Citat:
|
Īn prealabil postat de karlutzyk18
Doamne ajuta! Cum trebuie sa se poarte indragostiti?Pana unde pot ajunge?va rog frumos sa discutati pe aceasta tema,nu treceti doar asa in treacat cum s-ar spune.
|
Mi se par potrivite urmatoare cuvinte.
7 Dimineti cu parintele Staniloae
Joi/2 aprile/92
Sorin Dumitrescu - Intr-una din cartile sale, Olivier Clement relateaza episodul unei calatorii cu trenul pe care ati fi facut-o īmpreuna. īn compartiment, zice el, pe banca din fata, se aflau doi tineri care se īmbratisau cu mare delicatete, vadit īndragostiti unul de celalalt. Olivier Clement noteaza ca, īn contextul unei discutii duhovnicesti pe care o aveati impreuna, privelistea celor doi tineri īndragostiti v-a prilejuit o remarca uimitoare. Se pare ca i-ati fi spus īncetisor, la ureche: "Vedeti, domnule Clement, si cei din fata noastra se roaga acum īn felul lor"!
Parintele Dumitru Staniloae - Ha, ha, ha.
S.D. - Ce va determinat sa faceti aceasta observatie surprinzatoare?
Pr.D.S. - Nu-mi mai aduc aminte episodul, dar daca as reflecta acum la aceasta afirmatie, cred ca doi tineri care se iubesc si se iubesc īnca fara a fi ajuns la nivelul mai coborīt al placerilor trupesti vad, fiecare din ei, taina celuilalt. Si cred ca nici unul dintre ei n-ar voi sa-l defineasca pe celalalt. Celalalt ramīne un mister nedefinit, si infinitul se īntinde dincolo de marginile lumii acesteia, se intinde pīna la Dumnezeu. Atunci, probabil, ca implicit, cei doi tineri, care sīnt īntr-o iubire curata, traiesc īntr-un fel prezenta negraita a lui Dumnezeu īntre ei. Si aceasta īi face sa se īnalte peste ei, sa se īnalte spre acel izvor al iubirii, al apropierii īntre oameni, al trebuintei lor unul de altul si, poate ca asta īnseamna o neasteptata īnaltare a sufletului. Poate ca la aceasta ma voi fi gīndit, dar nici nu mai stiu despre ce discutam noi īnainte, ca sa fi tras o astfel de concluzie...