Citat:
În prealabil postat de FlaviusM
Desi ma consider ateu, pot fi in principiu de acord cu aceasta afirmatie.
|
Apreciez onestitatea dvs.
De asemnea respect optinuea dvs filozofica: ateismul.
Citat:
În prealabil postat de FlaviusM
Totusi, chiar presupunand ca exista in teorie scopul de care vorbiti, ce motiv as avea sa accept varianta crestina de raspuns si nu pe cea musulmana, de exemplu? In lume exista in acest moment mii de religii si culte distincte, ce metoda obiectiva propuneti pentru a determina care varianta se apropie mai mult de adevar?
|
Asertiunea dvs este pertinenta in acest context.
Inca de la inceput doresc sa afirm ca scopul credintei este cunoasterea personala a lui Dumnezeu. In lume sunt multe religii... fiecare om este liber sa aleaga.
In ceea ce priveste metoda si obiectivitatea, consider ca trebuie sa avem in vedere cateva aspecte (notiuni) de baza:
a) obiectul - poate fi fizic (perceput senzorial, cercetat epistemologic), matematic, metafizic.
b) informatia - se constituie intr-o reprezentare a realității, dar și a reflecției și proiecției - care sunt operații tipice intelectului uman
c) cognitie (umana, intelectuala rationala si contemplativa) - specifica pentru fiecare obiect: fizic, matematic, metafizic. Exista si cognitie inteligenta animala si artificiala.
d) metoda - fundamentala pentru cunoastere care sa garanteze obiectivitatea (veridicitatea) cunostintelor dobandite.
Astfel din punct de vedere stiintific, consider ca metoda stiintifica asigura obiectivitatea, "realitatii" obiecteleor fizice, insa nu putem afirma ca aceata realitate este nici exlclusiva si nici eshaustiva (deoarece nu paote "raspunde" la intrebarile existentiale).
De asemenea diversele paradigme stiintifice, desi se doresc a fi obiective (obiectivismul fiind inteles ca independeta fata de orice cognitie a vreunui subiect uman) nu pot exclude intelectul uman (specific speciei umane) in congnitia realitatii, oricat de "independente" ar dori sa fie fata de factorul uman.
In acest sens relevant este atat prinicipiul antropic cat si matematica (obiectele si informatia specifica acestora care nu pot fi considerate "reale" din punct de vedere epistemologic, empiric).
Din punct de vedere teologic, cognitia obiectelor metafizice este asigurata de perceptia extrasenzoriala intelectual-afectiva a omului. In limbaj teologic, theoria inseamna "vedere" in sens de cunoastere, cogntie... fiind specifica teologiei apofatice, gnoseologia teologica asigurand si metode specifice in acest sens. Obiectiviatea realitatii metafizice este asigurata de "principiul tertului inclus", in sensul ca exista um "martor" un garant al Adevarului: Duhul Sfant prin harul sau. (Evident ca nu pretind sa "acceptati" apriori aceasta asertiune... insa cine este interesat cauta si se convinge.)