Citat:
În prealabil postat de Theodor_de_Mopsuestia
Coleg Ovidiu, iti respect evlavia la parintle citat, dar este depasit stiintific.
|
Anticipasem eventualele nemulțumiri care vor apărea.

Aceste informații a fost scrise aproximativ acum 70 de ani. La acea vreme erau de mare valoare și din punct de vedere științific, erau informații gen SF. Eu le consider și astăzi de valoare, păcat că unii se poticnesc în mici detalii și nu pot să treacă peste, extrăgând astfel esența informaței care e de o mare valoare. Nu spun doar eu asta, o spun mari duhovnici contemporani ai neamului nostru.
Citat:
Ce am subliniat este deopotriva hula si erezie; e un fel nefericit/nepotrivit de a spune, ca si originalul meu frate de credinta, d-l Demetrius si altii, frati ai tai sau ai mei de credinta de-a lungul decadelor si secolelor, ca Taina Cununiei ar fi un soi de pogoramant facut de Dumnezeu pacatului, sau, mai rau, un soi de cal troian in Biserica, al fortelor de Jos.
|
Eu nu văd așa lucrurile, dar te înțeleg. Tainele atinse de părintele Arsenie și expuse sunt uneori greu de pătruns. Poate de aici și faptul că mulți nu reueșesc să-l înțeleagă și chiar ajung să se răzvrătească împotriva lui. Dar nici acest lucru eu nu îl văd ca pe unul rău, e și aici o taină din păcate pe care prefer să nu o expun. Vezi noi oamenii când nu suntem de acord cu ceva sau nu concordă cu ceea ce știam, dăm vina pe cineva. Părintele încearcă să ne facă să înțelegem că noi oamenii suntem cei care aducem păcatul în căsătorie. Tot ce-i de prisos și peste trebuința firească e necumpătare. Iar aceasta e calea diavolului spre suflet. Mintea care nu-și păzește porțile dorințelor, așa de tare se strâmbă contra firii, încât zice răului bine și binelui rău. Nu Dumnezeu e de vină, ci noi suntem de vină. După cum observi el vorbește de lupta noastră cu gândurile de la cel rău, cu păcatul, dar nu omite să amintescă că de fapt lupta pe care noi avem impresia că o ducem este dusă de fapt de Iisus Hristos, în chip tainic, numai ca noi să vrem și să răbdăm, adică să-I urmăm Lui.
Nu știu dacă cât reușit să mă fac înțeles. Am o întrebare: din textul analizat de tine, precum și cel anterior nu au nimic de folos pentru tine, pentru sufletul tău?
Citat:
Gandeste-te simplu: noi toti, de pe forum si nu numai, de la adventisti la catolici si de la atei la ortodocsi, cum am aparut pe lume? O tema simpla, pentru un raspuns important.
|
Nu prea înțeleg ideea, bănuiesc, dar prefer să rămân rezervat.
ps: mulțumesc și eu