View Single Post
  #4  
Vechi 25.10.2012, 12:09:56
andreicosmovici andreicosmovici is offline
Member
 
Data înregistrării: 20.05.2008
Locație: Cluj-Napoca
Religia: Catolic
Mesaje: 91
Implicit

Citat:
În prealabil postat de AlinB Vezi mesajul
Contraceptia nu este oare un semn ca placerea a devenit un scop in sine, ca este inrobitoare?
Vorbesti de contraceptia mecanica (prezervativ, sterilet etc) sau de contraceptia intențională? În primul caz, lucrurile sunt clare. În al doilea caz, după părerea mea, intră atât folosirea necorespunzătoare a metodelor naturale, cât și abstinența totală, pe care eu o numesc ortodoxă. De ce spun asta? Să presupunem următorul moment: un cuplu ortodox își dorește un copil, dar există motive serioase ca să amâne sarcina cu o lună. Ce vor face? Se vor abține. Cu ce intenție? De a nu avea un copil în acea lună.

Ori, în lumina celor spuse de tine mai sus, dacă soții respectivi ar trebui să demonstreze că plăcerea nu le-a devenit înrobitoare, ar trebui totuși să aibă relații conjugale, ca să nu aplice mentalitatea și intenția de evitare a sarcinii. Oare nu este Dumnezeu mai mare decât noi, și mai puternic decât neputințele noastre? Și atunci, de ce să ne ferim? Ori ne ferim, și atunci admitem că plăcerea în sine, în acest caz (al unirii conjugale) poate să apropie sufletele și să participe la armonia dintre soți, ori nu ne ferim deloc, și atunci nu ar mai trebui să existe - logic - nici abstinența totală.

Dar în acel moment, cum știm când și de câte ori trebuie să avem relații conjugale? Fiindcă dacă eliminăm plăcerea ca fiind un element de unire sufletească a soților, atunci trebuie să o trăim doar în asociere cu posibilitatea apariției unei noi sarcini. Care va fi atunci datoria noastră, cât timp nu se vorbește de număr de copii pe care trebuie să-i facem? Sau, cum vom ști că nu păcătuim, fiindcă de fapt am dori să avem relații conjugale cu soțul / soția, dar există un pic de motiv, fie el și obiectiv, care ne ține departe de patul conjugal?
Reply With Quote