Citat:
În prealabil postat de Postelnicu
Dar cum ai făcut oare? Să luăm pe rând: durata zilelor creației: 24 de ore, aceleași ca și azi.
De unde ai luat? Scriptura a spus: "o dimineață și o noapte, ziua x". Unde scrie aici 24 de ore? Dar în altă parte? Nu mai încercați, nu scrie așa ceva explicit! Dar atunci de unde? De la Sfinții Părinți citire: Vasile cel Mare, Efrem Sirul, și ceilalți, adică Sfânta Tradiție!
|
Le incurcam de tot daca nu avem discernamant si nici cei ce nu inteleg prea bine Facerea nu o sa mai inteleaga nimic.
Sfintii in mod sigur nu stiau tot ce stim azi din stiinta, un exemplu: anatomia corpului uman. Nu are rost sa le amestecam, parintii spun de dreapta socoteala. Sfintii nu sunt infailibili, doar Domnul este. Aceasta este deosebirea intre Revelatia directa si parerea unui sfant. Chiar si in privinta invataturii au fost si intelegeri gresite la unii sfinti, de exemplu sf. Grigorie afirmase apocatastaza.
Despre zi scrie in Facere, despre geocentrism nu scrie. Ziua are aproximativ 24 de ore dintotdeauna, daca nu crezi poti calcula pe ziua de maine cate ore are. Creatia s-a incheiat in ziua a sasea, tot sfintii ne spun si acest lucru. Pentru ca totul era bun, nu s-a refacut planul, pamantul si ziua au ramas aceleasi, nu s-a invartit mai repede sau mai incet.
Tot sfintii ne spun si cand scriu ce spun invatatatii din timpul lor sau cand e ceva ce nu srie in revelatie. Uite, de exemplu sf. Vasile cel Mare, ne spune de cele patru elemente, intelegerea stiintifica de atunci.
Dar precizeaza ca Moise nu scrie in Facerea. "Deci, chiar dacă Moise n-a spus nimic despre elementele lumii, de foc, de apă, de aer, tu însă, cu propria ta minte, înțelege mai întâi că toate aceste elemente sunt amestecate în tot ce există." Mai descrie apoi ca pamantul sta pe apa, crezand ca pluteste. Dar acestea nu sunt in Facerea.
Mai jos scrie ce spun filozofii vremii, dar apoi precizeaza: "Un alt învățat, unul din cei plini de idei și de cuvinte amăgitoare, s-a ridicat împotriva acelora, le-a risipit ideile lor și le-a înlăturat, punând în locul lor propria lui părere. Dacă am încerca acum să vorbim de toate câte spun acești învățați, am cădea și noi în aceeași pălăvrăgeală ca ei. Noi însă să-i lăsăm pe acești învăța să se lupte între ei."
In Facerea este ce spune Domnul, care nu are cum sa se insele vreodata. Doar El le stie pe toate.