View Single Post
  #1106  
Vechi 22.10.2012, 21:54:47
andreicosmovici andreicosmovici is offline
Member
 
Data înregistrării: 20.05.2008
Locație: Cluj-Napoca
Religia: Catolic
Mesaje: 91
Implicit

Citat:
În prealabil postat de ovidiu b. Vezi mesajul
Am cerut și eu adminului să urmărească istoricul topicului. Atunci topicul era pe la pagina 70. Apoi am mai trimis un mesaj, topicul era pe la pagina 90. Ori nu a reușit să citească încă mesajele, ori...

ps: nu strică sa trimiți un mesaj.
Scuze, dar nu stiam ca exista practica inchiderii unui topic. In cazul de față se impune așa ceva? Pe ce criterii? Oricum, după părerea mea, dacă mă uit la efervescența intervențiilor, nu pare să fie un topic părăsit în mod natural, care să aibă nevoie doar de o lovitură de grație. Aștept păreri.

Profit de ocazie să reașez discuția pe făgașul inițial, inserând totuși aspecte foarte interesante, lansate de fiecare dintre voi de-a lungul paginilor anterioare. Eu sunt căsătorit, am doi copii (momentan, fiindcă dorim mai mulți). Fiind romano-catolic, practic metoda naturală de reglare a concepției, adică ne abținem în perioadele oprite (de biserică, de diverse contexe), și avem relații conjugale atunci când dorim să avem copii, sau când nu dorim să avem copii (nu putem, de fapt, și atunci ne folosim de perioadele de infertilitate din cadrul ciclului), dar dorim totuși să exprimăm iubirea conjugală și în mod intim. Nefiind siguri, chiar dacă folosim metoda naturală, că nu va veni vreun copil, ci fiind conștienți și deschiși unui astfel de deznodământ.

În sine, am fost atras de ideea de abstinență, și încerc să o integrez în viața mea de creștin. Nu doar la nivelul vieții intime, ci și la alte nivele. Dar cu precădere, poate că este și firesc faptul că acum, la această vârstă, sunt preocupat mai mult de abstinența sexuală. În BO este mai pregnantă ideea de abstinență decât în BC, de aceea m-am adresat vouă, prin intermediul acestui forum, în așteptarea unor poziții pertinente care să explice abstinența sexuală.

Aici s-au complicat lucrurile. De fapt, s-au complexificat. Mi-am dat seama că pentru a înțelege rostul abstinenței, trebuie să discutăm (și să cunoaștem în final, evident), cum stau lucrurile cu plăcerea, cu starea dinaintea păcatului originar, cu menirea căsătoriei, importanța harului și sacramentului. Și, evident, nu trebuie să uităm că toate acestea trebuie să încercăm să le aplicăm în ziua de astăzi, diferită de cea de ieri. Adică, precauțiile sunt altele.
Cu alte cuvinte, trebuie niște cunoștințe teologice destul de temeinice și riguroase, ca să poți răspunde cât se poate de complet la chestiunea abstinenței (fie ea sexuală sau de altă natură).

Eu am pus o întrebare la un moment dat, Dl. Dragomir mi-a raspuns. Fiind ceva important legat de topic, reiau discuția. Eu am întrebat așa: de ce a pus Dumnezeu, în cadrul unui ciclu feminin, o perioadă de fertilitate și una de infertilitate? Ipoteza mea este că a permis acest lucru tocmai pentru ca soții să poată trăi unirea conjugală în perioada infertilă, chiar și atunci când, după discernământ autentic, își dau seama că nu pot avea chiar atunci un copil. Altfel, dacă s-ar aștepta doar momentele când soții pot avea copil, punând la mijloc și perioadele oprite de biserică, se poate ajunge la momente foarte rare de unire conjugală. Ceea ce poate pune sub semnul întrebării rostul însuși al căsătoriei, în punctul în care se vorbește de "remedierea concupiscenței". Oricum, fără să vorbim de frecvență - ca să nu intrăm prea adânc în subiect, deși nu consider că este ofensator -, soții cred că sunt în general de acord că o frecvență mai rară poate să creeze tensiuni în cuplu, pe când o frecvență mai deasă poate să unească mai mult pe cei doi. Evident, există tot felul de alte condiții complementare,atât pentru un caz, cât și pentru celălalt. Și evident, per se, actul sexual nu este cel care ține un cuplu, în final. Plecăm de la aceste ipoteze.
Reply With Quote