitezi drepturile unor indivizi fiindca asa vrea o majoritate (adica poti interzice sinuciderea asistata daca majoritatea nu este de acord). Chiar si in SUA, in cazul atacurilor de la 11 septembrie a calcat in picioare unele drepturi civile in numele sigurantei nationale. Nu poti da dreptate la toti (mereu trebuie sa sacrifici)!
Fa ce te pune constiinta sa faci dar sa fii protejata de lege sau asigurare privata!