Citat:
În prealabil postat de Postelnicu
Să fugim de "trojanul" detectat la scanare, este un duh protestant (de gen sola scriptura, ignorare și desconsiderare a tradiției) și autodidact, cu oarece încăpățânare, păreri prea personale, îndrăzneală (să decizi că Sfinții au greșit, și chiar și în ce privință, să îi filtrezi după propria minte, etc.) Acestea ne pasc pe toți, chiar dacă ni se pare că stăm bine în credință, vrăjmașul ("trojanul") e tare viclean și dibaci, iar noi slabi și pătimași! Domnul să ajute!
|
De fapt nimic din ce ma scris acolo nu e gresit, e posibil ca tu sa nu cunosti acele lucruri, cunoscute in ortodoxie.
Parintii ne spun ca exista alunecare catre stanga (ecumensim, secularism, erezie) dar si catre stanga (stilism, zelotism, schisma).
Iti dau un singur argument, si cu asta trebuie sa fii si tu de acord ca am lamurit lucrurile.
Vechiul calendar era alcatuit de astronomi pe timpul lui Cezar. Noul calendar a fost alcatuit de astronomi pe timpul unui papa. Desi tinea de stiinta, unii au ajuns sa-l considere dogma si sa se rupa de Biserica.
Geocentrismul fusese conceput de invatati si astronomi antici si imbunatatit de Ptolemeu. Heliocentrismul a fost sistematizat de Copernic si dezvoltat de altii.
Observam ca e aceeasi falsa problema ca in cazul stilismului, adica ceva ce tine doar de stiinta si mai putin de teologie.
Am vazut argumentele din Sfanta Scriptura, aproape toate sunt au alt inteles, fara legatura cu geocentrismul. De asemenea, din cate am citit sfintii nu spun niciunde ca ar scrie asa ceva in Facerea, exprima stiinta din timpul lor. E ca si cum ne-am contrazice ca cine nu stie sa rezolve integralele are probleme duhovnicesti. E o problema falsa.